Tips voor je eerste keer wadlopen naar Schiermonnikoog
Home » Tips voor je eerste keer wadlopen naar Schiermonnikoog
Wadlopen, een ervaring die al een tijdje op mijn bucketlist stond. Een ervaring die ik inmiddels kan afstrepen. En wat voor een, een die ik niet snel ga vergeten. Want wat vond ik de tocht naar Schiermonnikoog over het wad gaaf om te doen. Een tocht met weinig vieze momenten, drie geulen die we kruisten en een waar ik leerde over de wonderen van het wad. Van te voren vond ik het lastig inschatten wat handig was om allemaal mee te nemen, vandaar mijn tips voor je eerste keer wadlopen.
Tips voor je eerste keer wadlopen naar Schiermonnikoog
Wadlopen over de bodem van de Waddenzee
Een hele ervaring, het wadlopen. Hoe zwaar gaat het zijn vraag je je van te voren af. Ga ik de hele tocht volhouden? Sinds 2009 staat de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Terecht natuurlijk, want het is aan prachtig stukje natuur. Ongeveer twee keer per dag zou je over het wad kunnen lopen. Door de verandering qua getijden, kun je redelijk plannen wanneer het mogelijk is om de oversteek te maken. Je hebt verschillende soorten tochten. Bij sommige start je halverwege het wad en bij andere maak je een complete overtocht. Waar ik vooral bang voor was, het uitglijden in het slik. Nu blijkt onze tocht gelukkig op een zandplaat te starten en niet in het slik op de wadkant. Dat scheelt enorm. Sowieso is een redelijke conditie wel handig, zeker als je een complete overtocht gaat maken. Ik ben een hardloper, maar merkte aan het einde van de 13 kilometer wel dat het pittig was. Misschien overbodig, maar een tocht maak je altijd met een gids, het is dus ook gevaarlijk om te zwerven over het wad. Je hebt geen idee wanneer het water precies weer opkomt en waar de geulen zijn.
Praktische tips voor wadlopen
Kijk goed naar de weersomstandigheden, wadlopen gaat vaak ook door met slechter weer. Alleen met onweer wordt het afgelast.
Pas je kleren aan op de omstandigheden. Een kort sportbroekje of driekwart tight zijn het handigst om in te lopen. Ook wanneer het wat kouder is, een lange natte broek blijft lang nat en daardoor krijg je het sneller koud. Kleed je van boven warm aan, zorg voor laagjes zodat je kan wisselen met kleding.
De schoenen! Het belangrijkste van allemaal. Het makkelijkste is om bij de Bristol of Scapino namaak hoge all stars te kopen die je waarschijnlijk weg kunt gooien erna. Alleen hoge schoenen zijn handig om in te lopen, omdat ze extra stevig om je voeten zitten. Met lage schoenen heb je kans dat ze in de modder te blijven zitten. Het is handig om sokken aan te doen die boven je schoen uit komen. Ik deed een tocht met weinig slijk en mijn schoenen zien er nog prima uit, dus ik kan ze nog een keer gebruiken voor wadlopen.
Een waterdichte tas is handig. Je kunt een oude rugzak gebruiken en daar een drysack met waardevolle spullen en droge kleren in doen. Ik liet overigens alle waardevolle spullen op het vaste land. Ik had mijn telefoon bij mij in een waterdicht hoesje zodat ik nog wel foto’s kon maken.
Eten voor onderweg is handig, de tocht is best intensief omdat je soms stukken door het water loopt. Net als een flesje water. Zorg dat je in ieder geval iets bij je hebt.
Benodigdheden voor na het wadlopen. In mijn rugtas had ik een warme trui, slippers en een klein handdoekje voor na die tijd. Neem in ieder geval iets droogs voor boven mee. Na die tijd kun je je schoenen, sokken en voeten schoonmaken op de vaste wal en dan is het wel fijn dat je verder kunt op slippers of droge schoenen. Een vuilniszak voor je natte schoenen is dan handig om mee te nemen.
Wat neem je mee tijdens het wadlopen? De checklist:
Droge kleren; zelfs voor boven kan het fijn zijn om iets droogs aan te trekken. De laatste keer kwam het water tot mijn middel
Slippers of schoenen – bij ons was het mooi weer en daarom kon ik op slippers terug
Waterproof tasje voor je telefoon
Eten en drinken
Waar boek je een wadlooptocht?
Inmiddels heb ik een tweetal keren de wadlooptocht vanaf Brakzand gemaakt. De eerste keer maakten we de tocht met Wadloper, de tweede keer met Dijkstra. Zij doen onder andere ook tochten naar Ameland, een Balgzwerftocht en Schiermonnikoog. De tochten kosten rond de 35-40 euro per persoon, hier zit je bootkaart terug bij inbegrepen.
Mijn ervaring met wadlopen naar Schiermonnikoog
Wadlopen deed ik op een mooie zomerse dag in juni. Ik begon met wadlopen in een hardloopbroekje en hemdje. In mijn tas had ik een warme trui voor na die tijd. Bij mij kon het qua temperatuur nog net in een hemdje, maar misschien had ik uiteindelijk beter een shirtje aan kunnen trekken. Mijn trui wilde ik bewaren voor na de geulen zodat ik nog wat droogs en warms bij mij had. Verder hadden een aantal aan camera bij zich wat prima ging tijdens deze tocht. Uiteindelijk liepen wij tot onze middel in het water, bij het uitstappen vanaf de boot en door de verschillende geulen waar we doorheen gingen.
Van te voren weet je niet hoe zwaar een tocht gaat zijn en dat spookte regelmatig een keer door mijn hoofd in aanloop van het wadlopen.
Midden op het water stopte de boot om ons af te zetten. In eerste instantie dachten we dat hij een grap maakte, maar we moesten toch echt van boord. Direct tot je middel in het water. De eerste kilometers waren prima te doen, af en toe wat glibberen en ook niet al te diep in het water. Vanaf Brakzand heb je dan in ieder geval nog een relatief diepe geul waar je doorheen moet om Schiermonnikoog te bereiken. De gidsen weten dat we daar voor een bepaald tijdstip doorheen moeten, dus onderweg is er af en toe tijd om wat uit te leggen, maar uiteindelijk moeten we door. Dit is het stuk waar je echt tot je middel in het water komt. Eenmaal daar doorheen is het relatief vlak en valt het mee met de slik. Je bereikt inmiddels de uiterste randen van Schiermonnikoog al. Langzaam merk ik dat ik het vermoeider wordt, de afstand van 13 kilometer door water en zand begin ik te voelen. Gelukkig wordt het lopen steeds makkelijker. Uiteindelijk een hele toffe ervaring en één die ik vaker wil gaan doen.
Tijdens een twee keer wadlopen, deze keer op een mooie dag in mei, bleek het nog steeds een prachtige ervaring te zijn. Je dag starten om 7.00 uur op het wad is fantastisch. Deze keer bleek er in de geulen iets meer water te liggen dan de vorige keer. Zo stonden we meerdere keren tot onze middel in het water. Gelukkig droogt het snel en was het op de eerste kilometer na, totaal niet koud. Genieten op het wad en daarna nog de tijd om Schiermonnikoog te verkennen, wat wil een mens nog meer.
Wadlopen naar Schiermonnikoog
Je kunt verschillende soorten wadlooptochten maken. De overtocht van Brakzand naar Schiermonnikoog leverde bijvoorbeeld weinig wandelen door het slijk op. Maar wanneer je start vanaf de dijk of bij Noordpolderzijl een zwerftocht gaat doen, heb je meer de kans op vieze schoenen en kleding. Niet erg natuurlijk, want dat hoort bij wadlopen. Toch was ik blij met deze tocht naar Schiermonnikoog. We kwamen redelijk schoon aan op eiland en voor mij was op deze manier aankomen op mijn favoriete eiland een unieke ervaring. Ook naar Ameland kun je wadlopen.
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.