Concentratiekamp Buchenwald

Onderweg naar de Sächsische Schweiz maken we een stop bij Buchenwald. Beiden zijn we geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en aangezien we er langs rijden, kunnen we een bezoek naar overslaan. Meer informatie over een bezoek aan Concentratiekamp Buchenwald.

Waar ligt Buchenwald?

Concentratiekamp Buchenwald vind je in de buurt van de Duitse stad Weimar. Het ligt op ongeveer twintig kilometer van Erfurt en op bijna 150 kilometer van Leipzig. Buchenwald ligt in de Duitse regio Thüringen. Het ligt op ongeveer zes uur rijden vanaf Utrecht. Een andere stad in de regio die je kunt bezoeken is Eisenach, hier staat het beroemde Wartburg kasteel.

Concentratiekamp Buchenwald

Geschiedenis Buchenwald

De geschiedenis van concentratiekamp Buchenwald start in 1937 wanneer deze wordt aangelegd door SS’ers en gevangenen. In de bossen van Weimar, op de Ettersberg, werd een kamp gebouwd dat bijna volledig afgesloten werd van de buitenwereld. 

Voor de oorlog

Buchenwald was berekend op 8000 gevangenen bij de bouw in 1937. In eerste instantie vooral voor bedoeld voor communisten, Jehova’s, Roma, Sinti en criminelen. In 1938 kwamen de eerste Joden aan in het kamp, Joodse kunstenaars en wetenschappers uit Oostenrijk. In dat jaar waren er meer dan 11.000 gevangen in het kamp. 

Concentratiekamp Buchenwald in de oorlog 

In 1940 werd begonnen met de bouw van een crematorium. Het kamp stroomde inmiddels vol met gevangen uit heel Europa. De aparte vrouwenkampen werden in 1944 toegevoegd aan Buchenwald. Doordat het Rode leger inmiddels oprukte, werden vele gevangen uit het oosten naar Buchenwald gebracht. In februari 1945 verbleven er 112.000 gevangen in Buchenwald. Niet lang daarna werden de gevangen op dodenmarsen richting onder andere Dachau gestuurd. Onderweg kwamen velen om van uitputting. 

Tussen 1937 en 1945 werden 280.000 mensen gevangen gehouden in Buchenwald. Bij de bevrijding bleek dat 95% niet afkomstig was uit Duitsland, maar bijna uit alle delen van Europa. Zo’n vijftig verschillende nationaliteiten verbleven in Buchenwald. Op 11 april 1945 werd het kamp bevrijd door de Amerikanen. 21.000 mensen overleefden Buchenwald waaronder zo’n 900 kinderen.

Concentratiekamp Buchenwald

Buchenwald na de oorlog

Buchenwald kwam na de oorlog onder het gezag van de Sovjet-Unie. Zij gebruikten het kamp om ruim 28.000 mensen vast te houden zonder dat deze een vonnis hadden. Vaak waren het aanhangers van het naziregime. In 1950 werd het kamp overgedragen aan de DDR, een deel van de gevangen werd vrijgelaten een ander deel werd gedeporteerd naar Sovjet-Unie. 

Buchenwald bezoeken

Je kunt Buchenwald nog steeds bezoeken. Het terrein is toegankelijk en je ziet nog enkele restanten van barakken of andere gebouwen uit de tijd dat het een concentratiekamp was. De toegangspoort is het meest indrukwekkende deel van het kamp. Dingen die je nog kunt zien:

  • Poortgebouw
  • Torens
  • Appelplaats
  • Crematorium
  • Depotgebouw
  • Diverse monumenten
  • Station

Er zijn tentoonstellingen die vertellen over de gebeurtenissen in Buchenwald. 

Tussen Weimar en Buchenwald zijn nog enkele monumenten die herinneren aan Buchenwald. Zo staat er een grote obelisk en het DDR monument. Aan de zuidkant van de Ettersberg ligt het DDR Monument dat in 1958 gebouwd werd. Via een toegangspoort kom je bij de graven waar je langs de Straat der Naties loopt. Hier staan gedenkzuilen van achttien naties. 

Openingstijden Buchenwald

Je kunt het museum/ informatiecentrum in Buchenwald bezoeken in april tot en met oktober tussen 10.00 en 18.00 uur en in  november tot en met maart van 10.00-16.00 uur. De toegang is tot een half uur voor sluitingstijd. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag, op maandag is het gesloten. De openingstijden gelden ook voor de buitenlocaties. 

Over Marjolein

Hoe ik van afvinken naar beleven ging

Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.

Veel liefs, Marjolein

Meer over mij

Gerelateerde verhalen

Buy me a coffee

Buy me now

Samenwerken? Leuk!

Bekijk de mogelijkheden

Ontvang de nieuwste slow travel tips, inspirerende routes en unieke overnachtingen in je inbox.