Interrail Pass – alles wat je moet weten over Interrail in Europa
Home » Interrail Pass – alles wat je moet weten over Interrail in Europa
Reizen met een Interrail Pass door Europa is al sinds de jaren ‘70 populair. Waar vroeger vooral jongeren de trein pakten met de pas, zie je steeds meer verschillende doelgroepen op reis gaan met een Interrail Pass. Zo ontdekte ik voor het eerst Europa met een Interrail Global Pass, een duurzame en fijne manier van reizen door Europa! Benieuwd hoe zo’n Interrail Pass precies werkt, wat de kosten zijn en welke route ik maakte? Lees dan snel verder over mijn Interrail avontuur.
Iedereen reist wel eens met de trein door Europa. Een citytrip naar Berlijn, Parijs of Londen zijn het makkelijkst met de trein. Voor deze routes koop je het beste een los kaartje. Maar wil je meer bestemmingen bezoeken tijdens een reis? Dan is de Interrail Pass de beste optie.
Een Interrail Pass is een treinticket waarmee je het Europese continent kunt verkennen per trein. Je komt de naam Eurail ook af en toe tegen, dit is de variant voor niet- Europese inwoners. Je kunt de Interrail Pass gebruiken voor meer dan 40.000 bestemmingen in 33 verschillende landen in Europa.
Je hebt twee verschillende passen: De Global Pass en de One Country Pass. De eerste geeft je de vrijheid om meerdere landen te bezoeken tijdens je reis en bij de One Country Pass kies je voor één specifiek land.
Waar je vroeger met een boekje op pad ging, is er tegenwoordig een handige app: Rail Planner. Hierin regel je je reis en krijg je tegelijk de statistieken van je reis te zien. Bij een Global Pass moet je rekening houden met dat je één keer je eigen land in en uit kunt reizen, de inbound en outbound journey.
Daarnaast geeft de app aan wanneer het handig is om een stoel te reserveren of wanneer dit verplicht is. In landen als Italië, Frankrijk en Spanje dien je voor de hogesnelheidslijnen een stoel verplicht te reserveren. In Duitsland is het bijvoorbeeld niet verplicht, maar raad ik het wel aan.
Welke landen kun je bezoeken met een Interrail Pass?
Je kunt 33 verschillende landen bezoeken met een Interrail Pass. De volgende landen zijn te bezoeken:, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Groot Brittannië, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Montenegro, Nederland, Noord Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.
Check van te voren of je route bij de Interrail Pass inbegrepen is via de app.
Treinen in Zwitserland
Hoe duur is een Interrail Pass?
De Interrail Global Pass heb je al vanaf 258 euro, hierbij kun je 4 dagen reizen binnen een maand. Een overzicht van de Interrail Global Pass opties:
4 dagen in 1 maand – 258 euro
5 dagen in 1 maand – 296 euro
7 dagen in 1 maand – 352 euro
10 dagen in 2 maanden – 421 euro
15 dagen in 2 maanden – 518 euro
15 dagen – 465 euro
22 dagen – 544 euro
1 maand – 704 euro
2 maanden – 768 euro
3 maanden – 947 euro
(prijzen anno 2023 voor een volwassene)
De prijzen voor een One Country Pass verschillen per land. Zo heb je voor Zwitserland, Frankrijk en Italië een pas van 133 euro, maar kost een pas in Duitsland 153 euro. Een pas in Kroatië, Slovenië of Litouwen heb je al vanaf 54 euro. Bekijk hier de verschillende prijzen.
Hoe plan je een reis en welke Interrail Pass kies je?
Stap 1: kies je bestemmingen
Doe online inspiratie op via Instagram, reisblogs, andere social media en pin deze plekken in Google Maps. Aan de hand van je kaart kun je zien of je bepaalde plekken kunt combineren en of deze te bezoeken zijn met de trein. Pak daarna de Rail Planner app erbij om te kijken of de route mogelijk is met de Interrail Pass.
Het gaat vast een geval van ‘kill your darlings’ worden, je kunt namelijk niet alles bezoeken. daarnaast is het direct handig om te onderzoeken hoe lang je het beste kunt blijven op een bepaalde plek.
Ik wilde graag terug naar de Dolomieten in Italië, maar ook de zee ergens zien en natuur in Zwitserland bezoeken. Hierdoor ontstond er langzaam een route in mijn hoofd.
Stap 2: bedenk hoe lang je wil en wanneer je wilt gaan reizen
Het is goed om in je achterhoofd te houden wanneer je wilt gaan reizen en hoe lang je de tijd hebt voor je reis. Aan de hand van het laatste en het aantal bestemmingen kies je uiteindelijk je Interrail Pass. Daarnaast is het goed om te denken aan budget vs je reisperiode. In de zomermaanden zijn accommodaties een stuk duurder.
Stap 3: budget
Een belangrijke stap om aan te denken bij het plannen van je reis. Je kunt 33 verschillende landen bezoeken en de kosten in ieder land zijn enorm verschillend. De Scandinavische landen en Zwitserland zijn enorm prijzig qua eten, drinken, accommodaties en activiteiten. Zuidelijke landen en de Baltische Staten zijn vaak goedkoper.
Zelf had ik in eerste instantie in mijn hoofd om naar Noorwegen te reizen, je vervoermiddel is dan wel gecoverd in de pas, al het andere niet. Drie weken buiten de deur eten is enorm prijzig. Een reden voor mij om toch naar andere bestemmingen te kijken.
Stap 4: je reis plannen
Heb je een globaal overzicht van de bestemmingen die je wilt bezoeken en hoeveel tijd je ervoor hebt? Dan kun je beginnen met plannen in de Rail Planner app. Er worden per dag verschillende trajecten aangegeven en je kunt zelf de route kiezen die je wilt.
Via voeg toe aan journey komt hij bij je pas te staan en je schuift het balkje opzij wanneer je het traject ook daadwerkelijk wilt gaan doen. Toch weer wijzigen? Geen probleem, tot kort van te voren kun je de route nog wijzigen.
Je ziet hier direct of je nog stoelreserveringen nodig hebt of dat je gewoon kunt instappen. Na het plannen en vastleggen van je reis kun je accommodaties gaan boeken.
Bij het gele schuifje voeg je de reis toeDe app geeft aan wanneer een stoel reservering verplicht is
Kun je reizen zonder planning?
Dat kan zeker! Zelf vind ik het lekker om tijdens mijn reis niet meer op zoek te hoeven naar accommodaties. Omdat ik ‘maar’ drie weken de tijd had, vond ik het fijn om de route en accommodaties vast te leggen. Op de bestemmingen zelf had ik niets vastgelegd waardoor ik alsnog veel vrijheid had.
Wil je meer vrijheid? Houd er dan rekening mee dat voor hogesnelheidstreinen vaak een reservering verplicht is en dat het vol kan zijn. Pak je meer regionale treinen, dan kun je redelijk op de bonnefooi gaan. Voor mensen die backpacken en hostels geen probleem vinden, dan kun je prima reizen zonder vaste planning.
Stoel reserveringen
Houd er rekening mee dat in bepaalde landen (vooral Italië, Frankrijk en Spanje) stoel reserveringen verplicht zijn voor de hogesnelheidslijnen. Voor Italië kan dit gewoon online, voor Spanje moet je naar het treinstation toe om dit te regelen.
In mijn route kreeg ik de melding bij een aantal trajecten om een stoel te reserveren. Ik moet eerlijk zeggen dat het redelijk wat tijd heeft gekost voordat ik doorhad hoe dit precies moest. Uiteindelijk lukte het mij voor de trajecten tussen Zwitserland en Italië en een tweetal hogesnelheidslijnen in Italië via de Rail Planner App.
Voor de trajecten in Duitsland is een reservering niet verplicht, maar uit ervaring weet ik dat het fijn is om een stoel te hebben. Dit kan je via de website van de Deutsche Bahn. Je kunt hier een losse stoel reserveren. Je betaalt met een creditcard en krijgt je ticket in de mail.
Mogelijkheid om alleen een zitplaats te reserveren
Mijn Interrail route door Zwitserland, Italië en Duitsland
Ik maakte mijn reis met een Interrail Global Pass met 10 reisdagen in twee maanden. Hoewel ik drie weken onderweg was, had ik wel 10 reisdagen nodig om alle bestemmingen te bereiken.
Dit is mijn route qua reisdagen:
Dag 1: Groningen – Basel – 4 treinen – zelf stoel gereserveerd
Mooiste traject: Langs de zee tussen Pisa en Piombino Marittima & het meer bij Interlaken
Minste mooie traject: tussen Bologna en Florence grotendeels een tunnel
Langste traject: 9 uur en 28 minuten Groningen – Basel
Kortste traject:1 uur en 54 minuten Basel – Interlaken
Drukste traject: Florence – Pisa
Vertraging: 1x (Utrecht – Keulen op de heenreis)
Tussen Pisa en PiombinoNet voor Interlaken
Mijn ervaringen met een Interrail Pass, is het de moeite waard?
Nu reis ik regelmatig met de trein wanneer ik op reis ga, dus reizen met de trein is niet nieuw voor mij. Een Interrail Pass wel. Het was voor mij de eerste keer om op deze manier Europa te verkennen. Ik maakte al eerder een treinreis naar Venetië, maar ook zonder pas.
Het maken van de route in de app ging mij redelijk makkelijk af. Ik heb verschillende opties gemaakt en uiteindelijk de definitieve gekoppeld aan mijn Interrail Pass. Hierbij kreeg ik direct te zien welke reserveringen ik nog moest maken. Zoals ik al eerder aangaf zat ik in eerste instantie wat te puzzelen met het maken van de reserveringen, maar dat lukte uiteindelijk via de app.
Eenmaal op reis ontdekte ik het gemak van de Interrail App. Het controleren in de trein ging soepel, je kunt makkelijk switchen tussen je route en je ticket en ik heb geen enkele problemen gehad tijdens de controle.
Het reizen (ik had een eerste klasse pas) was heerlijk onderweg. Op bepaalde trajecten was het heerlijk rustig en kon ik echt genieten van de uitzichten. Af en toe baalde ik zelfs dat we al op de bestemming waren.
Wat mij betreft is een Interrail Pass echt de moeite waard. Reizen met de trein is echt een heerlijke manier van reizen en de Interrail Pass maakt je reis makkelijker. Geen gedoe met treinkaartjes onderweg of machines die je niet snapt, je stapt gewoon direct de trein in.
Trein in Italië
Solo reizen met Interrail Pass
Hoe aantrekkelijk is solo reizen met de Interrail Pass? In de vroege jaren stond de Interrail Pass vooral bekend als jongeren die met de trein Europa verkenden, vaak in groepen. Solo reizen met de Interrail Pass kan prima. Zo had ik op de eerste dag aanspraak omdat we allemaal de trein misten in Keulen en heb ik uiteindelijk nog een drankje gedaan met een van hen in Florence.
Ik raad je aan om je reisplanning, indien mogelijk, te delen met vrienden of familie zodat altijd iemand weet waar je bent. Doe van te voren research over je bestemming en kijk welke wijken veilig zijn. Zelf kies ik er altijd voor om gedurende de dag te reizen en niet in de avond aan te komen. Een nachttrein is eventueel nog wel een goede optie (je hebt soms women-only coupes).
Daarnaast is het goed om je waardevolle spullen goed op te bergen. Ik had zelf een fanny pack die ik mee nam als ik naar de toilet ging, maar voelde mij veilig genoeg om de rest van de spullen te laten liggen in de trein. Neem een slotje mee voor als je in hostels slaapt. En zelf vind ik het altijd fijn om mijn betalingsmogelijkheden iets te spreiden (1 in koffer/backpack, andere in rugtas).
Onderweg kun je kiezen voor verschillende overnachtingsmogelijkheden. Zelf koos ik vaak voor een hotel, maar ook een tweetal keer voor een hostel. In Interlaken overnachtte ik bij Happy Inn Lodge en in Nürnberg bij A&O hostels. Vooral de laatste is een bekend hostel in Europa en biedt vele mogelijkheden om te overnachten dichtbij het centrum en het treinstation. Beide keren sliep ik overigens in een eigen kamer. Bij A&O had ik ook mijn eigen badkamer.
Extra tips voor je Interrail reis
Bagage: backpack vs koffer. Een dilemma waar ik mee zat voordat ik vertrok. Ik ben last-minute toch gegaan voor een koffer omdat mijn rugtas ook al de nodige kilo’s woog. Achteraf heb ik daar geen spijt van gehad. In de trein kon het prima, op de bestemming heb ik alleen lopen vloeken toen ik met 25 graden een berg op moest.
Flexibel: een eigenschap die je sowieso nodig hebt tijdens het reizen. Regelmatig kun je geconfronteerd worden met dingen die net even wat anders gaan dan gepland. Gelukkig werd mijn flexibiliteit niet per se op de proef gesteld. We hadden 1x vertraging en moesten toen een nieuwe route vinden.
Google Maps: ga je naar landen zonder roaming? Download dan alvast een offline versie van je bestemming. Sowieso is het goed om je hotel alvast op te slaan in Google Maps zodat je de route vanaf het station kunt zien.
Accommodaties: je hebt ze in alle prijsklassen. Zelf kies ik niet meer voor dorms (gedeelde kamers), maar altijd voor een eigen kamer. Dit kan overigens wel in een hostel en ook gedeelde douche en toilet is voor mij prima. Waar je overnacht ligt natuurlijk aan je budget voor de reis.
Interrail App: de app voor je reis heet Rail Planner, hierin maak en boek je je reis. Echter als je onderweg bent is de app van de vervoerder de beste optie om snel te schakelen op welk perron je trein vertrekt en of er vertraging is.
Nachttreinen: kun je ook nemen per de Interrail Pass, maar dien je wel te reserveren. Vaak dien je ook een extra fee te betalen voor de nachttrein. En vroeg boeken is zeker nodig! Houd daarnaast ook rekening met het feit dat je een redelijk gebroken nacht hebt.
Maximale reistijd per dag: Zelf kies ik er voor om maximaal 8-10 uur in de trein te zitten per dag (eventueel een terugreis kan iets langer). Natuurlijk geeft de app aan dat je bepaalde bestemming prima in één dag kunt bereiken, maar heb je vertraging, dan wordt de bestemming halen best een uitdaging.
Eten & drinken onderweg: af en toe heb je mogelijkheden om in de trein iets te eten en drinken te halen. In de hogesnelheidstrein in Italië kregen we een ‘lunchbox’ met eten en drinken en er zijn vaak bistro’s onderweg. Zelf vond ik het fijn om altijd eten en drinken mee te nemen in de trein.
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.