Wandelen van de Malerweg – tips voor de mooiste wandelroute in de Sächsische Schweiz Duitsland
Home » Wandelen van de Malerweg – tips voor de mooiste wandelroute in de Sächsische Schweiz Duitsland
Een van de mooiste Duitse meerdaagse wandelroutes is de Malerweg. De Malerweg, ook wel de schilderweg, is in Nederland minder bekend. In het natuurgebied Nationaal Park Sächsische Schweiz loopt deze 112 kilometer lange route. Slingerend langs de Elbe, diverse uitzichtpunten, dorpjes en onderweg klimmen en dalen, dat is de Malerweg. Tips voor het wandelen van de Malerweg in de Sächsische Schweiz in Duitsland.
De meerdaagse wandeling de Malerweg vind je in de Sächsische Schweiz, de regio tussen Dresden en Tsjechië in. Deze regio wordt ook wel de deelstaat Saksen genoemd. De route brengt je door het Nationale Park de Sächsische Schweiz en door verschillende dorpen, waarvan Pirna de grootste is. Onderweg wandel je langs de hoogtepunten van de regio. Het is een route die cultuur, natuur en geschiedenis bij elkaar brengt.
Over de Malerweg
De Malerweg wordt ook wel de schildersweg genoemd, vele schilders kwamen naar deze regio om de vergezichten vast te leggen. De romantiek voor de kunstenaars. In 2006 besloot men een route aan te leggen langs al deze punten die door schilders al meerdere malen vastgelegd werden.
Kronkelend langs de Elbe bevinden zich acht etappes van 11-18 kilometer. De Basalt Pieken kom je tijdens vele etappes terug, deze zijn ooit ontstaan door vulkanische activiteit. De Malerweg is bochtige route, met steile stukken, trappen, ladders, slaperige dorpen en vele hoogtepunten uit de regio.
Etappes van de Malerweg in het kort
Etappe 1: Pirna-Liebethal naar Stadt Wehlen
Aantal km: 11,5 km Moeilijkheidsgraad: 1-2 Duur: 3:30 uur
De eerste etappe van de Malerweg start net buiten Pirna. Je volgt de rivier tot je bij Lohmen uitkomt. Onderweg kom je langs het Richard Wagner Memorial. Na een kort bezoek aan een dorpje wandel je door de weilanden om via een redelijke afdaling de Wesenitz over te steken.
Het is een afwisselende route door kloven, bos, weilanden en slaperige dorpjes. Uiteindelijk sluiten we af in de Stadt Wehlen waar we nog een laatste beklimming hebben bij een ruïne in de stad. Nog geen moeilijke etappe bij de start van de Malerweg.
Etappe 2: Stadt Wehlen naar Hohnstein
Aantal km: 10,9 km Moeilijkheidsgraad: 2
Duur: 4:45 uur
We vervolgen de route waar etappe 1 stopt, in Stadt Wehlen. Na het uitlopen van het dorpje mogen we direct klimmen de Sächsische Schweiz in. We lopen ongeveer drie kilometer voordat we bij een van de hoogtepunten van de regio uitkomen: De Bastei Brug. In 1850 gebouwd en destijds het eerste toeristische bouwwerk van Europa. Direct merken we dat het drukker wordt op de route met dagjesmensen.
Na de Bastei dalen we naar Rathen om via de Ampfelsee te lopen, ook hier weer een gebied waar veel mensen een kleine wandeling maken. Wanneer de Malerweg afslaat, wordt het pad steeds leger. Voor de wandelaars van de Malerweg staat een beklimming op het programma richting Rathewalde. We lopen daarna een klein stukje langs de weg om vervolgens op een uitzichtpunt uit te komen. En waar je bij een uitzichtpunt staat, betekent dat ook vaak weer dalen. Door smalle gleuven zitten een aantal trappen waar we ons door kunnen wringen. Een laatste klim brengt ons naar het dorpje Hohnstein, bekend van de burcht die je op de top van de berg ziet.
Etappe 3: Hohnstein naar Altendorf
Aantal km: 14 km Moeilijkheidsgraad: 2 Duur: 5:30 uur
Vanuit Hohnstein vervolgen we de route. We wandelen een groot stuk langs een bergkam. Aan de bergkant zijn af en toe wat grotten die je kunt bezichtigen. Via een redelijk grote grindweg komen we uit bij het uitzichtpunt Brand. Prachtige vergezichten over de regio met onder andere Pfaffenstein en Königstein.
En zoals vaker bij de Malerweg, dient er na een uitzicht gedaald te worden. Via een aantal trappen komen we beneden in het dal aan om vervolgens direct te gaan klimmen. De route vervolgt zich langs een bergkam door bossen uiteindelijk een kloof in. We komen door een redelijk urbex dorpje Alte Kohlmühle waar je eventueel kunt pauzeren. Via een pad langs het spoor dienen we uiteindelijk te klimmen om in Altendorf aan te komen.
Etappe 4: Altendorf naar Neumannmühle
Aantal km: 18,3 km Moeilijkheidsgraad: 3 Duur: 7:15 uur
Etappe 4 staat bekend als de langste etappe, maar ook de mooiste etappe. Vanaf Altendorf is het dalen in de Dorfbachklamm in het Kirnitzschtal. Na het dalen is het tijd voor klimmen via de Mühlweg en de Elbleitenweg om vervolgens bij de Schrammsteine uit te komen. Onderweg is de indrukwekkende Schrammtor te bekijken. De klim verloopt via steile trappen, maar het uitzicht boven is werkelijk fantastisch. Na de klim is het langzaam dalen om vervolgens bij de Lichthainer Wasserfall langs te komen. Hier stopt ook het treintje van de Kirnitzchtalbahn. Overigens verwacht niet te veel van deze waterval. Na de waterval kom je langs de indrukwekkende grot Kuhstall die boven op de Neue Wildenstein ligt. De etappe eindigt in Neumannmühle.
Etappe 5: Neumannmühle naar Schmilka
Aantal km: 13,6 km Moeilijkheidsgraad: 3 Duur: 7 uur
Hoewel het aantal kilometers van etappe 5 meevallen in vergelijking met de dag ervoor, kun je bijna een dagdeel uit trekken voor deze etappe. Het is een pittige en zware etappe met veel klimmen en dalen. Je loopt het eerste stuk stroomopwaarts in het Kirnitzschtal tot de Buschmühle. Via onder andere de Neue Weg en Kleinstein wandel je door oude bossen met zilversparren. Na hier gaat het bergopwaarts om uiteindelijk uit te komen bij de top van de Grosse Winterberg. Dit is de op twee na hoogste berg van de Sächsische Schweiz. De bergtop is een 556 meter hoge basaltpiek. Daarna is het tijd om te dalen via het dal van de Elbe naar het Bio dorpje Schmilka. Het laatste plekje voor de grens met Tsjechië.
Etappe 6: Schmilka naar Kurort Gohrisch
Aantal km: 17,3 km Moeilijkheidsgraad: 3 Duur: 7 uur
Vanaf het treinstation Schmilka start de route van etappe 6. Direct begint een klim de rotswand omhoog naast het spoor. Eenmaal boven heb je vergezichten, zowel aan deze kant van de Elbe als aan de andere kant. We wandelen door het dorpje Schöna. Afwisselend door dorpen, bossen en weilanden vervolgt etappe 6 zich. Net voor Krippen volgt een afdaling.
De route loopt via het bos naar het volgende dorpje. Niet veel later volgt de beklimming van de Papststein. Een enorme rots, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt. Na een afdaling, nog een kleine beklimming voor de tafelberg Gohrisch. Als afsluiter een lichte daling om in Kurort Gohrisch uit te komen, het einde van etappe 6.
Etappe 7: Kurort Gohrisch naar Weissig
Aantal km: 16,6 km Moeilijkheidsgraad: 3 Duur: 6:15 uur
Etappe 7 start in Kurort Gohrisch. Het eerste stuk is langs het bos met uitzicht over het weiland en in de verte is Königstein te zien. Na een stuk door een klein dorpje is daar de eerste beproeving van de dag: Pfaffenstein. Letterlijk klimmen naar 400 meter via soms smalle trappen. Wanneer je bovenop linksaf slaat heb je een panoramisch uitzicht over de regio. Overigens een vreemde gewaarwording om bovenop de rots een groen gedeelte te zien met diverse wandelpaden en horeca. Je kunt op de plek waar de Malerweg rechtsaf gaat nog even rechtdoor lopen om beroemde Babarine rots te bekijken.
Daarna dalen naar beneden via klein stukje weiland richting het bos. Langzaam afdalen we naar het dorpje Königstein zelf, een goede plek voor een eventuele pauze. Na het dorp volgt een klim naar slot Königstein. Je loopt langs het slot, dus wanneer je tijd hebt, kun je een bezoek brengen. Aan de andere kant van het slot gaan we weer dalen, vanaf daar nog een mooi uitzicht op slot, het laatste stukje door bos naar Thurmsdorf, het onofficiële eindpunt van deze etappe.
Etappe 8: Weissig naar Pirna
Aantal km: 13,8 km Moeilijkheidsgraad: 2 Duur: 5 uur
Officieel start etappe 8 in Weissig, maar wanneer je met het openbaar vervoer naar de etappes reist, starten de meeste lopers een dorpje eerder: Thurmsdorf. Zo ook wij starten op een mistige dag in Thurmsdorf. Helaas door de mist hebben we net na het dorp geen uitzicht over Königstein. De wandeling tot aan Weissig wordt afgewisseld met bos en weilanden.
Na Weissig volgt een klim de Rauenstein op. De mist belemmerd deels ons zicht, maar maakt het ook mysterieus. We wandelen een redelijk stuk op de Rauenstein zelf voordat we lichtjes dalen en het bos in gaan. We lopen een groot deel langs de bergwand voordat we bij station Obervogelensang gaan dalen en de route langs de Elbe vervolgen. Net voor Pirna duiken we het bos in en klimmen we een stukje om bij Schloss Sonnenstein langs te lopen. Vanaf hier hebben we een vergezicht over de stad Pirna, het eindpunt van de etappe, maar ook van de Malerweg.
Overnachten bij de Malerweg
Er zijn wandelvriendelijke Malerweg accommodaties waar je terecht kunt. Je hebt verschillende opties qua overnachten. Zo kun je iedere nacht aan het einde van de etappe overnachten of zoals wij deden twee plekken kiezen als uitvalsbasis en vanaf daar het openbaar vervoer pakken naar de begin en eindpunten.
De eerste nachten sliepen wij in Pirna en vanaf daar liepen we de etappes 1,2,7 en 8. Het tweede verblijf gedurende de trip was in Krippen/ Bad Schandau. Voor de overige etappes pakten we vanaf daar de bus of de trein.
Wij begonnen met het lopen van de Malerweg eind april. Heerlijk wandelweer om te lopen, echter nog lang geen hoogseizoen zagen we onderweg. Vanuit het eerste hotel kregen we een lunchpakket mee en dat was erg fijn gezien de mogelijkheden onderweg. Er zitten wel wat cafés en restaurants, maar deze zijn lang niet altijd open (ook in het hoogseizoen op bepaalde dagen gesloten). Zorg voordat je op pad gaat dat je voldoende eten en drinken bij je hebt.
Doordat lang niet alles geopend is, zijn er ook af en toe geen mogelijkheden om naar de toilet te gaan. Ben je net als ik iemand die liever naar een toilet gaat, ga wanneer je kan.
In de steden Pirna, Stadt Wehlen, Königstein, Bad Schandau en Schmilka heb je mogelijkheden tot verschillende horecapunten. Ook bij de grote bezienswaardigheden zijn vaak horecamogelijkheden, zelfs bij uitzichtpunten op een berg (Pfaffenstein bijvoorbeeld).
Vervoer Malerweg
Je kunt ervoor kiezen om de Malerweg achter elkaar te lopen en te overnachten aan het einde van de etappe (dit kan ook met eventueel bagagevervoer). Je hebt dan alleen vervoer nodig om bij het startpunt net buiten Pirna te komen. De Malerweg eindigt in Pirna, vanaf daar kun je je weg vervolgen naar huis.
Kies je ervoor om net als ons de etappes vanuit twee plekken te pakken? Dan kun je gebruik maken van verschillende bussen, pontjes en treinen. Je krijgt vanuit het hotel een ov kaart die je toegang geeft tot alle bussen, treinen en pontjes in de regio. De enige etappe die lastig te doen is met het ov is vanaf het eindpunt van etappe 7, je kunt ervoor kiezen om deze net als wij te eindigen (en etappe 8 te starten) vanaf Thurmsdorf.
Mijn ervaringen met de Malerweg
Zwaarste etappes
Het wandelen van de Malerweg kent onderweg diverse uitdagingen. Hoewel de hoogtes van de bergen niet hetzelfde zijn als in Oostenrijk of Italië, zijn er onderweg genoeg beklimmingen waarbij je redelijk wat hoogtemeters maakt. De beklimmingen gaan vaak gepaard met trappen of ladders en soms door smalle gleuven.
De twee etappes met de langste afstanden, 17 en 18 kilometer hebben onderweg diverse beklimmingen. En ondanks dat etappe 5 niet qua kilometers bij de langste etappes hoort, wordt deze gezien als een van de zwaarste etappes, mede door het aantal hoogtemeters dat je maakt. Over het algemeen worden etappe 4 en 5 gezien als de zwaarste.
Etappe 7
Wanneer je alles met het openbaar vervoer doet en niet na iedere etappe bij het eindpunt overnacht, loop je tegen een logistiek probleem aan bij etappe 7. In het dorpje Weissig gaat de laatste bus rond een uurtje of 3. Lopen om op een bepaalde tijd ergens te zijn, hoort niet helemaal bij onze wandelervaring. We besloten dan ook, overigens net als andere lopers, om deze etappe anders te lopen en te stoppen en starten in Thurmsdorf.
Volgorde etappes
Onze eerste uitvalsbasis was Pirna voor vier etappes daar in de buurt. Aangezien we de Malerweg hierdoor niet op volgorde liepen, besloten we uiteindelijk de volgorde helemaal los te laten. We liepen na etappe 2 een deel van 7 en etappe 8. Daarna pas etappe 7. Vanuit Bad Schandau liepen we etappe 6, etappe 3, etappe 5 en etappe 4. We pasten de etappes aan aan de weersvoorspellingen en eventuele uitzichtpunten onderweg.
Mooiste uitzichten
Een van de hoogtepunten van de regio is de Basteibrug. Vanaf hier heb je diverse uitzichtpunten op de Bastei en over de Elbe en regio. Een ander mooi vergezicht hadden we op Pfaffenstein. Hier konden we de regio prachtig overzien. Waarschijnlijk hadden we dat bij Rauenstein ook gehad, maar hier konden we door de mist niet zo ver kijken. Bij etappe 4 kom je boven op de Schrammerstein. Na een klim heb je een panoramisch uitzicht over de Schrammsteine, basaltrotsen, de bossen rondom en in de verte Konigstein.
Handige tips voor onderweg
Zorg dat je cash bij je hebt, niet alleen handig voor de wc, ook betalen ze in Duitsland veel nog met cash
Draag laagjes, het weer kan verschillen en veranderen. Onze weersvoorspelling was rond de 18 graden zijn toen we vanuit Nederland vertrokken, het was echter vaak tussen de 10 en 15 graden
Neem eten en drinken mee, er zijn niet altijd mogelijkheden onderweg
Verzamel stempels in het boekje van de Malerweg/ Wandeln. Aan het einde krijg je een oorkonde wanneer je alle etappes voltooid hebt
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.