Slot Colditz, Ontsnappen uit een voormalige gevangenis
Home » Slot Colditz, Ontsnappen uit een voormalige gevangenis
Er is een generatie bij wie de naam Colditz een belletje doet rinkelen, maar bij velen niet gok ik. Zelf ken ik Colditz vanuit de Tweede Wereldoorlog en de televisieserie die daaruit voortkwam.
Waar Colditz om bekend staat? In het dorp staat een kasteel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed als krijgsgevangenkamp. Niet zomaar één, maar één waar gevangenen terechtkwamen die al een aantal ontsnappingspogingen op hun naam hadden staan. Het kasteel moest ervoor zorgen dat er geen ontsnappingen kwamen of dat helemaal gelukt is?
In de 13e en 14e eeuw was het kasteel in Colditz een koninklijke residentie. Er volgden perioden van wederopbouw en veranderingen na branden in het kasteel. Er werden pogingen gedaan het weer op dezelfde manier te reconstrueren, van het origineel is weinig meer te zien op de indelingen na. In de 19e eeuw is het een tijdlang een psychiatrisch ziekenhuis geweest, daarna nog een sanatorium voordat het een POW kamp werd, Oflag IV C.
Krijgsgevangenkamp tussen 1939 en 1945
De periode waarin Slot Colditz het meest bekend werd. Krijgsgevangen van het Duitse leger kwamen terecht in het kasteel. Voornamelijk mannen die al eens geprobeerd hadden om uit een ander kamp te ontsnappen. Iets dat niet mogelijk moest zijn in Colditz.
Het idee dat ontsnappen uit Colditz niet mogelijk was, zorgde alleen maar voor meer pogingen. De krijgsgevangenen waren bijna dagelijks bezig met het voorbereiden van ontsnappingspogingen. De meest creatieve pogingen kwamen voorbij. En sommige ontsnappingen waren succesvol.
Wie waren de krijgsgevangenen?
In het kamp zaten Polen, Fransen, Britten, Belgen en ook Nederlanders. Allemaal soldaten die erop gebrand waren om te ontsnappen. In totaal waren er 32 geslaagde ontsnappingen uit het slot tegenover 155 mislukte. De Britten, die in de meerderheid waren, ondernamen 120 pogingen in totaal. Sommige ontsnappingen waren succesvol tot in bevrijd gebied, een enkeling werd eerder opgepakt. De Nederlanders waren begeerde ontsnappingspartners omdat ze vaak vloeiend Duits spraken.
Histopad tour in Slot Colditz
We brengen een bezoek aan Colditz net na het uitbrengen van een nieuwe tour door het kasteel. Een Histopadtour brengt Colditz tot leven, voor mijn gevoel letterlijk. Gewapend met een tablet gaan we op pad.
In de eerste kamer zien we direct de kamers ‘terug in de tijd gaan’ wanneer we de tablet aanzetten en de code scannen. We worden ‘omringd’ door soldaten die verschillende verhalen vertellen over de tijd in het kasteel. We krijgen een indruk hoe het er destijds uit heeft gezien en verschillende voorwerpen op het beeld geven meer informatie.
De ontsnappingen zijn allemaal op een interessante manier in beeld gebracht door middel van video’s. Na het kijken krijg ik direct het gevoel dat juist iedereen bezig was met ontsnappen in het kasteel. De ene poging nog gekker dan de andere waarbij een Franse soldaat 600 kilometer na de ontsnapping op een gestolen fiets de route naar Zwitserland aflegt. Dankzij de Histopad tour worden deze ontsnappingen en het verhaal van Colditz levend.
Na de oorlog werd Colditz een gevangenis, vanaf 1997 is het een museum geworden. Ook over de andere perioden van het kasteel kom je meer te weten tijdens de Histopad tour. Meer weten? Bezoek dan de site van Colditz. Colditz ligt in de Duitse deelstaat Saksen, steden als Leipzig, Chemnitz en Dresden liggen in de buurt.
Disclaimer: deze reis kwam tot stand in samenwerking met Saksen Toerisme, ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.