Theresienstadt in Tsjechië bezoeken

Her en der vind je nog plekken in Europa waar belangrijke geschiedenis heeft plaatsgevonden. Zo ook in Tsjechië waar je concentratiekamp Theresienstadt kunt bezoeken. Een kamp dat in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd door de Nazi’s als doorgangskamp voor Joden. Een plek waar indrukwekkende en afschuwelijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Meer informatie voor een bezoek aan Theresienstadt in Tsjechië.

Waar ligt Theresienstadt?

Theresienstadt ligt ten noorden van de hoofdstad van Tsjechië; Praag. Op de route tussen Dresden en Praag kom je bijna langs Theresienstadt. Het ligt op nog geen uur van Praag en is ideaal te combineren wanneer je met de auto naar Praag reist of als dagtrip vanuit de stad.

Geschiedenis Theresienstadt

Theresienstadt was in de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp voor Joden die naar Auschwitz of andere vernietigingskampen werden gestuurd. Het dorp Theresienstadt werd daarvoor gebruikt.

Vesting Terezin – Theresienstadt

Aan het eind van de 18e eeuw werd de stad Theresienstadt, of Terezin in het Tsjechisch, een vesting. In tien jaar tijd werd een vesting van bijna vier vierkante kilometer gebouwd. Hoewel de vesting gebouwd werd om de Pruisische- Oostenrijkse oorlogen af te wenden, heeft het nooit dienst gedaan als vesting. Later in de 19e eeuw  werd de plek gebruikt als gevangenis. Theresienstadt werd echter bekend over de hele wereld in de periode van Nazi Duitsland. 

Theresienstadt

Tweede Wereldoorlog – Kamp Theresienstadt

Het eerste gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog was te zien in de small fortress dat in 1940 gebruikt werd als politie gevangenis van de Praagse Gestapo. De garnizoensplaats werd niet lang daarna een concentratiekamp voor Joden. Waar tot 1942 de Joden nog in de kazernes gevangen werden gehouden, werden daarna de oorspronkelijke bewoners van het dorp geëvacueerd. Hierdoor werd Theresienstadt een complete gevangenis. 

Modelkamp Theresienstadt

Het getto van Theresienstadt diende in eerste instantie als een doorgangskamp voor onder andere Auschwitz, maar ging uiteindelijk drie functies vervullen. Naast een doorgangskamp werd het ook een vernietigingskamp en een modelkamp voor de Duitse propaganda. Het modelkamp moest de buitenwereld laten zien hoe het er in de Duitse kampen aan toe ging en de werkelijkheid verbloemen. Er kwam een propagandafilm over Theresienstadt: Theresienstadt: Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen

Theresienstadt

Gevangenen in Theresienstadt

Vanaf de start van het getto werden zo’n 140.000 mannen en vrouwen naar Theresienstadt gedeporteerd. Er kwamen mensen uit Tsjechië, Duitsland, Oostenrijk, Nederland, Denemarken, Slowakije en Hongarije. Later in de oorlog kwamen er gevangenen uit Duitsland en Polen die een stuk zwakker waren. Zij brachten tyfus mee waardoor vele honderden slachtoffers werden geëist. Ongeveer 87.000 gevangenen werden vanuit Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd, hiervan overleefden ongeveer 4000 de oorlog. 

Na de oorlog

De eerste voormalige inwoners van Theresienstadt keerden in juni 1946 terug in de stad. Theresienstadt werd gerestaureerd en is tegenwoordig een toeristische bestemming. Je ziet nog de restanten van de oude vesting terug in de twee delen; Main Fortress en Small Fortress.

Theresienstadt bezoeken

Hoewel het een klein beetje macaber voelt om door een stad te lopen waar zulke gruwelijkheden plaatsvonden en nu weer mensen wonen, kan ik het je zeker aanraden om een bezoek te brengen aan Theresienstadt. Het is een van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden in de regio en goed te combineren met een stedentrip Praag

Je kunt nog verschillende dingen bezoeken. Zo kun je de voormalige gestapo gevangenis Small Fortress bezoeken en is er een Ghetto Museum. Beiden vertellen meer over de periode in de oorlog. 

  • National Cemetery; begraafplaats met meer dan 2300 graven
  • Small Fortress; geeft een goede indruk hoe de gevangenis geweest moest zijn
  • Ghetto Museum; gevestigd in Main Fortress waar je informatie vindt over het modelkamp 
  • Crematorium en begraafplaats; de oude ovens die gebruikt werden om de mensen te cremeren destijds

In de zomermaanden kun je Theresienstadt bezoeken van 9.00-18.00 uur, in de winter sluiten bepaalde plekken eerder. 

Theresienstadt

Over Marjolein

Hoe ik van afvinken naar beleven ging

Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.

Veel liefs, Marjolein

Meer over mij

Gerelateerde verhalen

Buy me a coffee

Buy me now

Samenwerken? Leuk!

Bekijk de mogelijkheden

Ontvang de nieuwste slow travel tips, inspirerende routes en unieke overnachtingen in je inbox.