Sobibor bezoeken in Polen

Een enorm indrukwekkende plek waar je even stil wordt wanneer je beseft wat er gedaan is met alle Joden in de Tweede Wereldoorlog. Bij een bezoek aan Sobibor in Polen besef ik wat voor verschrikkelijke gebeurtenissen hier hebben plaatsgevonden. Gebeurtenissen die ook een groot deel van onze Nederlandse bevolking hebben getroffen. Lees meer over Sobibor bezoeken in Polen.

Waar ligt kamp Sobibor in Polen?

Kamp Sobibor vind je in het oosten van Polen, in de regio Lubelskie. Het was een vernietigingskamp dat gevestigd was nabij het dorp Sobibor op ongeveer drie uur rijden van de hoofdstad Warschau. De grootste dichtstbijzijnde stad is Lublin op ongeveer anderhalf uur rijden. 

Sobibor

Geschiedenis van kamp Sobibor

Sobibor was een van de drie kampen die onderdeel waren van Aktion Reinhardt. Hiertoe behoorden ook Belzec en Treblinka. Anderhalf tot twee miljoen Poolse Joden werden vervoerd naar deze kampen in 1942 en 1943. Het was de grootste niet militaire operatie in de Tweede Wereldoorlog. 

Verschillenden kampen

Sobibor werd gebouwd in 1942 aan de spoorlijn tussen Chelm en Brest. Media april was het ‘death camp’ gereed. Het kamp bestond uit drie kampen. De eerste twee kampen waren bestemd voor de SS staf en de Joden die in het kamp werkten. In het derde kamp bevonden zich de gaskamers en massagraven. De weg er naar toe staat bekend als de ‘Himmelfahrtstrasse’, de weg naar de hemel. Sobibor bevatte geen nevenkampen zoals Auschwitz, het doel was om de Joden zo snel mogelijk te vermoorden.

Sobibor

Joden uit Nederland

In het kamp werkten zo’n 700 Joodse mannen en vrouwen om te ondersteunen bij de transporten en de weg naar de gaskamers. Op het eerste transport in 1942 zaten vooral Joden uit het Poolse Lublin. In het voorjaar van 1943 kwamen negentien transporten uit Nederland aan met Nederlandse Joden. Het aantal Joden dat naar Sobibor getransporteerd werd wordt geschat op 34.000. Van dit aantal hebben slechts negentien mensen de oorlog overleefd. 

Opstand in kamp Sobibor

In de zomermaanden van 1943 ontstond bij een aantal gevangen het plan om te ontsnappen. Onder aanvoering van Leon Feldhendler en Alexander ‘Sasha” Pechersky werd een plan beraamd. 14 oktober 1943 werd bekend als de Escape from Sobibor. Alle SS officieren in het kamp werden vermoord en diverse gevangenen probeerden te ontsnappen. Door een grootschalige zoektocht na de ontsnapping overleefden uiteindelijk 46 gevangenen de ontsnapping. De overige gevangenen in het kamp werden doodgeschoten en het kamp werd uiteindelijk opgeheven. De restanten van het kamp werden zoveel mogelijk vernietigd. Over deze ontsnapping is de film Escape from Sobibor gemaakt. In totaal werden ruim 100.000 Joden vermoord in Sobibor. 

Sobibor bezoeken in polen

Door de ontsnapping in 1943 en de daarop volgende vernietiging van het kamp, zijn er weinig restanten om te bekijken. Op de plek waar vroeger kamp I en II stonden bevindt zich nu een informatief museum dat gratis te bezoeken is. In de jaren na de oorlog werd besloten verschillende herdenkingsmonumenten te plaatsen. Je kunt vanaf het museum de Himmelfahstrasse aflopen, dezelfde weg als de Joden destijds deden, om bij een monument uit te komen waar naar alle waarschijnlijkheid nog steeds lichamen liggen onder de grote bult. 

Het museum is dagelijks geopend van 9.00 -17.00 uur in april – oktober en van 09.00-16.00 uur in november – maart. Wil je meer lezen over Sobibor? Jules Schelvis schreef een indrukwekkend boek over het kamp.

Sobibor

Over Marjolein

Hoe ik van afvinken naar beleven ging

Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.

Veel liefs, Marjolein

Meer over mij

Gerelateerde verhalen

Buy me a coffee

Buy me now

Samenwerken? Leuk!

Bekijk de mogelijkheden

Ontvang de nieuwste slow travel tips, inspirerende routes en unieke overnachtingen in je inbox.