Dat er naast de metrolijnen in Parijs nog een hele wereld onder de grond afspeelt, weet je misschien niet. Dat het ook nog eens gaat om een netwerk vol met botten is misschien een beetje luguber. In de catacomben van Parijs vind je een ietwat aparte begraafplaats. Botten van meer dan zes miljoen Parijzenaren liggen onder de grond en zijn te bekijken via de catacomben van Parijs.
Catacomben in Parijs – wat is het verhaal erachter
Onder de grond van Parijs loopt een netwerk van tunnels die meer dan 290 kilometer lang zijn. Oorspronkelijk waren dit de kalksteengroeven van Montrouge. Hier werd kalksteen gehaald om Parijs te bouwen. Vanaf 1785 werd een deel van deze tunnels gebruikt om botten van de overvolle begraafplaatsen onder te brengen.
Cimetière des Innocents
In de Middeleeuwen was dit de enige begraafplaats in Parijs. Aan het einde van de 18e eeuw was de begraafplaats een van de meest stinkende plekken in Parijs geworden. Cimetière des Innocents werd gesloten en werd besloten om alle twee miljoen botten naar de steengroeven onder de stad. Dit gebeurde ook met andere Parijse begraafplaatsen waardoor er inmiddels zes miljoen botten in de catacomben liggen.
Catacomben van Parijs
In lege kamers werden de botten gestort en afgedekt met wanden van schedels en botten. Plaquettes geven aan van welke begraafplaats de botten komen. Er zijn geen specifieke graven of plaquettes die herinneren aan mensen, alle doden zijn anoniem. Slechts een paar botten zijn van bekende Fransozen die aan het einde van de Franse Revolutie ter dood waren gebracht. Zo liggen er overblijfselen van Antoine Lavoisier, Georges Danton en Camille Desmoulins.
Tijdens de oorlog werd het gangenstelsel gebruikt door het verzet. Het was een ideale plek om onder te duiken om aan de Duitsers te ontsnappen.
Catacomben in Parijs bezoeken
Tijdens een bezoek aan Parijs is het bezoeken van de Catacomben een aanrader. Precies datgene dat ik deed terwijl ik een weekend in Parijs was. Het lopen door de gangenstelsel met eeuwenoude botten is een merkwaardig gevoel en tegelijkertijd ook een stukje geschiedenis van de stad.
Je kunt tegenwoordig een 1,7 kilometer lang deel van de tunnels bezoeken. Je dient hiervoor 25 meter aan trappen af te dalen en kan een wandeling maken langs verschillende beenderen. Onderweg kom je verschillende plaquettes tegen die informatie geven over waar de botten vandaan komen. Een van de meest indrukwekkende delen van de Catacomben is de Crypt of Passion, een pilaar met allemaal schedels.
Tickets kopen voor de Catacomben
Koop eenvoudig je ticket online en sla de wachtrijen voor het kopen van een kaartje over. Je krijgt een audio guide mee om meer te horen over de ondergrondse geschiedenis van de Catacomben. De Catacomben van Parijs liggen in de wijk Montparnasse aan de zuidkant van de Seine. Je kunt de metro nemen naar Mouton Duvernet (lijn 4) of naar Saint-Jacques (lijn 6).
Mijn ervaringen met een bezoek aan de Catacomben van Parijs
Tijdens mijn bezoek aan Parijs besloten we dat een bezoek aan de Catacomben niet kon ontbreken. Waar Parijs boven de grond een prachtige stad is, blijkt er nog een hele wereld onder de rond zich schuil te houden. Een wereld waar ik tot voor mijn bezoek niets vanaf wist. Het voelt ietwat luguber om rond te lopen tussen allemaal botten, maar aan de andere kant hoort het ook bij de geschiedenis van de stad. Het voelt gelukkig niet erg claustrofobisch om er rond te lopen, maar het blijft een raar idee om in smalle gangen zo dicht langs overblijfselen te lopen die opgestapeld zijn.
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt een bezoek aan de Catacomben?
Trek ongeveer 1,5 uur uit voor een bezoek
Hoe groot zijn de Catacomben van Parijs?
Officieel zijn de tunnels 290 kilometer lang, het deel dat je kunt bezoeken is 1,7 kilometer
Wat zijn de openingstijden van de Catacomben
Dinsdag tot en met zondag 10.00-20.00 uur
Wat is de temperatuur beneden in de Catacomben?
Die ligt rond de 14 graden. Neem op warme zomerse dagen een vest mee als je naar beneden gaat
Mag je foto’s maken?
Dat mag zeker, zolang je maar respectvol met de botten omgaat en deze niet aanraakt.
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.