De stad Belgrado was voor mij het startpunt van mijn treinreis tussen Belgrado en Bar in Montenegro. Maar Belgrado bleek een verrassend leuke stad te zijn voor een stedentrip. De Servische hoofdstad heeft van alles te bieden, van leuke parken, wijken, indrukwekkende kerken en genoeg leuke opties voor restaurants. Ben je op zoek naar een minder bekende stad voor een stedentrip? Dan kan ik een stedentrip naar Belgrado zeker aanraden. Een aantal tips voor bezienswaardigheden in Belgrado.
Een van de meest sfeervolle straten in Belgrado is de winkelstraat. De gebouwen ademen sfeer uit en er heerst een gezellige drukte. Je ziet één lijn in de gebouwen, wat in de rest van de stad nog wel eens wil verschillen.
Kalemegdan Park
Het Kalemegdan park is een heerlijke plek om doorheen te struinen. Met mooi weer zitten de bankjes vol en geniet iedereen van het groene hart van Belgrado. De naam Kalemegdan komt vanuit het Turks waar Kale een stad of fort betekent en megdan een veld. In het park vind je nog verschillende historische gebouwen. Zo kun je het Military Museum, The National History Museum of verschillende kerken bezoeken. Daarnaast is Kalemegdan een goede plek om te genieten van een prachtig uitzicht over Belgrado. Als je goed kijkt zie je vanaf het plateau een enorm lang gebouw liggen, het blijkt het langste gebouw van Europa te zijn met 1 kilometer.
Victor Monument
Een van de belangrijkste monumenten in Belgrado. Het Victor Monument bestaat uit een naakte man op een veertien meter hoge sokkel. Hij heeft in zijn rechterhand een zwaard, het symbool van de oorlog en in zijn linkerhand een valk, het symbool van vrede. Het beeld werd tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeslagen, waardoor hij ongeschonden de oorlog doorkwam. Na de oorlog werd het kiezen van een locatie voor het beeld iets lastiger. Sommige mensen vonden een naakte man in het centrum niet kunnen, dus werd uiteindelijk gekozen voor het Fort van Belgrado. Hij kijkt uit op de Sava, de delen die pas bevrijd waren van het koninkrijk Joegoslavië en symboliseert de overwinning in de Eerste Wereldoorlog.
Leuke wijk – Skadarlija,
Een van de leukste wijken in Belgrado is Skadarlija. Het is er sfeervol, je vindt er geschiedenis en veel leuke plekjes om te eten of drinken. Ook de Bajloni Marke vindt er plaats. De straat van de wijk is het enige dat niet veranderd is. Vele andere plekken zijn aangepast door verschillende regimes die er hebben plaatsgevonden. Het is nu de populairste plek voor locals en toeristen. Het is nu de duurste wijk om te wonen. Veel mensen uit de theaterwereld gingen hier destijds wonen, dichtbij en toen erg goedkoop. Daardoor is het een artistieke buurt geworden. Je vindt hier ook de eerste bierbrouwerij van de stad, in 1850 opgericht. In het gebouw zit nu een koffietentje.
Republic Square – hart van downtown
Het plein is een centraal punt van Belgrado waar veel mensen elkaar ontmoeten of afspreken. Je vindt er het standbeeld van Knez Mihailo Obrenovic, de man op het paard. Rondom het plein bevinden zich het National Museum en het National Theater.
Church of Saint Sava
Een van de mooiste gebouwen in Belgrado vond ik de Church of Saint Sava. Het is een van de grootste orthodoxe kerken van de wereld. Niet alleen de buitenkant is mooi, ook binnenin kijk je je ogen uit. De kerk is gebouwd in neo-Byzantijnse stijl en staat op de plek waar in de Ottomaanse bezetting resten werden opgegraven van de heilige Sava. De kerk bevindt zich iets buiten het centrum en is met bus 31 vanaf republic square te bereiken.
De wijk Silicon Valley in Belgrado
Silicon Valley in Belgrado heeft niets te maken met Silicon Valley in Amerika. Hier kun je de vertaling letterlijk nemen, siliconen. Het gaat terug naar de tijd dat Belgrado tot Joegoslavië behoorde. In 1980 overleed Tito waardoor er een hoge inflatie was in Belgrado. Hierdoor waren mensen voor ongeveer 1 euro per maand aan het werk, vaak ook voor producten omdat geld geen waarde had. Er werd gas gesmokkeld vanuit Roemenië en verkocht in cola flessen. Een big business bleek, want ze verdienden er goed mee. Deze mannen streken neer in de wijk Silicon Valley waardoor er ook vele restaurants en andere voorzieningen bijkwamen. En waar mannen wonen, kwamen ook vrouwen deze kant op. Voor deze mannen waren 4 P’s belangrijk: Pistool, pieper (smartphone), Porsche auto en een plavuscha (soort van Barbie vrouw). Tegenwoordig vind je nog steeds veel leuke restaurants in deze wijk.
Kathedraal van St. Michael
De Kathedraal van St. Michael is een van de jongste van de stad, het werd in de 19e eeuw gebouwd. Daarbij is het een van de belangrijkste kerken, vele royals zijn hier getrouwd. In de kerk vind je overigens geen kerkbanken zoals we gewend zijn. De mensen staan hier de hele dienst. Aan de muur vind je stoelen voor oudere mensen.
Hier tegenover vind je trouwens de oudste Kafana van Belgrado. Een kafana is een soort Servisch restaurant waar je met vrienden naar toe gaat of voor zakelijke afspraken. Het neemt een belangrijke plek in in de samenleving.
Enkele tips voor restaurants in Belgrado:
Vegan love; een fijne plek om te genieten van vegan producten. Zelf at ik een heerlijke vegan taart
Bistro Grad Hometown Food; een heerlijk hip tentje met een fijne menukaart en goede gerechten
Mama Shelter; in het hotel kun je een hapje eten en ondertussen genieten van de rooftopbar
Kafeterija Magazin 1907
BistroVegangeloveMama Shelter
Overnachten in Belgrado
Ik koos ervoor om in het centrum te overnachten. Mijn hotel zat om de hoek van Republic Square, een prima plek is om de stad te verkennen. Ik kon alles lopend doen op de Church of St. Sava na. Er zijn genoeg restaurants in de buurt om uit eten te gaan. Ik sliep tijdens mijn stedentrip in Hotel Opera Garni.
Hoe kom je in Belgrado?
Belgrado is vanuit Nederland te bereiken per vliegtuig. Er gaan dagelijks vluchten naar de Servische hoofdstad.
Rondreizen in Belgrado
Vanaf het vliegveld kun je de bus nemen naar het centrum: de A1. Je dient de bus met contant geld te betalen. De bus naar het centrum kost 300 Servische dinars (2022)
Om te reizen met de bus in Belgrado kun je met je pinpas betalen. Hiervoor dien je wel contactloos te kunnen betalen. Je doet dit gewoon voor een apparaat dat je vindt bij de in- en uitgang van de bus. Voor ongeveer 1 euro kun je 1,5 uur reizen in de stad.
Hoeveel dagen nodig in Belgrado
Zelf bleef ik twee volle dagen in de stad, maar koos ervoor om een ervan buiten de stad te spenderen (ik boekte een tour om meer te zien van West Servië) . Toch raad ik je aan als je de hele stad wilt zien, om twee volle dagen er voor uit te trekken. Ideaal dus voor een weekend weg.
Extra tips voor Belgrado
Het is handig om Servische dinars te hebben. Ik pinde 5000 Servische Dinar op het vliegveld voor drie dagen in Belgrado waarbij ik ook entree betaalde voor sommige bezienswaardigheden.
Servië valt buiten de Europese Unie waardoor je geen internetbundel hebt. Ik koos ervoor om alleen gebruik te maken van wifi. Best lekker en ik heb mij prima kunnen redden zonder internet. Wil je wel internet en bereik hebben? Dan kun je een esim aanschaffen.
Een free tour is een leuke manier om meer te weten te komen over Belgrado. Er zijn verschillende opties in de stad
Wil je meer weten over de Joegoslaviëtijd? Dan kan ik je het Museum of Yugoslav History aanraden. Zelf ben ik hier niet geweest, van andere reizigers hoorde ik goede verhalen
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.