Een relatief onbekende en nieuwe trail in Europa, twee redenen waarom ik nieuwsgierig werd naar de Juliana Trail in Slovenië. De Juliana Trail loopt door het noordwesten van Slovenië en brengt je langs de mooiste plekken van het Triglav National Park. Tijdens mijn reis besloot ik een aantal etappes te lopen om te ervaren hoe het is om de Juliana Trail te wandelen.
In Slovenië lopen verschillende routes voor meerdaagse wandelingen. Een daarvan is de Juliana Trail, een redelijk nieuwe trail rondom de Julian Alps en door het Triglav National Park. De Juliana Trail is een rondwandeling waarbij je eindigt bij het beginpunt van de trail in Kranjska Gora.
De totale lengte van de Juliana Trail is 330 kilometer verdeeld over 20 etappes. De gemiddelde lengte van een etappe is 17 tot 20 kilometer waarvoor je 5-7 uur uit moet trekken. Hoewel de etappes rechtsom genummerd zijn, kun je ook prima de andere kant op lopen. De begin- en eindpunten van de etappes zijn in dorpjes waar je vaak een supermarkt of accommodaties kunt vinden. De rondwandeling bevat de eerste 16 etappes, etappe 17 t/m 20 kun je vanaf Tolmin toevoegen aan je route.
De Juliana Trail brengt je langs de hoogtepunten van de regio, de mooiste plekken in het Triglav National Park. De routes worden aangegeven met de marker J/A en ook staan er onderweg diverse gele informatieborden waar je direct ook het nummer van de etappe op vindt.
De 20 etappes van de Juliana Trail
Etappe 1: Kranjska Gora – Mojstrana
Lengte: 17 km | 5 uur en 30 minuten
Zwaarte: Moderate
Hoogtepunten: Spodnji Martuljkov waterval | Sava rivier
Etappe 2: Mojstrana – Jesenice
Lengte: 21 km | 6 uur
Zwaarte: Difficult
Hoogtepunten: Vrata Valley | Jesenice
Etappe 3: Jesenice – Begunje
Lengte: 17 km | 5 uur
Zwaarte: Moderate
Hoogtepunten: WWI Monument | viewpoint St. Peter bij Begunje
Etappe 4: Begunje – Bled
Lengte: 15 km | 4 uur
Zwaarte: Moderate
Hoogtepunten: Middeleeuws kasteel Kamen bij Begunj | Lake Bled
Hoogtepunten: Black Pine Forest | Zoročenca Waterval
Etappe 16: Tarvisio – Kranjska Gora
Lengte: 19 km | 5 uur
Zwaarte: Moderate
Hoogtepunten: Ledine wetland | Jasna Lake
Etappe 17: Tolmin – Mountain Hut Pod Ježo
Lengte: 12,5 km | 5 uur
Zwaarte: Difficult
Hoogtepunten: Vrše Panoramic view | Ježa hill piek
Etappe 18: Pod Ježo Mountain Hut – Korada
Lengte: 20,5 km | 7 uur
Zwaarte: Moderate
Hoogtepunten: Korada viewpoint | verschillende kerken
Etappe 19: Korada – Šmartno
Lengte: 11,6 km | 3 uur
Zwaarte: Easy
Hoogtepunten: Restanten Eerste Wereld Oorlog Korada | Gonjače panoramic tower
Etappe 20: Šmartno – Solkan
Lengte: 12,9 km | 4 uur
Zwaarte: Moderate
Hoogtepunten: Goriška Brda landschap | Solkan Bridge over de Soča Valley
Hoogtepunten tijdens de Juliana Trail
De Juliana Trail loopt door prachtige natuur, pittoreske dorpen, watervallen, kloven en onderweg heb je prachtige uitzichten. Eigenlijk is de gehele trail een en al hoogtepunt. Toch zijn er een aantal plekken onderweg die je niet mag missen:
In principe is het mogelijk om aan het einde van een etappe een accommodatie te boeken. In ieder dorp op grotere plek zijn hotels, appartementen of hostels te vinden. Qua kamperen heb ik weinig opties gezien. Lukt het een keer niet om aan het einde te overnachten, dan kun je met het openbaar vervoer verder of terug reizen. In vele plekken stopt de trein die het mogelijk maakt om in een andere plek te slapen.
Beste periode om de Juliana Trail te wandelen
In principe kun je de Juliana Trail het hele jaar lopen. Natuurlijk zijn er maanden waarin het lopen net even wat fijner is. Ik denk dat mei-juni en september-oktober goede periodes zijn om te wandelen. Het weer is vaak goed, het is nog niet te druk waardoor je ook echt kunt overnachten aan het einde van de etappe en er lopen slechts een handjevol mensen op de trail.
Mijn ervaringen met de Juliana Trail
Ik heb een viertal etappes gelopen van de Juliana Trail in Slovenië. In eerste instantie was de planning om 7 etappes te lopen, maar een kans om het oosten van Slovenië te ontdekken kon ik niet voorbij laten gaan. Ik liep van Bohinj naar Tolmin in 4 dagen, etappes 8 t/m 11.
Overnachten bij de Juliana Trail
De 4 etappes die ik wilde lopen kwamen door relatief kleine plekken. Na het bekijken van de route en de mogelijkheden lukte het om 3 accommodaties te boeken. In Most na Soči ging ik iets eerder van de trail af om te overnachten. Doordat er weinig opties zijn in deze plekken, denk ik dat het handig is om zo vroeg mogelijk te boeken. Natuurlijk kun je heen en weer met de trein, maar uiteindelijk is het na een dag wandelen best lekker om direct op je bestemming te zijn.
Voor de 4 dagen dat ik op pad ging had ik alle bagage op mijn rug. Vooral qua eten had ik een en ander meegenomen. In het tweede dorpje bleek er geen supermarkt te zijn en omdat je soms niet weet hoe laat je er precies bent, vond ik het fijn om voorraad te hebben. Mijn 2 waterflessen vulde ik ‘s ochtends en daar heb ik genoeg aan gehad tijdens het wandelen. Een enkele keer kon ik onderweg gebruik maken van een fontein. Ook restaurants zijn niet in grote getallen aanwezig. In de eerste twee dorpen bleek 1 restaurant te zijn, in Most na Soči iets meer, maar daar overnachtte ik zelf net buiten het dorp.
De trail
Mijn etappes begonnen in een dorp gelegen in een dal, dat hield in dat ik direct moest klimmen. Soms duurde de klim 1,5 uur en dat voel je redelijk snel in je benen. De trail vond ik erg afwisselend tussen bos, weides, kleine dorpen waar de tijd stil heeft gestaan en uitzichten. Daarnaast was ik enorm verbaasd over hoe weinig mensen ik tegengekomen ben in de 4 dagen wandelen. In totaal nog niet eens een handvol.
Het weer was tijdens mijn wandeling (juni) heerlijk. De temperaturen waren goed om in korte broek en hemdje te lopen. Aan het einde van de middag begon het af en toe wat te spetteren en te onweren. De verkoeling was eigenlijk wel lekker. En hoewel het af en toe geregend had de weken ervoor, lag er niet veel modder op de trail.
De trail zelf vond ik goed aangegeven, soms met gele borden, soms met de marker JA. Ik had de GPS track van de wandelingen wel geüpload voor de zekerheid en af en toe was het fijn om die toch even te checken. Je zou in principe zonder kunnen lopen, maar mocht je de mogelijkheid hebben dan kan ik de GPS track als backup aanraden. In de app Mapy.CZ hoef je overigens niet eens de GPS te uploaden, hier kon ik de zwarte lijn van de trail volgen.
In principe kun je de Juliana Trail lopen zonder auto. Je kunt onderweg, indien nodig, de trein pakken. Wil je zonder bagage lopen, dan is er bagagevervoer mogelijk. De organisatie van de Juliana Trail heeft als oogpunt duurzaamheid. Oog voor de natuur, cultuur, geschiedenis en het behoud ervan.
Paklijst – wat nam ik mee voor 4 dagen wandelen
Osprey tempest 30 L
2 korte wandelbroeken
2 shirtjes met lange mouwen en 2 hemdjes
1 sportbh
1 warme trui
1 lange wandelbroek
korte broek en hemdje voor na het wandelen
4 paar sokken (merinowol)
Regenjas
La Sportiva Bushido trailschoenen
Wandelstokken Leki
2x 1L waterfles
Proteine repen / Noten / Bananen
Ereader
Camera (al had ik deze achteraf thuis kunnen laten)
Powerbank | opladers
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.