Adelaarsnest van Hitler in Berchtesgaden bezoeken – het bezoeken waard?
Home » Adelaarsnest van Hitler in Berchtesgaden bezoeken – het bezoeken waard?
Wanneer de route van je roadtrip terug naar huis langs Berchtesgaden gaat, dan weet je als je interesse in de Tweede Wereldoorlog hebt, dat je hier graag een stop wil maken. Na de laatste nachten in Karinthië reden we via het zuiden van Duitsland terug naar Nederland. Berchtesgaden ligt daarbij een klein stukje van de route af. Voor mij een plek waar ik al sinds het kijken van Band Of Brothers benieuwd naar ben. Het Adelaarsnest van Hitler, ook wel het buitenverblijf van Hitler, in Berchtesgaden bezoeken, is het de moeite waard?
Het Adelaarsnest van Hitler in Berchtesgaden bezoeken
Tegenwoordig kun je het Adelaarsnest bezoeken. Vanuit Berchtesgaden is het een klein, maar wel steil, stukje rijden naar de parkeerplaats. Vanaf daar kun je of lopend of met de bus naar boven. Met de bus ben je in ongeveer twintig minuten boven vanwaar je de lift nog dient te nemen naar boven. Lopend is het ongeveer zeven kilometer, wel bergopwaarts. De lift boven zorgde ervoor dat Hitler op een comfortabele manier de laatste 124 meter kon afleggen. Eenmaal op 1834 meter hoogte bevindt zich het voormalig ‘huis’ van Adolf Hitler Het Adelaarsnest of ook wel het Kehlsteinhuis. Hoewel het wel echt gezien wordt als een verblijfplaats van Hitler, verbleef hij er maar weinig. In het oorspronkelijk huis bevindt zich nu een restaurant. Ondanks dat ik enorme prijzen verwachtte in het restaurant, viel dat reuze mee. Daarnaast staat er nog een klein souvenirwinkeltje en heb je natuurlijk de mogelijkheid om een 360 graden panorama te bekijken. Want naast het besef dat Hitler hier vroeger ‘woonde’ is het uitzicht echt enorm prachtig en een van de redenen voor een bezoek aan het Adelaarsnest. Het blijft een fascinerend idee om daar op de top rond te lopen.
In de omgeving van het Adelaarsnest
Ondergrondse bunkers bij Hotel Zum Turken
Minder bekend, maar daarom niet minder leuk, je kunt tegenwoordig ook nog een deel van het bunkers bij Hotel Zum Turken bezoeken. Hier liggen ook de ruïnes van het huis van Hitler. Je kunt bij het hotel parkeren en daarnaast vind je de ingang van de bunkers. Voor een paar euro kun je dit bezoeken. Er zijn wel beperkte openingstijden mocht je door de bunkers willen lopen, check deze van te voren, dan sta je niet voor een dichte deur zoals wij. Neem ook wat warms mee, want onder de grond is het kil en vochtig. Even verderop vind je dus nog de restanten van het oorspronkelijke huis van Hitler. Verwacht geen borden, want ze wilden er bewust geen bedevaartsoord van maken.
Documentation Centrum Obersalzberg in Berchtesgaden
Bij de Obersalzberg bij Berchtesgaden vind je het permanente documentatiecentrum. Deze kun je voor een paar euro bezoeken. Binnen in het centrum vind je alle informatie over het Adelaarsnest. Over de huizen van Goring en Bormann die gebombardeerd werden. Niet alleen wordt de lokale geschiedenis getoond, maar wordt deze ook in een kader geplaatst van de nationaalsocialistische geschiedenis. Hierdoor komen vrijwel alle thema’s aan bod en daardoor is het een van de weinigen die alle thema’s rondom de naziperiode in beeld brengt.
In de buurt van het Adelaarsnest vind je ook het Berchtesgaden National Park, een natuurgebied dat ik tijdens een tweede bezoek aan de regio verken.
Tips en handige informatie voor je bezoek aan het Adelaarsnest in Berchtesgaden
Je vindt het Adelaarsnest buiten Berchtesgaden op de top van een berg. Onderaan is een parkeerplaats, hier ben je verplicht te parkeren. Berchtesgaden ligt in het uiterste zuiden van Duitsland op de grens met Oostenrijk.
Een kaartje voor een bezoek aan het Adelaarsnest heb je vanaf 31 euro. De tickets kun je online kopen.
Om de dertig minuten, afhankelijk van het seizoen, vertrekken er bussen vanaf de parkeerplaats naar boven. De rit duurt ongeveer twintig minuten. De bussen rijden vanaf half mei tot einde oktober. Sneeuwvrij houden en kans op lawines zijn de oorzaken dat er in de winter niet gereden wordt.
Eenmaal boven geef je direct een eindtijd door voor de bus. Wij zijn ruim een uur boven geweest, maar ik raad je aan meer tijd te nemen en eventueel ook wat te eten boven. Je kunt ook het stukje dat de lift aflegt lopend doen.
Een bezoek aan het documentatiecentrum kost je een paar euro. Deze is in de wintermaanden wel geopend, maar heeft beperkte openingstijden.
Eigenlijk kun je je wel een dag vermaken rondom de Obersalzberg. Je kunt de bunkers bezoeken, de ruines van het oude huis, het documentatiecentrum en eventueel wandelend naar boven.
Voor de wandeling naar boven ben je ongeveer 2,5 tot 3 uur kwijt.
En wil je meer weten over wat je kunt doen in de omgeving van het Adelaarsnest? Lees dan meer over het Berchtesgaden Nationaal Park.
Overnachten in de buurt van het Adelaarsnest
Overnachten deden wij net buiten Berchtesgaden in Villa Bello. Vanaf de accommodatie hadden we een prachtig uitzicht en zagen we het Adelaarsnest in de verte liggen. Tijdens een tweede bezoek sliep ik in Berchtesgaden zelf. In hotel Vier Jahreszeiten sliep ik aan de rand van het centrum. De eerste is meer geschikt voor als je een auto hebt, met de tweede is het openbaar vervoer ook mogelijk. Ik bezocht Berchtesgaden de tweede keer tijdens mijn Interrail reis.
Achtergrond informatie over Het Kehlsteinhuis / Adelaarnest in aanbouw
Al lang voor het Derde Rijk was het gebied rondom Berchtesgaden een populaire bestemming. In 1923 bracht Adolf Hitler zijn eerste bezoek aan Berchtesgaden en besloot aan de voet van de Kehlstein bij de Obersalzberg zich te vestigen. Na zijn machtsovername werd Berchtesgaden een tweede woonplaats voor Hitler. In 1937 werd begonnen met de bouw van het Kehlsteinhuis, ook wel bekend als het Adelaarsnest op ruim 1800 meter hoogte.
Een weg van 6,5 kilometer lange weg moest gecreëerd worden over 8000 hoogtemeters. Er werden vijf tunnels gebouwd en bovenop een keerplaats voor auto’s. En vergeet de lift niet die bovenop nog 124 meter moest overbruggen om bij het huis te komen. Het huis zelf werd een imposant gebouw, met waardevol meubilair en vooral de kamer met de open haard maakte indruk. Precies op Hitlers vijftigste verjaardag, 20 april 1939, werd de bouw voltooid. Het project kostte destijds dertig miljoen Reichsmark. Het werd een tweede machtscentrum van het Derde Rijk na Berlijn. Belangrijke politieke beslissingen werden hier gemaakt.
Het Adelaarsnest na de oorlog
In de laatste dagen van de oorlog, april 1945, overleefde het Kehlsteinhuis een bombardement en werd het uiteindelijk door het Amerikaanse leger in beslag genomen. Een scene die ik ken vanuit Band of Brothers. Het gebied bleef in handen van de Amerikanen die er een recreatiegebied van de US Army van hadden gemaakt. Het bleef zelfs grotendeels nog tot 1952 in Amerikaanse handen, slechts een klein deel werd gebruikt voor toerisme. Pas in 1996 trokken de Amerikanen zich helemaal terug en werd de vrijstaat Beieren de eigenaar.
Andere belangrijke gebouwen van het Derde Rijk in het dal van de Obersalzberg
Aan het dal van de Obersalzberg bevonden zich meerder huizen waar belangrijke nazi’s in woonden ten tijde van de oorlog. Het Berghof was het verblijf van Adolf Hitler. Een enorm huis, van alle gemakken voorzien. Na de oorlog werd het twee keer vernietigd. Hierdoor zie je nu alleen nog een klein restant van de muur staan. Ook Herman Goring en Bormann bezaten panden aan de voet van de berg.
Gedurende de oorlog werd men steeds banger voor aanvallen van buitenaf en daarom werd er een ondergronds bunkercomplex gebouwd. Hierdoor kwam er een ondergronds gangencomplex onder de drie belangrijkste huizen te liggen, compleet met badkamers, keukens met meubilair. Ook belangrijke documenten en waardevolle spullen werden hier opgeslagen. Deze werden in 1952 opgeblazen.
Het Adelaarsnest van Hitler in Berchtesgaden bezoeken – is het de moeite waard?
Waarom een no go denk je misschien? Onze eerste indruk vanuit Berchtesgaden terwijl wij de parkeerplaats op reden, was enorm toeristisch. De parkeerplaats was rammetje vol en busladingen mensen stapten uit. Het voelde alsof ik bij een enorme toeristische trekpleister was beland. In eerste instantie wilden we lopend naar boven, maar doordat we uit Zuid Oostenrijk kwamen die dag, was daar geen tijd meer voor. We konden een redelijk prijzig kaartje kopen voor een bus die over een half uur zou vertrekken. En ja, alle zes bussen gingen om dezelfde tijd naar boven. Dit voelde nog meer als een attractie in plaats van een stukje geschiedenis dat we wilden bekijken.
We besloten het toch te doen omdat ik nieuwsgierig was naar de verblijfplaats van Hitler. Het Adelaarsnest dat ik kende vanuit Band of Brothers. Eenmaal onderweg naar boven snapte ik waarom alle bussen tegelijk reden, de weg is smal en onderweg is er op een plek nog ruimte om de bussen te passeren die naar beneden reden. Dat het een keuze was omdat er geen andere optie mogelijk is. Overigens is de rit naar boven fantastisch, een panoramisch ritje met alleen maar wauw-uitzichten.
Op de top aangekomen sta je helaas met alle mensen tegelijk te wachten om met de lift naar boven te lopen. Je geeft direct een tijd door wanneer je de bus naar beneden pakt en staat vervolgens in de rij om naar boven te gaan. Want hoewel je kunt lopen naar boven, pakt het gros de lift om naar het Adelaarsnest te komen. Wanneer je dan de lift uitstapt vergeet je alle beslommeringen die je hebt gehad. Het uitzicht is werkelijk prachtig op 1800 meter. En hoewel er redelijk wat mensen boven zijn, voelde het ineens een stuk minder toeristisch en druk.
Mijn mening draaide compleet om, de twijfels of het wel de moeite waard zou zijn verdwenen compleet. Het is werkelijk prachtig boven met al die vergezichten. En vooral als je bedenkt dat Hitler hier vroeger kwam en wat voor belangrijke plek het Adelaarsnest was, dan weet je gewoon dat het Adelaarsnest een echte go is om te bezoeken.
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.