Een stukje geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog dat relatief onbekend is. Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord, Gedenkstatte Esterwegen. Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van Auschwitz of de iets minder bekende kampen als Dachau, Bergen Belsen, Sobibor of het Nederlandse Kamp Westerbork. Dat er een hele geschiedenis heeft plaats gevonden langs de Nederlands – Duitse grens weet bijna niemand. De Emslandkampen, net over de grens met Nederland, zijn een vijftiental kampen waar vroeger verschrikkingen plaatsvonden. Concentratiekamp Esterwegen, het onbekende concentratiekamp in Duitsland
In de regio Emsland en de Grafschaft Bentheim in Duitsland bevonden zicht tussen 1933 en 1945 vijftien gevangenkampen. Zij waren onderdeel van het systeem van de SS, de justitie en de Wehrmacht van gevangenkampen. Tot de Tweede Wereldoorlog waren de gevangenen werkzaam in de veen ontgingen, na 1942 in de turf- en wapenindustrie en moesten ze explosieven opruimen. In totaal waren er in al die jaren ongeveer 80.000 concentratiekampgevangenen en strafgevangenen. Tijdens de oorlog kwamen daar nog 100.000 krijgsgevangenen bij. Na de oorlog werd duidelijk dat meer dan 20.000 mensen de kampen niet hadden overleefd. De kampen dienden nog korte tijd als onderkomen voor vluchtelingen. Tegenwoordig is er niets meer van de kampen terug te vinden op Kamp Esterwegen na.
Concentratiekamp Esterwegen Duitsland
In de zomer van 1933 werd concentratiekamp Esterwegen een plek om politieke gevangen onder te brengen. Het kamp viel in de eerste jaren rechtstreeks onder Reichsfuhrer SS Heinrich Himmler. Na 1936 kreeg Esterwegen een andere functie; een strafgevangenkamp van de Duitse Justitie. De opvolger van Esterwegen werd concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn.
In de oorlog zaten er voornamelijk Duitse soldaten in de Emslandkampen en een deel verzetsstrijders uit verschillende West- Europese landen. Na de oorlog gebruikten de Britten het kamp kort als interneringskamp en na 1953 werd het een doorgangskamp voor vluchtelingen uit de door de sovjets bezette zone. Alle overige kampen werden langzamerhand afgebroken. Esterwegen is de enige plek die nog herinnert aan de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.
Kamp Esterwegen
Tegenwoordig is Gedenkstatte Esterwegen een gedenkplaats voor de vijftien Emslandkampen. In het informatiecentrum is een prachtige tentoonstelling over de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Het ziet er keurig verzorgd uit en geeft veel informatie over wat er destijds heeft plaats gevonden. Vanaf de start van de kampen in 1933 tot aan 1945, alle gebeurtenissen worden chronologisch gepresenteerd. Naast deze hoofdtentoonstelling zijn er af en toe nog kleinere tentoonstellingen.
Het is ook nog mogelijk om buiten op het terrein rond te kijken. Er is weinig meer te zien van het oorspronkelijke kamp, maar dat hebben ze op een esthetische manier opgelost om een goed beeld te geven. Op de plaatsen waar vroeger barakken stonden, staan nu een aantal ‘boompakketen’ die de barakken weerspiegelen qua grootte. Een looppad van stalen platen die doorloopt in een veengebied, staat symbool voor de zware dwangarbeid in het gebied.
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.