Op culinaire ontdekkingsreis aan de waddenkust – Culinaire Wadden Weken
Home » Op culinaire ontdekkingsreis aan de waddenkust – Culinaire Wadden Weken
Je eigen eten bij elkaar verzamelen gedurende de dag, mooie en inspirerende verhalen horen van lokale ondernemers en ’s avonds koken met producten uit de omgeving. Een prachtige reis maakte ik aan de Waddenkust in verband met de Culinaire Wadden Weken. Eens wat anders dan de eilanden waar ik regelmatig te vinden ben. In drie verschillende provincies hoorde ik tal van mooie verhalen over bedrijven met goede producten. Twee dingen hebben ze allemaal gemeen, ze zijn lokaal en duurzaam. Een goede reden om eens de vaste wal van de waddenkust te verkennen.
Het waddengebied heeft zijn eigen smaken, smaken die vaak niet eens bekend zijn bij de inwoners van het gebied, laat staan de bij rest van Nederland. Bij die smaken zitten vaak mooie verhalen van boeren en chef koks. Redenen genoeg om het waddengebied qua voedsel op de kaart te zetten. Daarvoor zijn de Culinaire Wadden Weken in het leven geroepen.
Eigenlijk kun je alle producten in het waddengebied vinden. Denk aan goed vlees, oesters, maar ook aan producten als knoflook en spelt. Lokale producenten werken samen om een unieke beleving te creëren, eentje die je alleen in het waddengebied vindt. Lokaal en duurzaam, twee prachtige kernwaardes om in stand te houden.
Hoe werken de Culinaire Wadden Weken precies?
De Culinaire Wadden Weken vinden plaats in het gehele waddengebied, zowel aan de waddenkust als de waddeneilanden. In deze periode wordt de nadruk gelegd op de lokale producten uit het gebied. Dit kan bijvoorbeeld bij restaurants waar producten uit het waddengebied uitgelicht worden of lokale ondernemers in het zonnetje zetten. Daarnaast staan er activiteiten zoals fietsroutes langs culinaire plekken op de agenda. Een leuke optie om zelf op pad te gaan, is bijvoorbeeld het bezoeken van onderstaande bedrijven waarbij een aantal eigen boerderijwinkels hebben. Hier kun je lokale en duurzame producten kopen om er thuis mee aan de slag te gaan. Zo haalden wij gedurende de dag overal producten vandaan om ‘s avonds mee te koken.
Tips voor plekken aan de Waddenkust om te bezoeken voor lokale producten
Noord Holland
Verse knoflook in Slootdorp
In Noord-Holland ruik je vanaf een afstand al waar het om draait bij Boerderij Biesheuvel. De geur van knoflook komt ons al tegemoet wanneer we het erf oprijden. Om ons heen rijden machines af en aan. De verkoop van knoflook is in volle gang. Of eigenlijk moet ik zeggen verse knoflook, want dat is waar het om draait bij Biesheuvel Knoflook.
Theo neemt ons mee in het proces van de productie van knoflook. Op velden rondom de boerderij wordt in rotatie verse knoflook geteeld, dit doen maar drie andere boerderijen in Nederland en Biesheuvel is dus redelijk uniek. Eind juni is de knoflook klaar en begint het hele proces van rooien weer. Net als de eerste nieuwe haring, wordt ook de eerste verse knoflook uitgereikt aan een chef-kok.
Culinaire koken met Jan Rotgans op de Waddenzee
Vanuit Den Oever varen we de Waddenzee op met Jan Rotgans. Een echte visser blijkt al snel. Sinds zijn 16e is hij in het bezit van een kotter. Deze keer varen we met de Johanna II uit. Waar voor Jan altijd het vissen centraal stond, heeft hij in 1990 het roer omgegooid met de koop van de WR130 Johanna II. Tijd om te doen waar hij energie van krijgt: varen en culinaire gerechten maken met producten die rechtstreeks uit de Waddenzee komen. Wij gaan vandaag koken en genieten van de Waddenzee. Duurzaam toerisme met een minimale voetprint.
We vangen de vis en schelpdieren voor onze maaltijden vandaag zelf. Van sardientjes, kokkels tot mosselen, verser kan niet. De lunch bestaat uit sardientjes met verse producten uit eigen tuin. Voor het diner mogen we ook zelf aan de slag. In een klein bootje vangen we mosselen voor het avondeten en even later stappen we met laagwater in een outfit met lieslaarzen zelf van boord om kokkels te zoeken. Op onze knieën wroeten we in het zand, de kokkels liggen ongeveer 1-2 centimeter onder het zand. Na een mandje vol kokkels te hebben verzameld is het tijd om weer aan boord te gaan. Het avondeten wordt bereidt, een verse pasta met kokkels, mossels en producten uit de tuin van Jan. Ondertussen zakt de zon steeds verder de zee in en worden we tijdens het eten getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Puur genieten.
Overnachten in Noord Holland
We begonnen onze trip in Schagen. Het Hotel Marktstad bleek de perfecte uitvalsbasis om de Waddenkust van Noord Holland te ontdekken. Het hotel heeft mooie kamers, een kleine gym, een lekker en uitgebreid ontbijt en het restaurant biedt leuke opties om je hotel niet te verlaten. Een verrassingsmenu zorgde voor een goede start van de reis.
Friesland
Frisian Angus in Anjum
Wanneer we ons naar de Friese Waddenkust verplaatsen brengen we een bezoek aan Frisian Angus in Anjum. De boerderij van Folkert staat vooral in het teken van het vlees van de Frisian Angus koe waar Folkert er 130 van heeft lopen. Althans in de zomer staan ze bij de Bantpolder bij het Lauwersmeer, in de wintermaanden zijn ze binnen in de schuur. Een plek waar ze alle ruimte hebben.
We nemen een kijkje in de schuur waar vooral koeien staan. De paar stieren staan apart van de rest. De belangrijkste stier is even op vakantie. In de wintermaanden krijgen ze hooi uit hetzelfde natuurgebied waar ze in de zomermaanden lopen. Frisian Angus levert eigenlijk alleen lokaal. Ze bezorgen zelf in het noorden en andere producten kunnen gekocht worden in de boerderijwinkel.
Aardappelen in Ternaard
Een paar kilometer verderop duiken we in de wereld van aardappelen bij de familie de Jong. Inmiddels de derde generatie die in de aardappelbranche zit. Een voor mij nog onbekende wereld, maar daar komt snel verandering na het horen van het verhaal over de aardappels die hier geteeld worden.
Twee aardappelen zijn belangrijk bij de familie de Jong. Bildtstar is voor velen wel een bekende aardappel, de Rode Star een stuk minder. En als we een omschrijving moeten geven, dan smaakt deze zoals vroeger. Het is een ras dat weinig geteeld wordt omdat het meer ruimte nodig heeft dan andere aardappelen en het risicovoller is om te telen. In de aardappelautomaat bij de boerderij kun je zakken met verse aardappelen, waaronder de Rode Star, kopen voor eigen consumptie.
Speciaalbier Kald Kletske in Dokkum
In Dokkum kom ik erachter dat er prijswinnend bier te koop is. Bij Bierbrouwerij Dockum worden sinds 2017 verschillende soorten bier gebrouwen. De bekendste is de Kald Kletske, die inmiddels in tien verschillende soorten al te verkrijgen is.
Brouwerij Dockum is tegenwoordig een plek waar je terecht kunt voor evenementen, voor een kleine bierproeverij helaas niet meer. Gelukkig kun je die ook thuis houden, want de biertjes van Kald Kletske worden verkocht bij allerlei supermarkten in de omgeving. Sinds 2020 is daar de Dutch IPA nog bijgekomen. De Dutch IPA Bitter Balance won in 2022 nog de Dutch Beer Award. De biertjes van Brouwerij Dockum zijn geen ‘zuipbier’ zoals ze dat aangeven, maar speciaalbier, bier dat blijft verrassen.
Overnachten in Friesland
Net even buiten Dokkum vind je een bijzondere locatie om te overnachten; Vakantiepark Schreiershoek. Hoewel de naam anders doet vermoeden, een vakantiepark is niet direct een plek waar je deze unieke accommodaties verwacht, is het een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven. Vakantiepark Schreiershoek biedt alles voor een fijn verblijf. Je vindt er unieke accommodaties als tiny houses, pods en boomhutten. Zelf mocht ik overnachten in een boomhut, een prachtige accommodatie met alle gemakken binnenin en buiten zelfs een sauna en hottub.
Groningen
Boerderij Landgoud in Kloosterburen; specialist in spelt
In de Groningse klei zoals ze dat zeggen in het noorden, ligt de biologische boerderij Landgoud van de familie Havenga. Om dit gebied meer op de kaart te zetten, werd besloten om een oud gewas te herintroduceren; spelt.
De Oberkulmer Rotkorn (spelt) wordt al meer dan tien jaar geteeld in de achtertuin van de familie Havenga. Een oerras dat nooit verdeeld is met andere graansoorten. Hierdoor is de spelt uniek, heeft een nootachtige smaak en is rijk aan vitamines en mineralen. Inmiddels hebben ze zelfs speltpasta ontwikkeld die je bij de boerderij kunt kopen. En bij bakker Peters in Leens kun je terecht voor brood, Groninger koek, koekjes en crackers die gemaakt zijn van de Oberkulmer Rotkorn.
Verse garnalen van Solt in Lauwersoog
We sluiten de trip af in de haven van Lauwersoog. Hier ligt de boot van de mannen van Solt. Visser Henk komt net terug van zijn wekelijkse tocht. Een pittige baan blijkt wanneer we horen dat hij zondag is vertrokken en op vrijdag pas de haven weer in vaart. Met maximaal twee uur slaap achter elkaar, is het vissers bestaan een harde wereld.
Henk is een tiende generatie visser die de Noordzee op gaat om garnalen te vangen. En hij doet dat net even op een andere manier dan de meeste garnalenvissers. Omdat garnaal een bederfelijk product is, is gekeken naar een manier om ze langer houdbaar te maken. Met natuurlijke voedingszuren, een geheim recept, is het mogelijk om ze twee weken lang vers te houden. Geen enkel conserveringsmiddel wordt hierbij gebruikt. Inmiddels zijn er ook andere producten onder het merk Solt op de markt gebracht. Denk aan romige garnalensoep, Thomas van Seeratt Blond Bier, Grondzee Tripel Bier, Soltcamp IPA Bier of garnalenbouillon.
Tip in Groningen: Herberg en restaurant Molenrij
Rijdend door de kleine dorpjes van Groningen kom je onverwachte ontdekkingen tegen. In het dorpje Molenrij bevindt zich zo’n parel. Bij herberg en restaurant de Molenrij word je verrast met heerlijke regionale gerechten. Gerechten waarbij alles klopt. Producten die van het land worden gehaald, zeekraal dat vers geplukt wordt van de velden van Landgoud.
Overnachten in Groningen
Een fijne plek om te overnachten is Wongema in Hornhuizen. Een plek voor denkers, makers en mensen die de rust opzoeken. En voor de locals een ontmoetingsplek waar regelmatig evenementen worden georganiseerd. Met uitzicht op de kerk van Hornhuizen is er op deze manier in Wongema altijd wat te beleven. Een mix tussen de lokale inwoners en tijdelijke gasten, een plek voor nieuwe ideeën en inspiratie.
Gerechten tijdens de culinaire ontdekkingsreis om thuis te maken
Verse pasta met mosselen en kokkels en kruiden uit eigen tuin
Frisian Angus met aardappelen en wortelen
Speltrisotto met erwtjes, wortelen en verse garnalen
Lokaal en duurzaam aan de waddenkust
Oogsten wat de zee geeft, maar wel op een manier dat er wat overblijft voor de rest of latere generatie. Bij Solt hoorde ik dit streven, een mooi motto wat we veel hebben gezien afgelopen dagen. Lokaal produceren, zorgen voor de plek waar je duurzaam produceert, precies waar het omdraait bij de Culinaire Wadden Weken. Lees meer over de Culinaire Wadden Weken op Visit Wadden
Disclaimer: Mijn trip is tot stand gekomen in samenwerking met het Visit Wadden. Ik deel niets anders dan mijn persoonlijke mening.
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.