Ontdek Nationaal Park Lauwersmeer

Het Nationaal Park Lauwersmeer is mede door menselijk hulp ontstaan in 1969. Door het afsluiten van de zee ontstond er een compleet nieuw natuurgebied. Een prachtig natuurgebied met vele dieren, waar het nog echt donker wordt en waar je kunt wandelen en fietsen. Tips om het Nationaal Park Lauwersmeer in Groningen te ontdekken.

Het NATIONAAL PARK Lauwersmeer

Een van de mooiste en ongerepte natuurgebieden in Nederland is het Lauwersmeergebied. Gecreëerd doordat de dijken in Zeeland sprongen in 1953 en om de mensen in Groningen te beschermen. In 1969 werd de Lauwerszee definitief gesloten en was daar Nationaal Park Lauwersmeer. Een gebied waar tegenwoordig weinig wordt ingegrepen. De natuur gaat zijn eigen gang.

Veel namen in de regio herinneren nog aan het tijdperk dat er zout water binnenkwam in het Lauwersmeergebied. Door de afsluiting van de zee, raakten steeds meer zandplaten begroeid en hierdoor ontstond een gevarieerd gebied met veen water, slikken, gras- en rietvelden. Een ideale plek voor veel vogels en andere bijzondere dieren.

Het gebied is dankzij de vele wandel- en fietspaden goed te bereiken. De vele plekken om dieren te spotten zijn hierdoor goed bereikbaar. Daarnaast worden er in de omgeving verschillende activiteiten georganiseerd om het Lauwersmeergebied te ontdekken. Zowel op en rondom het Lauwersmeer als op de Waddenzee zijn genoeg activiteiten.
Lees meer: Op excursie naar de Engelsmanplaat
Lees meer: Wadlopen naar Schiermonnikoog

Op ontdekking in het Lauwersmeer Nationaal Park in Groningen

Op ontdekking in het NATIONAAL PARK Lauwersmeer

Wandelroutes in NATIONAAL PARK Lauwersmeer

Rondom het gehele Lauwersmeer zijn diverse wandelroutes te vinden variërend in kilometers. Je kunt ervoor kiezen zelf een route te lopen of een van de gemarkeerde routes. Deze zijn tussen de een en zeven kilometer lang en de naam geeft vaak al aan wat voor route het is.

Wandelroutes Lauwersmeergebied:

  • Duindoornroute – 2,8 km
  • Marneroute – 7,5 km
  • Konijnenroute – 3,3 km
  • Natuurpad – 1,4 km
  • Mindervalidenroute – 2,9 km
  • Diepsterbosroute – 5,0 km
  • Vogelroute – 4,8 km

De Haven van Lauwersoog

Voor velen eigenlijk de plek om te vertrekken naar Schiermonnikoog, vaak voor mij ook. Des te leuker om ook eens in de haven van Lauwersoog te blijven en kijken wat daar allemaal gebeurd. Wandel langs alle vissersboten en met een beetje geluk zie je ze aanmeren of hun netten klaarmaken om te vertrekken. Natuurlijk gebeurt dit laatste met een enorm kabaal van zeemeeuwen en dat maakt het heerlijk om gewoon even bij weg te dromen.

Ook is het de plek in Lauwersoog om een visje te eten. Je hebt verschillende visrestaurants als Sterkenburg en Schierzicht. Wil je ‘iets luxer’ eten? Dan kun terecht bij Waddenpaviljoen de Noorman.
Waddenpaviljoen de Noorman
A: Haven 50

Dark Sky Park

Een van de twee plekken in Nederland waar het nog echt donker wordt is het Lauwersmeergebied. Het is sinds 2016 onderdeel van het Dark Sky Park. Je kunt in in het Lauwersmeergebied de sterrenhemel goed zien. Death Valley Nationaal Park in Amerika wordt wel eens genoemd ter vergelijking. Om de Dark Sky het beste mee te maken, kun je meegaan met een Dark Sky Expeditie over het Lauwersmeer. Ook zelf ontdekken behoort tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende uitkijktorens die het stimuleren om de sterrenhemel te bekijken. Daarnaast zijn er wandelroutes rondom het Lauwersmeer. Twee wandelingen zijn in de buurt van Lauwersoog, een daarvan vind je in de haven en de andere op Suyderogh waar je door het Ballastplaatbos wandelt.

Uitkijkpunten en vogelkijkhutten in het Lauwersmeer

Tijdens je wandeling zin om het Lauwersmeergebied vanuit de hoogte te bekijken? Beklim dan een van de vele vogelkijkhutten die rond het Lauwersmeer staan. In het hele gebied staan zeven torens, dichterbij Lauwersoog vind je er vier. Het zijn vaak ook de plekken waar je het beste vogels kunt spotten.

De beste vogelkijkplekken aan de kant van Lauwersoog:

  • Bantpolder
  • Observatietoren achter de Zwarten – zeearend
  • Nieuwe Robbengat
  • Oude Robbengat
  • Vlinderbalg – zeearend
  • Jaap Deensgat
Op ontdekking in het Lauwersmeer Nationaal Park in Groningen

Bijzondere dieren spotten

Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Het Lauwersmeergebied is een van de plekken in Nederland waar de zeearend regelmatig wordt gespot. Met vleugels van twee meter een opvallende verschijning in het gebied. Tegenwoordig is het Lauwersmeer een broedgebied geworden, dus grote kans dat je de zeearend spot.

Andere bijzondere vogels die je kunt spotten in Nationaal Park Lauwersmeer zijn de lepelaar, de roerdomp en de brandgans. Stuk voor stuk prachtige vogels om te bekijken. De grote kolonie lepelaars vertrekt eind augustus richting hun overwinteringsgebied in West Afrika, ze zijn dus niet het hele jaar te spotten. De roerdomp is een van de moeilijkste vogels om te spotten, zodra hij onraad ruikt neemt hij een paalhouding aan en is hij vaak onzichtbaar tussen het riet.

Naast vogels is het Lauwersmeergebied ook het terrein voor Konikspaarden en Schotse Hooglanders. Wanneer staatsbosbeheer niet zou ingrijpen, veranderd het gebied langzaam in een bos. Grote grazers zorgen ervoor dat een open gebied blijft. Ook vossen en otters worden regelmatig gespot.
Wil je deze dieren in het wild spotten? Dan kun je meegaan met een Safari in het Lauwersmeergebied. Je hoort dan altijd net even wat meer over de dieren die er leven en komt in delen waar je normaal niet komt.
Lees meer: Op Safari in het Lauwersmeergebied

Ontdek Lauwersoog

In het dorpje Lauwersoog zijn naast het Lauwersmeer niet veel trekpleisters. In het gebied rond de haven vind je een aantal kunstwerken waarvan je in eerste instantie geen idee hebt wat het precies zijn. Vlak bij de sluizen staat een houten kunstwerk dat het Statief heet. Dankzij spiegels kun je heel ver uitkijken over het Lauwersmeer of over de Waddenzee.

Ook bij het ronde kunstwerk vlakbij de jachthaven vraag je je in eerste instantie af, wat is het? Het blijkt een lange verrekijker te zijn. Je kunt in de verrekijker lopen en vanaf daar heb je een uitzicht over het Lauwersmeer.

Loop je richting de camping van Lauwersoog, dan kom je een langwerpig houten bouwwerk tegen. Het blijkt een orchideeënvenster te zijn. In de maand juli heb je hier uitzicht over een veld vol kleurrijke orchideeën. Wanneer je nog verder door loopt naar de camping kom je over het vlonderpad. Een klein pad over het meertje met halverwege een picknicktafel op de vlonder. Wanneer je rustig om je heen kijkt, heb je kans om vele vogels te spotten. Overigens kan het ook zijn dat je de tafel ‘moet’ delen met een stel eenden die besloten hebben hier te gaan liggen.

Overnachten in Lauwersoog

De makkelijkste plek om te overnachten in Lauwersoog is op de camping Siblu. Omdat wij deze keer een nacht in het gebied verbleven kozen we ervoor om te overnachten in een pod. Op de camping staan een aantal kleine trekkershutten waar je kunt slapen en eventueel kunt koken. Zelf vonden we het fijner om ergens te eten, daarvoor was het kookgedeelte te klein.
Camping Lauwersoog

Een andere optie om te kamperen is Camping de Pomp aan het Lauwersmeer.

Op ontdekking in het Lauwersmeer Nationaal Park in Groningen

Over Marjolein

Hoe ik van afvinken naar beleven ging

Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.

Veel liefs, Marjolein

Meer over mij

Gerelateerde verhalen

Buy me a coffee

Buy me now

Samenwerken? Leuk!

Bekijk de mogelijkheden

Ontvang de nieuwste slow travel tips, inspirerende routes en unieke overnachtingen in je inbox.