Op ontdekking in de hoofdstad van Marsepein: Lübeck
Home » Op ontdekking in de hoofdstad van Marsepein: Lübeck
Eenmaal aangekomen op het station van Lübeck kan ik er niet om heen, in de schappen liggen zoveel verschillende marsepeinen repen dat ik direct weet dat ik in de juiste stad ben. Marsepein in Lübeck zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel de Marsepein overal terugkomt in de stad, is er natuurlijk nog meer in Lübeck, daar kom ik achter tijdens een weekend in Lübeck.
Lübeck is een mix tussen Deense en Nederlandse invloeden blijkt wanneer we door de stad wandelen. De straatjes vol kasseien met pittoreske huizen voelen Deens aan, loop je verder dan zie je de Nederlandse invloeden die we ook terug zien in de Nederlandse hanzesteden. In Lübeck te zien aan de bouwstijl van huizen. Hierdoor voelt de stad aan als een mix van stijlen en dat maakt het oude centrum interessant om te bezoeken. Tel daarbij nog de ligging vlak bij zee op en Lübeck is een perfecte bestemming voor een weekend weg.
Al sinds de 18e eeuw is de firma Niederegger de voorloper in de marsepein business. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland is deze marsepein te verkrijgen. Wanneer je door Lübeck wandelt kom je verschillende winkels tegen die de marsepein van Niederegger verkopen. Maar de beste plek om deze lekkernij in te slaan is bij het Niederegger Marsepein Museum.
Hier vind je niet alleen een shop, maar ook een café en een museum. Bezoek eerst het café voor de echte marsepeinen taart, maak dan een rondje door het museum en verlaat de winkel natuurlijk niet met souvenirs voor thuis. In het museum vind je trouwens een enorm kunstwerk van marsepein. Twaalf mannen die levensgroot uitgebeeld worden, van Thomas Mann tot Wolfgang Joop en dat allemaal van marsepein.
Struinen door het oude centrum
Een van de dingen die ik je kan aanbevelen in Lübeck is het wandelen door de stad zonder een echt plan. Duik eens dat zijtraatje in en ontdek prachtige huizen, leuke café’s of wie weet kom je uit in een onbekend steegje. Een aantal gebouwen om niet te missen tijdens je rondje door Lübeck zijn:
Holstentor – welkomstpoort
St. Marienkerk – een van de grootste van heel Duitsland
Salzspeicher – de oude pakhuizen die vroeger voor zout werden gebruikt
Rathaus – met zwarte bakstenen lieten zien dat men geld had vroeger
Heiligen-Geist ziekenhuis
Halbturm – waar een halve toren om het huis zit
En wandel vooral ook even langs de An der Obertrave waar de mensen de was voor hun huizen ophangen omdat deze huizen geen kelder hebben. Met hoog water en dat gebeurt nog eens, staat het water tot aan de huizen, hierdoor zijn kelders niet mogelijk. Overigens staat hier ook nog een restant van een oude bunker, die je niet heel duidelijk ziet vanaf de buitenkant.
BunkerHalve toren
Hofjes en passages in Lübeck
Een van de redenen waarom het oude centrum ideaal is om te struinen zijn de verschillende hofjes of passages die je tegenkomt, in het Duits Gänge en Höfe. Je vindt er bijna 90 in dit deel van het centrum. Het mooie is dat ze vaak verstopt zijn en je eigenlijk niet doorhebt dat er een complete wereld achter een huis bevindt. En als je er eenmaal bent valt er een oase van rust over je heen.
Ze zijn niet allemaal toegankelijk, sommige mensen willen graag privacy in hun tuin wat helemaal begrijpelijk is, maar de meesten kun je zo inlopen. Ik geef toe dat het wat onwennig voelt omdat je soms het idee hebt dat je bij iemand in de tuin staat. Ze werden overigens vaak gebouwd om zo achter de reeds bestaande huizen extra woonruimte te creëren, de steegjes ernaar toe zijn vaak heel smal, want anders ging het ten koste van de woonruimte.
Een aantal hofjes die aan te bevelen zijn: Füchtingshof, de Glandorps Gang de Von-Höveln-Gang. Let wel dat sommigen openingstijden hebben en dat je in privé gebied van de inwoners bent.
Lokaal shoppen
Shoppen kan goed in Lübeck. Er zijn genoeg winkels om inkopen te doen. Wil je iets meer de authentieke en lokale winkels? Dan zijn de Hüxstraße en de Fleischhauerstraße perfect om uniekere dingen te kopen. Ook zitten er leuke cafés en restaurants in deze twee straten.
Lübeck vanaf het water
Omringd door een gracht, is het verkennen van Lübeck vanaf het water een aanrader. Zeker op een zomerse dag gaan vele locals het water op. Je kunt een kajak huren, suppen of met een elektrisch bootje het water op. En dat laatste gaan wij doen in Lübeck.
Bij Boat Now stappen we in de elektrische boot die ons Lübeck vanaf het water laat zien. We hebben de keuze tussen twee verschillende routes; een rondom het oude centrum van Lübeck of een die ons een deel van het oude centrum laat zien, maar ook natuur. We kiezen voor de laatste. Een prima rondje voor een uurtje.
Vanaf de boot zien we de prachtige gebouwen van Lübeck voorbij komen. Vooral het laatste stukje is genieten. De meeste mensen zitten aan de kade met een drankje, een perfecte zomerse dag in Lübeck.
Lübeck vanuit de lucht – de St. Petri Kerk
Persoonlijk vind ik het altijd leuk om een plek vanaf een uitzichtpunt te bekijken. Hierdoor krijg je een goed beeld van de plek waar je bent. Het beste uitzichtpunt in Lübeck is de St. Petri Kerk in het oude centrum. Het uitzichtsplatform bevindt zich op een hoogte van 50 meter, de totale lengte van de toren is 108 meter. Overigens is het platform makkelijk om op het platform te komen, er gaat een lift naar boven.
Europees Hansemuseum
Lübeck is van oorsprong een Hanzestad, het werkte tijdens de middeleeuwen samen met andere handelaren en steden. Hierdoor konden ze hun handel beschermen en uitbreiden. Je vindt in Nederland ook verschillende Hanzesteden. De ligging van Lübeck zorgde voor een goede uitgangspositie in de handel.
Sinds 2015 kun je meer leren over deze periode in Lübeck. Het Europese Hansemuseum heeft een uitgebreide expositie over Lübeck in de middeleeuwen. Naast Lübeck leer je ook meer over het Belgische Brugge, het Noorse Bergen, het Russische Novgorod en Londen. Vooral de interactieve schermen geven je veel informatie over deze periode.
De Holstentor
Bij binnenkomst van het oude centrum kom je een uniek gebouw tegen, de Holstentor. Het is een van de twee overgebleven toegangspoorten van Lübeck. Het gebouw valt vooral op door de twee torens. Wanneer je goed kijkt, zie je dat de torens niet meer helemaal recht staan. Zeker wanneer je ernaast staat, dan is de toren van Pisa er niets bij.
De Holstentor is gebouwd in gotische stijl in de 15e eeuw. Her en der zie je nog verschillende soorten stenen terug in het gebouw. Er moest destijds geshowd worden dat men geld had, hierdoor gebruikten ze stenen die duurder waren dan de normale bakstenen. Inmiddels zit in het museum een museum.
Ontdek de Lübeck per fiets
Hoewel het oude centrum de beste plek is om een goede indruk te krijgen van Lübeck, kan ik je ook aanraden om meer te zien van de stad. Lübeck wordt namelijk omringd door natuur en hoe lekker is het om even de rust op te zoeken. Je hebt tal van mogelijkheden om op de fiets te bezoeken.
Wij pakken de elektrische fiets voor een rondje om bij de rivier Wakenitz. Een rivier dat door de buitenwijken van Lübeck stroomt en waar veel mensen naar toe gaan op zomerse dagen. Je kunt er zwemmen, suppen of kajakken. Het rondje dat we fietsen is ongeveer 16 kilometer en de route vind je hier. Fietsen huren kan bij Sutsche-Tour.
Verken Travemünde
Lübeck is meer dan alleen de stad zelf. Op slechts 20 kilometer vind je de Ostsee. En als je toch al een elektrische fiets heb gehuurd dan kun je net zo goed deze afstand overbruggen per fiets. Lekker actief in de buitenlucht en ondertussen de omgeving verkennen. Je kunt verschillende routes nemen naar Travemünde, wij kozen voor een rondje die ons ook langs de Brodtener Steilufer brengt.
Je vindt namelijk ten westen van Travemünde een kustlijn met rotsen. Hoewel de ondergrond verschilt, lijken ze op de rotsen van Rügen in Duitsland of Mons en Stevns in Denemarken en zijn ze zeker het om fietsen waard. Vanaf de Brodtener Steilufer fietsen we de boulevard van Travemünde op. En op een zomerse dag is het hier gezellig druk. De beroemde Duitse strandkorven staan op het strand, her en der is men aan het picknicken en anderen relaxen in de zon op het strand.
We parkeren de fietsen en verkennen het centrum lopend. Overal genieten mensen van het mooie weer, de terrassen zitten vol, mensen wandelen over de boulevard en dat is precies zoals een zomerse dag hoort te zijn. We zien Travemünde op haar best. We duiken nog een straat in om het oude en charmante deel van Travemünde te zien voordat we de dag afsluiten bij Das Köstlich.
We besluiten overigens terug te fietsen naar Lübeck wat ons een rond van 55 kilometer geeft op de teller, maar je kunt ook met de fiets in de trein terug naar Lübeck.
Lekker eten in Lübeck
Het oude centrum biedt tal van opties om uit eten te gaan of een drankje te doen. Loop maar eens langs de gracht en je hebt vele mogelijkheden. Een aantal aanraders in Lübeck zijn:
Konvent – leuk terrasje in het oude centrum voor een drankje
Fangfrisch – het visrestaurant van Lübeck
Uter Konditoreibar – de plek voor lunch in Lübeck
Sudden Death Brewing – pizza’s en een brouwerij, perfect op zaterdag
Tussen het oude centrum en het station ligt het hotel LIHO – einfach Lübeck. Dit hotel ligt op de perfecte plek om de stad en de omgeving te verkennen. Je hebt ruime kamers en een uitgebreid ontbijt iedere ochtend.
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.