Gravelbiken in La Plagne

Een mountainbike of een racefiets kennen we allemaal wel. Maar een gravelbike? In La Plagne in Frankrijk maakte ik kennis met deze manier van fietsen. Een ideale manier om verschillende gebieden te verkennen blijkt na een rondje in Montchavin. Benieuwd wat gravelbiken precies is en waar je dit onder andere kunt doen?

Waar ligt La Plagne?

La Plagne is onderdeel van de Franse Alpen. Het ligt tegen de grens van Italië en Zwitserland aan. Vanuit vele plekken kun je de Mont Blanc, de hoogste berg van Frankrijk, aanschouwen. In de winter is het een populair ski-oord, in de zomer een walhalla voor outdoorliefhebbers. Je kunt er wandelen, fietsen, wildwatersporten en lange trektochten maken. De regio bestaat uit een aantal verschillende dorpen waarvan La Plagne Vallée de meest bekende is.

Gravelbike La Plagne

Gravelbiken – wat is dat?

Een gravelbike is een combinatie tussen een racefiets en een mountainbike. Je kunt er mee rijden op verschillende soorten ondergrond en gaat dus verder op de plekken waar het terrein voor een racefiets of mountainbike ophoudt. Op deze manier kun je makkelijk schakelen tussen verharde en onverharde wegen. En ook de fiets kun je makkelijk je aanpassen aan het terrein waarop je gaat rijden of de afdalingen die je gaat maken. Met een gravelbike kun je de opties voor je route openlaten en onderweg zien waar je zin in hebt. 

Gravelbiken in La Plagne

Met een gravelbike van Evolution 2 School in Montchavin en gids Bruno stappen we in de skilift die ons de eerste meters omhoog brengt. In eerste instantie rijden we een stuk over de verharde weg om kennis te maken met de fiets. Eerder die week zat ik op een mountainbike en dat stuur ligt iets hoger. 

We maken wat meters voordat we de bossen induiken, tijd voor het echte werk. Het voelt lekker om ‘off road’ te rijden dwars door de natuur. Met het stijgen gooi je het zadel iets hoger en met het dalen iets lager en het is makkelijk dat het tijdens het fietsen kan. 

Onderweg maken we een aantal stops om te genieten van het uitzicht. Nadat we de top bereikt hebben is het dalen naar Montchavin. Pas dan merk ik hoe pittig het afdalen is. Zodra je de remmen los laat zit je al snel op een snelheid van 40 à 50 kilometer per uur. Mij iets te hard, dus mijn handen houden de remmen stevig vast. Al dalend voel ik lekker het moet zijn om als wielrenner dit soort afdalingen te maken.

Het fietsen met een gravelbike heeft mij enthousiast gemaakt voor dit type fiets. Je kunt onderweg kiezen welke paden je neemt en verharde met onverharde wegen kunt afwisselen. Beiden wegen fietsen net zo makkelijk.

Gravelbiken La Plagne

Handig om te weten voordat je op een gravelbike stapt

  • Op zich kun je in gewone sportkleren op de fiets stappen. Echter merkte ik dat na ons fietsavontuur eerder de week, een speciaal fietsbroekje fijn geweest was.
  • Fietsschoenen zijn niet per se nodig
  • Je kunt kiezen voor een elektrische variant of een gewone; ga je onervaren in de bergen fietsen, dan is een elektrische fiets fijn
  • Persoonlijk vond ik het afdalen op de gravelbike pittig, de remmen moet je hard in knijpen en dat zorgde wel kramp in mijn handen (af en toe een pauze was zelfs heel fijn)
  • Ga je in de bergen fietsen? Dan is het handig om veel water mee te nemen en iets te eten 
  • Je kunt je zadel tijdens het fietsen aanpassen, handig voor dalen en stijgen

Lekker eten in Monchavin

Voordat we op de fiets stappen lunchen we bij Restaurant Cocotte and co in Monchavin. Een fijn plekje midden in het dorp. Heerlijke verse gerechten staan er op de houten menukaart van Cocotte en Co. We zitten onder een afdak in de schaduw en genieten van de sfeer in het dorp en de lekkere gerechten. 

Overnachten in La Plagne

Overnachten in La Plagne kan bij vele hotels. Zelf sliepen wij in Hotel La Tourmaline in la Plagne. Een fijn hotel en goede uitvalsbasis voor het verkennen van de regio. Het hotel heeft een eigen squashbaan en zwembad. Daarnaast kun je er ook terecht voor het avondeten. 

Hoe kom je in La Plagne?

Een van de manieren om La Plagne te bereiken is per vliegtuig. Je kunt kiezen voor de grote luchthaven van Genève in Zwitserland of de kleinere van Lyon of Grenoble in Frankrijk.

Je kunt het gebied ook per trein bereiken, een duurzame en ontspannen manier van reizen. Daarvoor neem je vanuit Nederland de Eurostar naar Parijs, vanaf daar pak je de metro naar Gare de Lyon kun je met de TGV naar Chambéry om vervolgens de regionale trein te nemen naar SNCF station Aime-La-Plagne. In de vallei rijden bussen en zijn taxi’s een andere optie om bij verschillende plekken te komen.

De meest flexibele manier om La Plagne te verkennen is per auto. Je hebt de vrijheid om de wandelgebieden en de verschillende dorpen te bezoeken.

Franse Alpen

Disclaimer: Mijn trip is tot stand gekomen in samenwerking met Atout France. Ik deel niets anders dan mijn persoonlijke mening.

Over Marjolein

Hoe ik van afvinken naar beleven ging

Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.

Veel liefs, Marjolein

Meer over mij

Gerelateerde verhalen

Buy me a coffee

Buy me now

Samenwerken? Leuk!

Bekijk de mogelijkheden

Ontvang de nieuwste slow travel tips, inspirerende routes en unieke overnachtingen in je inbox.