De ultieme Waddeneilanden gids – tips voor je vakantie naar de Waddeneilanden
Home » De ultieme Waddeneilanden gids – tips voor je vakantie naar de Waddeneilanden
De Waddeneilanden, de perfecte plek om even helemaal weg te zijn en toch dicht bij huis. Voor iedere doelgroep de mogelijkheid om vakantie te vieren. Rustzoekers, natuurliefhebbers, dagjesmensen, liefhebbers van zon, zee en strand of mensen die gewoon even weg willen uit het dagelijks leven. De Nederlandse eilanden zijn perfect voor een korte vakantie, maar vergeet de Duitse en zelfs Deense eilanden niet. Alle tips voor je vakantie naar de waddeneilanden op een rijtje.
Dat ons eigen land mooi is hoef ik niet te vertellen. Nederland heeft genoeg leuke steden en mooie natuurgebieden om te ontdekken. Ook de Waddeneilanden zijn een prachtig stukje natuur in Nederland. Vaak heb je hier het idee even helemaal weg te zijn en toch ben je dicht bij huis. Ideaal voor een weekend weg of misschien zelfs wel langer. Niet alleen de Nederlandse Waddeneilanden zijn ideaal voor een korte break, ook de Duitse Waddeneilanden zijn goed te bezoeken. Het Deense Waddeneiland Romo ligt iets verder weg en is iets meer geschikt voor een lang weekend of een week.
Vakantie naar de Waddeneilanden – De Nederlandse eilanden op een rijtje
Vakantie naar Texel
Inwoners: Ongeveer 13.000 Grootte: 162 km2 Dorpen: Den Hoorn, Den Burg, Oudeschild, De Koog, Oosterend, De Waal en de Cocksdorp Hoe kom je er: Met de boot in 20 minuten vanaf Den Helder Auto toegestaan: Ja Hoe lang blijven: Lang weekend of een week Texel verkennen: Auto of fiets
Het grootste eiland van Nederland. Met meerdere dorpen en een diversiteit qua natuur, misschien wel het eiland waar je het langst kan verblijven om nieuwe plekken te ontdekken. Toch is Texel vanwege de relatief korte vaarafstand ook populair bij dagjesmensen. Texel bezit meer dan veertig officiële natuurgebieden. Het Nationaal Park Duinen van Texel neemt een kwart van het eiland in bezit. Er is ontzettend veel te doen op het eiland. zowel wandel- als fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen, ook voor natuurliefhebbers zijn er genoeg plekken om te ontdekken.
Wat te doen op Texel
Er is genoeg te doen tijdens een weekend of week op Texel. Het eiland is groot genoeg om te ontdekken tijdens een wandeling of fietstocht. Voor veel verschillende doelgroepen zijn er diverse activiteiten:
Inwoners: Ongeveer 1100 Grootte: 36 km2 Dorpen: Oost Vlieland Hoe kom je er: Met de gewone veerboot in 1,5 uur vanuit Harlingen Auto toegestaan: Nee Hoe lang blijven: Een weekend / week Vlieland verkennen: Fiets of wandelend
Vlieland is een autovrij eiland en dat merk je direct bij aankomst. Fietsers en wandelaars gaan via het dorpje naar hun bestemming. Alleen de inwoners van het eiland hebben beschikking over een auto. Vlieland is het kleinste eiland van allemaal en vol ongerepte natuur. De stranden zijn uitgestrekt en rustig. Vlieland is dan ook het perfecte eiland voor rustzoekers. Door de grootte van het eiland kun je in principe alles lopend doen, soms is een fiets handiger om bijvoorbeeld een drankje je doen bij Het Posthuys. Het enige dorpje op Vlieland heeft een levendige hoofdstraat met leuke winkels en restaurants.
Wat te doen op Vlieland
Ondanks dat Vlieland niet een heel groot eiland is, is er genoeg te doen. Er zijn talloze wandel – en fietsroutes. Ook kun je diverse activiteiten ondernemen:
Inwoners: Ongeveer 5000 Grootte: 86 km2 Dorpen: West-Terschelling, West aan Zee, Midsland, Oosterend, Hoorn, Formerum, Lies, Baaiduinen, Landerum. Gehuchten: Hee, Kinnum, Striep en Kaard Hoe kom je er: Met de veerboot in 2 uur vanaf Harlingen, de snelboot doet er 50 minuten over Auto toegestaan: Ja Hoe lang blijven: Een weekend / week Terschelling verkennen: Auto of fiets
Terschelling stond in mijn jeugd bekend als de plek waar je heen moest voor een van je eerste vakanties. Er bevinden zich veel jongerencampings en uitgaansgelegenheden op het eiland. Is Terschelling daardoor minder leuk voor andere doelgroepen? Nee zeker niet. Er zijn genoeg natuurgebieden op het eiland, de Boschplaat is een erkend Europees Natuurreservaat, voor fietsers en wandelaars. De cranberry’s van Terschelling zijn beroemd en de velden vind je dan ook overal op het eiland. Op Terschelling vind je redelijk wat dorpen waarbij West-Terschelling de grootste is. Hier kom je aan met de boot en zie je de icoon van het eiland: de Brandaris. Gedurende het jaar worden er diverse populaire evenementen gehouden. Het Oeral festival is daar een van in juli en in november staat de Berenloop op het programma.
Wat te doen op Terschelling
Terschelling is zo’n dertig kilometer lang, waarvan de helft ongeveer te bereiken is, de rest is natuurgebied. Hierop bevinden zich vele dorpen die je kunt bezoeken, maar ook natuurgebieden en stranden. Wat je kunt doen op Terschelling?
Inwoners: Ongeveer 3700 Grootte: 59 km2 Dorpen: Ballum, Hollum, Nes en Buren Hoe kom je er: Met de boot in 45 minuten vanaf Holwerd Auto toegestaan: Ja Hoe lang blijven: Een lang weekend Ameland verkennen: Auto of fiets
Ameland is een mix van verschillende eilanden, de auto mag mee naar het eiland, maar toch vind je er ook de eenvoud van de natuur. De hele noordkant van het eiland is bedekt met een strand van 27 kilometer, het werd al eens uitgeroepen tot het mooiste en schoonste strand van de Waddeneilanden. Op Ameland vind je meer dan 100 kilometer aan fietspaden, dus een fiets meenemen of huren is zeker aan te raden. Het is ook een handige manier om je te verplaatsen op Ameland, want tussen het Oerd in het oosten en Hollum in het westen zit als snel twintig kilometer. Ook de mogelijkheid tot het uitoefenen van verschillende watersporten kan goed op Ameland.
Wat te doen op Ameland
Alle dorpen op Ameland hebben hun eigen karakter en zijn stuk voor stuk leuk om te bezoeken tijdens je weekendje weg. Qua natuurgebieden zijn het Oerd en de Horn de plekken om tot rust te komen. Wat te doen op Ameland:
Beklim de vuurtoren van Ameland in Hollum.
Huur een fiets en verken de vele fietspaden op het eiland
Inwoners: Ongeveer 950 Grootte: 44 km2 Dorpen: Schiermonnikoog Hoe kom je er: Met de boot in 45 minuten vanaf Lauwersoog Auto toegestaan: Nee Hoe lang blijven: Een week / lang weekend Schiermonnikoog verkennen: Fiets of wandelend
Het eiland waar ik ieder jaar wel een aantal keer kom. Dat ik inmiddels redelijk goed ken, maar waar nog genoeg te ontdekken valt. Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland en ook de meest noordelijkste plaats. Er mogen geen auto’s op het eiland, op die van inwoners na, en daardoor is het heerlijk rustig. Het hele eiland is een Nationaal Park en er zijn wandel- en fietspaden genoeg. Het strand van Schiermonnikoog wordt vaak gezien als het breedste strand van Europa. Op Schiermonnikoog vind je maar een klein dorp. Een knus en gezellig dorp vol met karakteristieke huizen.
Wat te doen op Schiermonnikoog
Ondanks dat Schiermonnikoog klein is, is er genoeg te doen op het eiland. Wandelen en fietsen kan over het 18 kilometer lange eiland, er zijn diverse excursies en ook in het dorp valt van alles te beleven:
Ben jij net als ik fan van de Wadden? Dan is dit boek van Evert Jan Prins een enorme aanrader! Bestel hem hier
Hulp bij het kiezen van een Waddeneiland
Natuur: Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland Gezelligheid cafe’s en restaurants: Texel, Vlieland en Ameland Fietsen: Alle eilanden, meeste eilandgevoel op Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland Wandelen: Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland Activiteiten: Texel, Terschelling en Ameland Rust: Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland Eilandgevoel: Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland
Vakantie naar de Waddeneilanden – De Duitse eilanden op een rijtje
Vakantie naar Borkum
Inwoners: Ongeveer 5200 Grootte: 30 km2 Dorpen: Borkum Hoe kom je er: Met de boot in 50 minuten vanaf de Eemshaven en 130 minuten vanuit Emden in Duitsland Auto toegestaan: Ja Hoe lang blijven: Een weekend Borkum verkennen: Eerst per trein naar het dorp, daarna per fiets of wandelend
Borkum is het meest bekende Duits Waddeneiland en is het makkelijkst te bezoeken vanuit Nederland. De boot vertrekt namelijk gewoon uit de Eemshaven in Delfzijl. In 50 minuten sta je op Duitse bodem. Met het treintje reis je naar het dorpje en vanaf daar kun je fietsen huren, het strand op of het dorpje zelf verkennen. Het strand van Borkum kenmerkt zich door de karakteristieke strandhuisjes. Met een beetje geluk zie je bij het strand bij het dorp zeehonden zwemmen. Borkum heeft ook een eigen vliegveld. Vanaf Emden en Hamburg gaan chartervluchten naar het eiland.
Wat te doen op Borkum
Net als de Nederlandse Waddeneilanden kun je hier fietsen en wandelen. Borkum staat bekend als welness-eiland, dus veel faciliteiten zijn daarop gericht. Wat je verder nog kunt doen op Borkum:
Inwoners: Ongeveer 1700 Grootte: 13 km2 Dorpen: Juist Hoe kom je er: Met de boot in 75 minuten vanaf Norddeich – de boot is afhankelijk van de getijden Auto toegestaan: nee Hoe lang blijven: Een weekend
Juist is het langste Waddeneiland in het Duitse Oostfriesland. Met 17 kilometer en maar een paar honderd meter breed is het een relatief klein eiland. Het eiland is grotendeels autovrij, alleen hulpdiensten hebben een auto tot hun beschikking. Op Juist vind je vooral rust, mooie zandstranden en duingebieden. Het west- en oostpunt van het eiland is tot natuurgebied verklaard.
Wat te doen op Juist
Juist is een paradijs voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Het is een van de rustigste Duitse eilanden.
Inwoners: Ongeveer 1700 Grootte: 13 km2 Dorpen: Juist Hoe kom je er: Met de boot in 75 minuten vanaf Norddeich – de boot is afhankelijk van de getijden Auto toegestaan: nee Hoe lang blijven: Een weekend
Het Duitse eiland Norderney ligt tussen Juist en Baltrum. Het is het op een na grootste eiland met veertien kilometer lang en maximaal twee kilometer breed. Net als Borkum, zijn op Norderney auto’s toegestaan. Ook op Norderney heerst nog steeds een uitgebreide kuurcultuur, net als op Borkum. De voornaamste reden om naar Norderney af te reizen is het Kurhaus.
Wat te doen op Norderney
Hoewel het eiland bekent staat om de wellness cultuur, kun je hier ook genoeg andere leuke dingen doen. Het is een modern eiland van alle gemakken voorzien.
Het dorpje Norderney verkennen met trendy winkels en gezellige terrassen.
Genieten van de brede stranden
Fietsen huren en het eiland verkennen
Wellness in het Kurhaus of Haus Norderney
Meer te weten komen over Norderney in het Bade Museum
Bezoek het Watten Welten Museum voor informatie over Flora en Fauna
Inwoners: Ongeveer 21.000 Grootte: 99 km2 Dorpen: List, Kampen, Hornum, Ramtum, Wenningstedt, Braderup, Westerland, Sylt-Ost, Tinnum, Keitum, Munkmarsch, Arschum, Morsum Hoe kom je er: Met de auto via de Hinderburgdamm op de trein of met de Syltexpres vanaf Romo in 40 minuten Auto toegestaan: Ja Hoe lang blijven: Een week
Het Waddeiland Sylt bevindt zich richting Denemarken. Het ligt van alle eilanden het verst naar het westen. De totale lengte is veertig kilometer en het eiland is 12,5 kilometer breed. Sinds 1927 is Sylt niet helemaal meer een eiland, de Hindenburgdam, met daarop een spoorweg, loopt vanaf het vasteland. Vlak voor de kust van Sylt leven meer dan 6000 bruinvissen in het Nationale Park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer. Hoewel Sylt een trendy bestemming is, bestaat het grootste deel uit natuur.
Wat te doen op Sylt
Sylt is een trendy eiland dat naast de natuur ook een bruisend en mondain uitgaansleven telt. Het is een populair eiland bij bekende Duitsers die in de zomer massaal afreizen. Benieuwd wat je allemaal kunt doen?
Vakantie naar de Waddeneilanden – Het Deense Waddeneiland Romo
Vakantie naar Romo
Inwoners: Ongeveer 800 Grootte: 130 km2 Dorpen: Tvismark, Kongsmark, Havneby, Juvre, Toftum, Bolilmark Hoe kom je er: Over de 10 km lange dam Auto toegestaan: Ja Hoe lang blijven: Een lang weekend Rømø verkennen: Auto of per fiets
Het Deense Waddeneiland is eigenlijk geen eiland, het zit met een weg verbonden aan het vaste land. Toch voelt Rømø wel als een Waddeneiland. Het heeft dezelfde sfeer als de andere eilanden. Veel mooie natuurgebieden, leuke dorpjes en genoeg activiteiten voor een (lang) weekend. Ideaal om het eiland te verkennen is per fiets. Er zijn fietspaden genoeg over het eiland en deze brengen je naar de verschillende dorpjes. Iets wat totaal anders is dan de andere eilanden, is de mogelijkheid om te rijden over het strand. En dan met de auto. Rømø staat bekend om de races die er op het strand worden gehouden, maar ook de gewone toerist kan er voor kiezen om door te rijden het strand op. Rare gewaarwording.
Wat te doen op Romo
Op Romo kun je rust en activiteiten met elkaar combineren. Je kunt je terugtrekken in natuurgebieden, fietsen en wandelen en waag je eens met de auto op het strand. Tips voor activiteiten op Rømø.
Edit: Ik heb op dit moment alleen Juist, Sylt en Norderney nog niet zelf bezocht, de overige eilanden wel. In dit artikel vind je affiliate links van Booking.com. Wanneer jij op zo’n link klikt en iets op de desbetreffende website bestelt, ontvang ik een klein percentage. Jij betaalt daar niks extra’s voor.
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.