Treinstapper in Vlaanderen – wandel van Sint-Joris-Weert naar Leuven
Home » Treinstapper in Vlaanderen – wandel van Sint-Joris-Weert naar Leuven
De NS wandelingen kennen de meesten wel in Nederland, wandelen van station naar station of een rondje vanaf één station. Vaak zijn ze onderdeel van andere langeafstandswandelingen in Nederland. Onze zuiderburen blijken ook wandelingen te hebben die je met het openbaar vervoer kunt doen, treinstappers heten deze in België. Ze brengen je van het ene station naar het andere, perfect voor een weekend weg, zo ontdekte ik. Ik wandelde van het station van het onbekende Sint-Joris-Weert naar het station van Leuven.
De Treinstappers in Vlaanderen zijn onderdeel van de Grote Routepaden. In totaal zijn er 39 Treinstappers in Vlaanderen. De wandelingen zijn tussen de 17 en 28 kilometer, met één uitschieter naar 35 kilometer. Gemiddeld wandel je rond de 20 kilometer bij een Treinstapper. Je vindt ze in heel Vlaanderen, maar de meesten liggen rondom Brussel en Antwerpen.
Het zijn ideale wandelingen om meer te zien van de omgeving. Ik verbaas mij in Nederland ook altijd over de ontdekkingen die ik doe tijdens het wandelen. De start van de wandeling bereik je met het openbaar vervoer, daarna wandel je naar het einde van de route en vanaf daar kun je weer verder met het OV of je blijft in deze plek zoals ik deed. Treinstappers zijn een duurzame manier van reizen, het verplaatsen doe je niet alleen te voet, ook de trein is een duurzame manier van reizen. Onderweg kom je langs verschillende landschappen, kleine plekjes en zijn er bezienswaardigheden op de route die je kunt bekijken.
Op steenworp afstand van Leuven vind je Nationaal Park Brabantse Wouden. De treinstapper van Sint-Joris-Weert naar Leuven loopt deels door dit nationale park. Nationaal Park Brabantse Wouden heeft meer dan 10.000 hectare ongerepte natuur waarin je bossen, rivieren en open velden vindt. Naast wandelen is het geschikt voor packraften, bosbaden, wandelen met alpaca’s of andere activiteiten op het water.
Treinstapper in België – Sint-Joris-Weert en Leuven
Maar waarvoor ik afreis naar Sint-Joris-Weert is de Treinstapper. Ondertussen heb ik de Nederlandse variant al een aantal keren gedaan en dat bevalt goed. Wandelen van station naar station, vaak via routes die je zelf niet zo snel loopt. En aangezien ik geen eigen auto heb, ideaal omdat ze te bereiken zijn met het OV.
Overnachten in B&B Baron’s House
Bij aankomst in Sint-Joris-Weert wandel ik het eerste stukje naar mijn accommodatie voor die nacht. Een stuk van ongeveer 3 kilometer omdat ik ga overnachten in een unieke accommodatie. Ik slaap namelijk in het koetshuis van het Kasteel van Neerijse. Het begint al met het oplopen van de oprijlaan, aan mijn linkerkant bevindt zich B&B Baron’s House, een B&B met acht kamers. Ik geniet van de sfeervolle kamer voordat ik Neerijse in loop om een hapje te eten. Bij Bistro de Kroon krijg ik stoofvlees voorgeschoteld en ondertussen hoor ik de prachtige Vlaamse taal om mij heen.
Start van de etappe
Hoewel ik de dag ervoor al een stuk van de etappe heb gelopen, voelt het alsof ik nu pas echt start. Na een ontbijt ga ik op pad. Mijn spullen draag ik allemaal in mijn rugzak of zoals ze hier in Vlaanderen zeggen: grote zak. Het is grijs in de lucht, maar gelukkig droog. Ik wandel langs verschillende landschappen, ik zie meanderende rivieren omringd door bos en neem een kijkje bij de vogelkijkhut. Wanneer ik een open veld oversteek zie ik aan de overkant ongeveer tien zwanen, een lieflijk uitzicht.
Ook de bunker LW 3 zie ik aan mijn rechterhand verschijnen. De bunker werd in de Tweede Wereldoorlog gebouwd voor de KW linie. Af en toe passeer ik een pad waar ik goed moet kijken waar ik mijn voeten moet neerzetten, het weer van de afgelopen tijd heeft zijn sporen achtergelaten. Bij het Egenhavenbos wandel ik langs een moerasachtig landschap dat een fascinerende aanblik heeft. Kort erna passeer ik het Arenbergkasteel aan de rand van Leuven. Echter wandel ik Leuven nog niet in. Ik maak eerst een korte stop bij Abdij van Park waar ik kennis maak met 900 jaar oude geschiedenis van Leuven.
Het Abdij van Park is een erfgoedsite van 42 hectare waar je een van de best bewaarde abdijen van België en Nederland vindt. Je kunt een bezoek brengen aan het museum waar indrukwekkende kunstwerken te zien zijn en je de sfeer van de Abdij kunt proeven. Hoewel ik bijna in Leuven ben, maak ik een lus om de stad. Ik zie de verschillende landschappen rondom Leuven en wandel via Provinciedomein Kessel-Lo de stad in. Na 23 kilometer (+ 3 kilometer gisteren) heb ik het station van Leuven in zicht.
Markering onderweg
Het is altijd aftasten bij het lopen van een nieuwe route, de markering. Ik download altijd de GPS track van te voren zodat ik in ieder geval weet hoe ik moet lopen. Tijdens het lopen zie ik vaak welke markering ik moet volgen. Nu volgde de route grotendeels de streek GR- Dijleland markeringen. Al heb ik het idee dat ik deze na Abdij van Park even kwijt ben, vanaf hier kan ik wel de geel-rode en wit-rode markering volgen, maar zonder naam. Een GPS track is in ieder geval handig om te downloaden.
Tips voor Leuven
Na 23 kilometer wandelde ik door het centrum van Leuven naar mijn hotel, Het PentaHotel in hartje centrum. Ideaal om ‘s avonds nog het uitgaansleven van de stad te ontdekken, maar ook voor het verkennen van Leuven. En dat is precies wat ik de volgende dag doe in Leuven. Daarom een aantal tips voor Leuven:
Disclaimer: mijn reis kwam tot stand in samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant, Visit Leuven en Toerisme Vlaanderen. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.