De mooiste boeken over Amerika

Wat is er nou fijner dan je te verliezen aan een goed boek. En als dat boek over je favoriete land gaat kan ik helemaal wegdromen en inspiratie op doen. Ik lees graag boeken over mijn favoriete vakantieland: Amerika. Leuk om thuis te lezen of te bewaren voor op reis in Amerika. Ik heb voor jullie mijn favorieten op een rijtje gezet: De mooiste boeken over Amerika die je niet mag missen als Amerika liefhebber.

Inhoudsopgave

De mooiste boeken over New York

Max Westerman – Max & the City / In alle staten

Voordat ik plannen had om naar New York te gaan had ik dit boek al eenmaal gelezen, toch kon ik het niet laten om Max & The City nog een keer te lezen voordat ik daadwerkelijk naar New York ging. Max Westerman woont en werkt al 25 jaar in Amerika en we kennen hem natuurlijk als correspondent van RTL4. Verschillende gebeurtenissen en items die in zijn Amerika periode afspeelden komen voorbij. Wat is er nou leuker dan een boek lezen van iemand die zoveel kennis heeft van Amerika. Hij geeft prachtige observaties van gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis. Max & The City is meer gericht op New York, terwijl hij In Alle Staten meer Amerika beschrijft.  Beide zijn goede boeken, overigens heb ik van andere correspondenten uit Amerika nog geen boeken gelezen.

Bestel hier: In alle staten van Max Westerman

Els Quaegebeur – Bij de Starbucks heet ik Amy

Een aantal jaar geleden vertrok Els naar New York City. In het boek Bij de Starbucks heet ik Amy beschrijft ze op een luchtige manier haar gebeurtenissen in haar dagelijks leven. Ontmoetingen met bijzondere New Yorkers en haar persoonlijk zoektocht naar onder andere de liefde staan centraal. Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken die elk een aantal korte verhalen bevatten. Haar humoristische verhalen zorgen ervoor dat je meegenomen wordt in de gewoontes van New Yorkers.

Bestel hier: Bij de Starbucks heet ik Amy van Els Quaegebeur

Jacqueline Goossens & Tom Ronse – New York

Het boek New York van Jacqueline Goossens en Tom Ronse was eigenlijk het eerste boek dat ik las over de geschiedenis van de stad New York. Aan de hand van verschillende onderwerpen nemen de auteurs je mee door de jaren heen. Van Nieuw Amsterdam in de zeventiende eeuw, de geschiedenis van Ellis Island tot aan de ontwikkeling van de wijken de Bronx en Harlem. Iconische plekken komen voorbij in het boek en worden ondersteund door veel beeldend archiefmateriaal. Naast de vele informatie over de geschiedenis van New York reis je ook mee aan de hand van de ervaringen van de auteurs die al geruime tijd in New York wonen. Een must voor iedere liefhebber van New York.

Bestel hier: New York van Jacqueline Goossens en Tom Ronse

Erik Mouthaan – New York, de gedroomde stad

We kennen Erik Mouthaan allemaal wel als de correspondent van RTL Nieuws New York. Als klein jongetje droomde hij al van de stad en nu woont hij er al jaren. In zijn boek over zijn stad New York krijgen we allerlei ins en outs te horen. Hij gaat op zoek naar wat New York nou zo geweldig maakt om te wonen. Dit doet hij aan de hand van gesprekken die hij met mensen voert. Toch laat hij ook de keerzijde zien van New York, de stad waar men het druk heeft, die houtje touwtje aan elkaar hangt af en toe, waar je anoniem bent. Desalniettemin heeft de stad een enorme veerkracht blijkt na alle gebeurtenissen de afgelopen jaren. Dit boek is zowel voor liefhebbers van New York als mensen die graag een keer naar New York willen, een aanrader. Het laat je een kant zien die je als toerist niet zo snel ziet. En wanneer behoor je tot de echte New Yorkers? Lees het in New York, de gedroomde stad.

Bestel hier: New York, de gedroomde stad van Erik Mouthaan

Bonus tip! Hallo! New York

De reisgidsen van Hey!USA zijn een aanrader voor je citytrip naar New York. Natuurlijk ben ik een klein beetje bevoordeelt omdat ik aan beide gidsen heb meegewerkt, maar en staan goede tips in die je niet in iedere reisgids terugvindt.
Bekijk hier Hallo! New York en hier Hallo! Brooklyn

Op zoek naar meer reisgidsen van New York?

De mooiste boeken over reizen door Amerika

Bill Bryson – Terug in Amerika

In 1998 bracht Bill Bryson het boek A Walk in the Woods uit. Een boek vol humor, de geschiedenis van de trail, met uitstapjes over beren, planten en andere dieren. Hij wordt nieuwsgierig naar het wandelpad vlakbij zijn huis. Hij start met zijn oude vriend Stephan Katz in Georgia aan de Appalachian trail. Niet alleen is het lastig om te lopen met zoveel spullen komt Bryson achter, ook met een vriend lopen is niet altijd makkelijk. Een humoristisch boek met veel informatie over het lopen van een trail en dan met name de Appalachian Trail.

Bestel hier: Terug in Amerika van Bill Bryson

Johan Tuyaerts – Highway 50

In Highway 50 neemt de Belgische mediaman Johan Tuyaerts je mee tijdens zijn roadtrip over de loneliest road in Amerika. De 5500 kilometer lange Highway 50 loopt van Ocean City tot San Francisco. In het begin moest ik wennen aan de Belgische woorden die Tuyaerts af en toe gebruikt, maar al snel wil je hem niet meer wegleggen. Tuyaerts gaat in zijn tocht op zoek naar zijn jeugdherinneringen aan Amerika. Leuke ontmoetingen met Amerikanen, wetenswaardigheden en zijn gedachten over de Amerikaanse cultuur komen voorbij. In Highway 50 vind je ook diverse foto’s van zijn reis.

Bestel hier: Highway 50 van Johan Tuyaerts

John Steinbeck – Reizen met Charley

Een al wat ouder boek, maar zeker een die je niet mag overslaan, over de Amerikaanse samenleving. In Reizen met Charley maakt John Steinbeck in de jaren ‘60 een lange reis door Amerika; van Long Island via de Pacific, Texas, het diepe zuiden en weer terug naar New York. Hij rijdt samen met zijn hond Charley rond in een zelf gebouwde camper ‘Rocinante’ genaamd . Anno 2022 is het boek een echte klassieker geworden in Amerika en buiten Amerika.

Bestel hier: Reizen met Charley van John Steinbeck

Cherryl Strayed – Wild

Dit blijft toch wel een van mijn favoriete boeken over Amerika. Het is echt geen hoogstaande literatuur, maar je wordt helemaal meegenomen in het verhaal,  zo erg dat je de trail eigenlijk zelf ook wilt lopen. Ik kon dan ook niet wachten tot de film met Reese Witherspoon uit kwam. In Wild gaat Cheryl Strayed redelijk onervaren de Pacific Crest Trail lopen. Bepakt met een te grote rugzak ‘Monster’ gaat ze van start. We lezen haar ervaringen en ontmoetingen met andere hikers. Leuk om te lezen als je zelf in die streek geweest bent, maar ook voor natuurliefhebbers.

Bestel hier: Wild van Cheryl Strayed

Tim  Voors -Alleen

Na het lezen van Wild blijf ik geïnteresseerd in boeken over wandelingen in Amerika. Ook het boek van Tim Voors kan ik aan mijn favorieten toevoegen. Voor mij zijn dit soort wandelingen enorm buiten mijn comfort zone, maar ik mag graag lezen over de ervaringen van andere op de grote trails in Amerika. Tim loopt in zes maanden de Pacific Crest Trail – van Mexico naar Canada. Net als Cheryl Strayed gaat hij alleen wandelen. Al snel blijkt dat je totaal niet alleen bent op de trail en er een community ontstaat. De belevenissen van Tim zorgen ervoor dat een trail als dit bij mij gaat knagen, maar voorlopig blijft het alleen bij dromen.

Bestel hier: Alleen van Tim Voors

Lotte Stegeman – Country Roads

Nog een boek over een fietstocht in Amerika. In Country Roads gaan Lotte Stegeman en Peter Smolders op zoek naar de vooroordelen van Amerikanen. Ze fietsen bijna 11.000 kilometer van Florida naar Alaska om het echte Amerika te ontdekken. Een heerlijk boek om bij weg te dromen en zelfs heel interessant om meer te weten te komen over het echte Amerika.

Bestel hier: Country Roads van Lotte Stegeman

Gijs Middelkoop- Amerikanen Fietsen niet / Beren op de weg

Gijs en zijn vriendin fietsen van Miami naar San Francisco in het eerste boek. Ze bundelen hun tocht in 15 verschillende verhalen. Een leuke en originele inkijk in het Amerika van nu. Van ontmoetingen met Amerikanen, tot fietspech, tornadogevaar of verblijven in eenzame gebieden je leest het allemaal in Amerikanen fietsen niet. In het tweede deel Beren op de weg gaan Gijs en zijn vriendin fietsen door de Rocky Mountains. Hun trip start deze keer in Canada en deze keer zorgen beren voor de nodige complicaties. Ook hebben ze te maken met natuurgeweld. Weer een bundel met leuke en inspirerende verhalen over hun avonturen in Amerika.

Bestel hier: Amerikanen fietsen niet

Bestel hier: Beren op de weg

Rick Nieman -Wat wij van Amerika kunnen leren

Rick Nieman kennen we van het RTL Nieuws, maar dat hij groot Amerika liefhebber is, wist ik niet. In de zomer van 2016 maakt hij met zijn vrouw een motorrit van Nashville naar New Orleans. Een tocht door het “echte Amerika”. Hij heeft in Wat wij van Amerikanen kunnen leren zijn visie over de positieve eigenschappen die het in het land van de onbegrensde mogelijkheden ziet. Eigenschappen waar wij Nederlanders nog wat van kunnen leren aldus Nieman.

Bestel hier: Wat wij van Amerika kunnen leren van Rick Nieman

Renee & Matthew Hahnel – Roaming America

Renee Hahnel volg ik al een tijdje op Instagram (@reneeroaming) en ik ben fan van haar foto’s. Iedere keer weer komen er prachtige natuurfoto’s voorbij en krijg ik spontaan zin om op reis te gaan. In 2017 maakte zij met haar man Matthew een reis langs alle 59 nationale parken van Amerika. Een droom voor velen. Blij verrast was ik toen ik las dat er van deze reis een boek zou uitkomen. In het boek Roaming America lees je informatie over alle 59 nationale parken en krijg je tips voor het maken van een roadtrip, het fotograferen in de natuur, mooie wandelroutes en leven in een campervan. Waar het bij Roaming America vooral om draait is de fotografie. Adembenemend mooi zijn alle foto’s die ik in het boek tegenkom. Het is een echt ‘keukentafelboek’ geworden die iedere Amerika liefhebber op zijn tafel wil hebben liggen! Ik heb ondertussen al een aantal nationale parken op mijn lijstje gezet voor mijn volgende Amerika trip.

Bestel hier: Roaming America van Renee & Matthew Hahnel
Lees meer: de mooiste koffietafelboeken over reizen

Bas van Oort- Het wonder van Iowa

Reisverhalen over fietstochten en wandelingen door Amerika vind je genoeg in dit overzicht. Het fietsverhaal van Bas van Oort kan daarbij niet ontbreken. Bas besluit samen met een vriend van Washington naar Seattle te fietsen, een fietstocht van 5000 kilometer. Het wordt een reis met veel improviseren onderweg, maar ook met vele hartelijke ontmoetingen met Amerikaanse burgers. Een verhaal over zijn ervaringen met fietsen door een land dat de laatste tijd vaak negatief in het nieuws is. Dit soort verhalen geven mij altijd een hoop inspiratie!

Bestel hier: Het wonder van Iowa van Bas van Oort

Lian de Jel – Een half jaar met drie onderbroeken

Weer een boek over de Pacific Crest Trail denk je vast? Maar toch is een half jaar met drie onderbroeken weer een aanrader, een die je meeneemt tijdens de gehele trail van Mexico tot Canada. De ervaringen van wandelaars die de 4600 kilometer afleggen in de Amerikaanse wildernis. Er wordt afgewisseld tussen de perspectieven van Lian en Andre en beiden vertellen op een fijne manier over hun ervaringen onderweg.

Bestel hier: Een half jaar met drie onderbroeken van Lian de Jel

Jolanda Linschooten – Keerpunt Alaska

Jolanda staat in Alaska op een keerpunt in haar leven. Wat wil ik gaan doen in de toekomst? Haar reis, samen met partner Frank, door Alaska geeft inzicht in haar plannen en ze komt erachter dat ze het liefst in de natuur is. Tijdens de trip leggen ze een deel per fiets, een deel lopend en een deel per kajak af door de wildernis van Alaska. Een meeslepend verhaal met belevenissen in de prachtige natuur van Alaska.

Bestel hier: Keerpunt Alaska van Jolanda Linschoten

J.D. Vance – Hillbilly Blues

Niet helemaal een reisverhaal, maar wel een memoir die je kennis laat maken met de hillbilly cultuur in Amerika. J.D. Vance groeit op in deze cultuur in het Appalachen gebied. Waar zijn familie vroeg verhuisde naar Ohio in de hoop problemen achter zich te laten, blijkt de hillbilly cultuur dieper te zitten. Familieruzies, opgroeien zonder vader, een verslaafde moeder maakt opgroeien voor J.D. lastig. Toch weet hij het, met dank aan zijn oma, te schoppen tot de universiteit van Yale. Een inkijk in de cultuur van de hillbillies in Amerika.

Bestel hier: Hillbilly Blues van J.D. Vance

Gestalten – Wanderlust USA

Naast de eerste editie van Wanderlust, is er nu ook een speciale Wanderlust USA editie. Wegdromen bij de mooiste foto’s van Amerika met daarbij de mooiste en legendarische wandelroutes die je kunt vinden in Amerika. Natuurlijk vind je hier wandelingen in de bekendste parken Yellowstone, en Yosemite, maar ook in de canyons in Utah en de minder bekende plekken. Niet alleen de fotografie zorgt ervoor dat dit boek een must is voor zowel wandel- als Amerika liefhebbers, maar ook de informatie over de gebieden waar de wandelingen zijn, is uitgebreid. Kortom weer zo’n prachtig vormgegeven boek van Gestalten.

Bestel hier: Wanderlust USA van Gestalten

Station Amerika – Emile Kossen

Reisverhalen over Amerika boeien mij eigenlijk altijd wel, zeker als het ook nog eens op een speciale manier is gedaan zoals lopend of per fiets. Ook Emile Kossen kiest voor een niet dagelijkse manier van reizen door Amerika. Per trein verkent hij het land waar hij correspondent van is. Hij komt door meer dan dertig staten en merkt dat de trein de ultieme manier is om meer te weten te komen over de inwoners van Amerika. Omdat men ervan uit gaat dat je elkaar toch nooit meer ziet, is het gesprek openhartig en krijgt Emile een prachtige kant van het land te zien. Met Station Amerika reist Emile op een unieke manier door Amerika, ziet landschappen veranderen, heeft de mooiste gesprekken en stapt uit op plekken waar nog nooit iemand van gehoord heeft.

Bestel hier: Station Amerika van Emile Kossen

We don’t do blues here – Floris Schreuder

Hoewel Schreuder een rondreis maakt in 2014 door het land dat op dat moment nog te maken krijgt met nieuwe presidenten, is We don’t do blues here toch een aanrader om te lezen. Samen met een vriend bezoekt hij juist de onbekende steden, natuurparken of toeristische attracties. Op zoek naar de echte Amerikaanse ervaringen. Hij belandt in een politieke campagne, in een bioscoop waar een schietpartij plaatsvindt en in een ziekenhuis. We don’t do blues here is een reportage van Amerika en zelfs jaren na die tijd nog actueel.

Bestel hier: We don’t do blues here van Floris Schreuder

Ultimate USA Travel List – Lonely Planet

Een echte Amerika fan? Dan kan deze niet in je kast ontbreken. Lonely Planet selecteerde de 500 beste reiservaringen in Amerika. Ideaal om je eigen bucketlist bij te werken. Van iconische activiteiten, natuurwonderen, ervaringen en plekken die je nog gezien moet hebben, na het lezen van Ultimate USA Travel List kan ik in ieder geval niet wachten om weer naar Amerika te reizen.

Bestel hier: Ultimate USA Travel List van Lonely Planet

USA state by state – Moon Travel Guides

Nog meer tips om je bucketlist aan te vullen! Het USA State by State boek geeft je per staat de beste tips om te bezoeken of te gaan doen. Je krijgt een korte top drie van ultieme activiteiten, steden die je niet mag missen en de overige tips zijn onderverdeeld per categorie. Ideaal als je een bepaald gebied gaat opzoeken, want alle tips zijn per staat genoteerd.

Bestel hier: USA State by State van Moon

God Bless America – Sander Meij

Over de gewoontes van Amerikanen zijn inmiddels tal van boeken geschreven. Hoewel ze net als ons Westers ingesteld zijn, zijn er toch dingen die net even wat anders gaan dan in Nederland merkt auteur Sander Meij op. In God Bless America vertelt hij over zijn periode dat hij als inwoner van Madison in Wisconsin kennis mocht maken met de Amerikaan. Onderwerpen als vakantie, auto rijden, fietsen, de gekke mensen in de supermarkt, alles komt aan bod in zijn boek. Ook de regels per staat blijken nogal verschillend te zijn. Zo krijg je een boete en gevangenisstraf voor vreemdgaan in Michigan, is het in New York verboden te praten in de lift, in Denver mag je op zondag niet rijden in een zwarte auto, regels en gewoontes waar je mond af en toe open van valt. In God Bless America laat Sander zien hoe het is om als Nederlander in Amerika te wonen, iets wat ik als Amerika liefhebber altijd erg interessant vind om te lezen.

Bekijk hier God Bless America

In alle staten Amerika – Bas van Oort

Bas van Oort is bekend inmiddels van meerdere boeken. Ik maakte al kennis met hem in een boek over een fietstocht door Iowa. Nu is daar In Alle Staten Amerika. Een boek met 17 reisverhalen dwars door Amerika. Hij laat je de verschillende kanten zien van Amerika in herkenbare verhalen. Zeker voor Amerika liefhebbers is dit boek een must. Zo lees ik kort na mijn. bezoek over de Oregon Coast in het boek van Bas. Direct krijg ik weer een deja-vu moment naar mijn eigen reis. Bas laat je niet alleen verschillende plekken en parken zien, hij duikt ook de diepte in door juist met locals te spreken. Ik denk dat je juist dan een land echt leert kennen.

Bestel hier In Alle Staten Amerika van Bas van Oort

Boeken over de geschiedenis en politiek in Amerika

Mart Smeets – Mijn Amerika

Dat Mart Smeets sportboeken kon schrijven wisten we al, maar dat hij een interessant boek over Amerika kon schrijven nog niet. Hoewel niet iedereen even gecharmeerd is van Mart Smeets, kan ik het boek zeker aanraden. Het zijn allemaal losse verhalen over gebeurtenissen in bepaalde gebieden. En dat Smeets veel van Amerika weet is wel duidelijk. Feiten over Amerika genoeg in Mijn Amerika. Het is misschien even wennen al die feitjes, maar lees zeker door. Mijn Amerika is echt een aanrader!

Bestel hier: Mijn Amerika van Mart Smeets

Pieter Uittenbogaard -Detroit

Een van de meest complete boeken over de geschiedenis van Detroit is het boek van Pieter Uittenbogaard. Echt alles wat er ooit in de stad is gebeurd, staat beschreven in deze dikke pil. Van de opkomst van Ford Motors – Motor City Detroit, tot Motown – de opkomst van de muziekindustrie. Detroit heeft in de afgelopen jaren een belangrijke plek ingenomen in de geschiedenis van Amerika. Een stad waar veel zwarten zich vestigden vanwege de werkgelegenheid, maar waar ook, net als in de rest van Amerika, problemen voorkwamen. Detroit is in al die jaren een stad geworden met hoogte- en vooral ook dieptepunten. De stad krabbelt nu langzaam weer iets op, maar grote delen zijn nog steeds verloedert.

Bestel hier: Detroit van Pieter Uittenbogaard

Mark Verhees – Wij kennen Amerika helemaal niet

In Wij kennen Amerika helemaal niet neemt Mark Verhees ons mee naar de Rust Belt in Amerika, ‘het echte Amerika’. Hij maakt een reis door Pennsylvania, Ohio en Michigan en laat ons het dagelijks leven zien in deze staten. Wie zijn deze mensen, waarom stemden ze op Trump in 2016 en wat gaan ze in 2020 doen? Hij duikt het ‘echte Amerika’ in om de problemen in het land te begrijpen. Verhees schetst het decor van de staten die waarschijnlijk de Amerikaanse verkiezingen gaan bepalen. Hij neemt je mee naar de alledaagse verhalen van Amerika en haar inwoners.

Bestel hier: Wij kennen Amerika helemaal niet van Mark Verhees

Arjen van Veelen -Amerikanen lopen niet

Een titel die mij bekent voorkomt van mijn reizen naar Amerika. Toen wij destijds in Palm Springs voorstelden om ergens lopend naar toe te gaan, werden we raar aangekeken. Amerikan, hartstikke sportminded, maar pakken toch liever de auto. Overigens is lopen ook niet altijd mogelijk ervaart van Veelen in St. Louis, de stad waar hij naar toe verhuisd. St. Louis is voor mij een onbekende stad en Arjen neemt je mee in zijn belevenissen in de stad waar hij een cultuur clash krijgt. Dit is geen New York of Hollywood, dit is een derdewereldland. De kloof tussen arm en rij, zwart en wit, stad en platteland is enorm groot in St. Louis. En dat is verrassend interessant om te lezen. Het laat je zien dat de American Dream best lastig is om te ervaren.

Bestel hier: Amerikanen lopen niet van Arjan van Veelen

Mary L. Trump – Het Amerikaanse trauma

Mary L. Trump, de achternaam zegt al genoeg, is de nicht van oud-president Donald Trump. Haar eerste boek Teveel en nooit genoeg geeft een inkijk in het leven van de Trumps. Het Amerikaanse trauma neemt je mee naar de jaren na het presidentschap van Trump. Na de spannende verkiezingen in 2020 staat Amerika voor een ‘nieuw tijdperk’: het herstellen van het trauma van vier jaar Trump zoals Mary dat omschrijft. Niet alleen is Mary de nicht van Trump, ze is ook gespecialiseerd in trauma en dat laat ze zien in het boek. Ze duikt enorm de diepte in wat betreft het ‘trauma’ van Amerika. Het Amerikaanse trauma is een vrij pittig boek om doorheen te komen, er komen vele geschiedenisverhalen in voor waarmee Mary verbanden probeert te leggen en erg makkelijk leest het niet altijd. Toch leert het boek je als buitenstaander van alles over de geschiedenis van Amerika, het kiessysteem en hoe het leven tussen verschillende bevolkingsgroepen in Amerika is. Volgens Mary moeten we erkennen welke rol het verleden heeft gespeeld om in de toekomst andere stappen te ondernemen.

Bestel hier: Het Amerikaanse Trauma van Mary L. Trump

Tom Vandyck – Amerika zoals het is

Nog een ervaring van een immigrant naar Amerika uit Nederland / België. Tom Vandyuck is getrouwd   met een Amerikaanse en na jaren in België te hebben gewoond, verhuisd hij naar Boston. Hij schrijft met een mengeling van verwondering en liefde over zijn nieuwe woon-en werkplaats. Niet alleen zijn hometown Boston wordt  besproken, ook onder andere New York, Florida, de Bible Belt en West USA komen aan bod. Lees mee met de ervaringen van de immigrant die zich uiteindelijk Amerikaan begint te voelen.

Bestel hier: Amerika zoals het is van Tom Vandyck

Barbara Ehrenreich – De achterkant van de Amerikaanse Droom

Barbara Ehrenreich besluit in de achterkant van de Amerikaanse droom te kijken in de wereld van het minimumloon. Ze verhuist naar Florida om aan de slag te gaan als serveerster, kamermeisje, schoonmaakster en andere banen waarbij vaak het minimumloon betaalt wordt. Ze ervaart hoe minima leven in de VS en dat een baan niet genoeg is om een dak boven je hoofd te hebben. Een verhelderend boek over de Amerikaanse samenleving waar je vaak weinig over leest.

Bestel hier: De achterkant van de Amerikaanse droom van Barbara Ehrenreich

Pia de Jong – Pia’s Amerika

Sinds een aantal jaren woont Pia in Princeton Amerika. Vanuit een welvarend universiteitsstadje schrijft ze over dagelijkse gebeurtenissen in het leven van haar gezin in Amerika. Allemaal kleine columns zorgen voor veel afwisselende verhalen over gebeurtenissen die wij in Nederland niet echt kennen. Vermakelijk om zo een inkijk te krijgen in de Amerikaanse samenleving.

Bestel hier: Pia’s Amerika van Pia de Jong

Björn Soenens – Dagen zonder Trump

Een gewild onderwerp is de president van Amerika al een paar jaar. Ook Björn Soenens waagt zich aan dit onderwerp. Hij is al jaren journalist en woont in New York sinds de dag dat Trump President werd. Hij ziet het land veranderen, helaas niet altijd in positieve zin. Maakt allerlei dingen mee naast zijn baan als correspondent in New York. Hierdoor is Björn de juiste persoon om de gebeurtenissen rondom Trump in Amerika in kaart te brengen en dat doet hij op een fijne manier.

Bestel hier: Dagen zonder Trump van Bjorn Soenens

Steven de Foer – Amerikanen, het had zo mooi kunnen zijn

Voor velen nog steeds het land van de onbegrensde mogelijkheden, het land van de American Dream. Maar het land laat steeds meer scheuren zien in conflicten, ongelijkheid en maatschappelijke achteruitgang. Steven de Foer beschrijft al deze problemen die Amerika tegenkomt in Amerikanen, het had zo mooi kunnen zijn. Het voelt confronterend hoe Amerika er voor staat na het lezen van het boek. Voor iedereen die meer te weten wil komen over de achtergrond in Amerika is Amerikanen, het had zo mooi kunnen zijn een must.

Bestel hier: Amerikanen, het had zo mooi kunnen zijn van Steven de Foer

Michael Persson- De val van Amerika

Voor de Volkskrant verhuisde journalist Michael Persson naar Amerika in 2015. Niet wetende dat hij verslag moest doen van de periode dat Amerika werd geregeerd door Donald Trump. Tijdens zijn rond zwervingen in Amerika om verhalen te schrijven voor de Volkskrant, komt hij veel in aanraking met de Amerikaan. Hij komt op verschillende plekken in het land en ontdekt hoe ‘slecht’ het eigenlijk gaat met Amerika op het gebied van onder andere onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. In De val van Amerika legt Persson op een fijne manier de knelpunten van Amerika uit waar het land de laatste jaren tegenaan loopt.

Bestel hier: De val van Amerika van Michael Persson

De residentie – Kate Andersen Brower

Het Witte Huis blijft voor velen een mysterieuze plek. Behalve voor de mensen die er dagelijks werken. Toch is ook daar niet veel van bekend, de meesten zwijgen over hun werkzaamheden in het Witte Huis en over speciale gebeurtenissen. Kate Andersen Brower sprak met oud medewerkers van het Witte Huis, ex First Ladies en kinderen van oud presidenten. De Residentie is daardoor een heerlijk verhaal geworden over allerlei gebeurtenissen in het Witte Huis. Zin in een kijkje achter de schermen? Dan is dit boek een must!

Bestel hier: De residentie van Kate Anderson Brower

De verdeelde staten – Charles Groenhuijsen

Amerika voelt als het tweede thuisland voor journalist Charles Groenhuijsen. Niet gek als je bedenkt dat hij er twee periodes als NOS-correspondent (1986-1989 en 1996-2006) woonde. In het verkiezingsjaar kan een boek over de Amerikaanse politiek en verschillende maatschappelijke thema’s niet ontbreken. Precies wat Charles Groenhuijsen doet in De verdeelde staten van Amerika. De maatschappelijke thema’s aanhalen die laten zien hoe groot de verschillen zijn in Amerika. Per thema is er korte introductie waarna per situatie gekeken wordt naar verleden, heden en de toekomst. Ieder hoofdstuk eindigt met interessante, maar soms verontruste cijfers. Wanneer thema’s als Culture Wars, politiek, godsdienst, economie, immigratie, lhbtiq+, vuurwapens en abortus aan bod komen, blijkt hoe verdeeld Amerika is. De verdeelde staten van Amerika laat zien dat Groenhuijsen een echte Amerika kenner is, die door middel van vragen een het volgen is wat er komend jaar gaat gebeuren. Na het lezen van de De verdeelde staten van Amerika ben je op de hoogte van de situatie in Amerika, of je er vrolijk van wordt is helaas iets anders.
Bestel hier: De verdeelde staten van Amerika van Charles Groenhuijsen & bekijk hier andere boeken van Charles Groenhuijsen

Meer lezen over Amerika?

Disclaimer: In dit artikel vind je affiliate links van Bol.com. Wanneer jij op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik een klein percentage. Jij betaalt daar niks extra’s voor.
Het artikel wordt regelmatig ge-update met nieuwe aanwinsten, ik heb alle boeken zelf gelezen die hier vermeld staan.

Over Marjolein

Hoe ik van afvinken naar beleven ging

Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.

Veel liefs, Marjolein

Meer over mij

Gerelateerde verhalen

Buy me a coffee

Buy me now

Samenwerken? Leuk!

Bekijk de mogelijkheden

Ontvang de nieuwste slow travel tips, inspirerende routes en unieke overnachtingen in je inbox.