Nationaal Park Slowaaks Paradijs -het natuurgebied dat zijn naam waar maakt

Een prachtig en redelijk onontdekt natuurgebied voor Nederlanders, het Slowaaks Paradijs. Een nationaal park dat zijn naam eer aan doet. Een natuurgebied dat voor iedereen toegankelijk is, met uitdagende technische wandelingen voor de gevorderde wandelaar of op de wat makkelijke paden voor de beginner. Ook zijn er naast wandelen tal van andere hoogtepunten te vinden. Benieuwd wat het Slowaaks Paradijs precies is en waar je het beste naar toe kunt om te wandelen? Lees dan snel verder.

Wat is het Slowaaks Paradijs

In het noordoosten van Slowakije vind je diverse natuurgebieden, een daarvan is Nationaal Park Slowaaks Paradijs – Slovensky Raj. Het gebied is een rijk gebied vol flora en fauna. Waar het vroeger nog een redelijk egale vlakte was, werden er door tektonische bewegingen bergen en ravijnen gecreëerd. Het Slowaaks Paradijs staat bekend om het vele grottenstelsels.

De twee bekendste grotten in het Slowaaks Paradijs zijn Dobinska Ice Cave en Devils Hole. Hier vind je tal van stalactieten en stalagmieten. Het Slowaaks Paradijs bestaat voor 90% uit bossen en is sinds 1988 een nationaal park. In het natuurgebied vind je ook valleien; de bekendste zijn Hnilca en Prielom Hornadu.

Slowaaks Paradijs

Waar ligt het Slowaaks Paradijs?

Het Slowaaks Paradijs ligt samen met het Slowaaks Tatra in het noordoosten van Slowakije. Vanuit het plekje Hrabusice kun je beide natuurgebieden bezoeken. Je kunt het eventueel ook combineren met een bezoek aan het Poolse Tatra Gebergte. De hoofdstad Bratislava ligt helemaal in het westen van het land.

De grootste plek in het gebied is Kosice. Verder liggen er tussen de natuurgebieden allerlei kleine schattige plekken vanwaar je de bergen in kunt.  Middelgrote plekken zijn Poprad, Tatranska Lomnica en Strbske Pleso.

Hoe kom je er en wat is de beste uitvalsbasis om het park te ontdekken?

Het Slowaaks Paradijs is het makkelijkst te bezoeken per auto. Je bent flexibeler om naar de startpunten van de wandelingen te gaan en hebt de mogelijkheden om de grotten te bezoeken. Uit ervaring weet ik dat er destijds ook een stelletje was die met het openbaar vervoer / flixbus vanuit Nederland kwamen, dus mocht je geen auto hebben, dan zijn er ook mogelijkheden.

Wij kozen ervoor om in Hrabusice te overnachten. Vanuit hier starten meerdere wandelroutes het gebied in. Een andere plek vanaf waar veel routes starten is Podlesok. Het zijn kleine dorpjes met relatief weinig voorzieningen, lees één restaurant bijvoorbeeld. Daarvoor krijg je wel rustgevende uitzichten terug. Voor ons zowel op het Slowaaks Tatra als het Slowaaks Paradijs, beter krijg je het niet wanneer je van de natuur houdt.

Wandelen in het Slowaaks Paradijs– welke wandelroutes zijn er?

Het Slowaaks Paradijs voelde voor ons als een redelijk onherbergzaam gebied. Door de ravijnen en kloven is wandelen in dit gebied uitdagend. Er zitten vele technische stukken in sommige trails waarbij via ladders en kettingen geklommen wordt. Vele routes door het Slowaaks Paradijs zijn one-way, iets om rekening mee te houden wanneer je start met wandelen. Wanneer het geregend heeft, kan het extra lastig zijn om te wandelen.

Met meer dan 250 kilometer aan trails, zijn er gelukkig wandelingen voor verschillende niveau’s. Enkele bekende wandelroutes door Slowaaks Paradijs zijn:

  • Such Bela – 17 kilometer -easy
  • Piecky Pila – 12,6 kilometer – easy
  • Prielom Hornadu – 18 kilometer – medium
  • Velky Sokol – 17 kilometer – hard
  • Sokolia Dolia – 18 kilometer – hard
Slowaaks Paradijs

Gelukkig kun je ook zelf wandelingen aan elkaar ‘knopen’ om zo een route te lopen. Zelf liepen we vanuit Hrabusice een route naar de vallei Klastorisko. We volgden hiervoor de groene route en namen de blauwe weer terug.

Wandelschoenen zijn geen overbodige luxe wanneer je gaat wandelen, de ondergrond is vaak rotsig en af en toe moet je klimmen via ladders waardoor een goede stevige schoen eigenlijk wel een pre is. Zeker wanneer het net geregend heeft in het gebied, zijn wandelschoenen erg fijn om in te wandelen. Om te wandelen in het Slowaaks Paradijs dien je entree te betalen, de meeste parkeerplaatsen zijn ook betaald.

Hoogtepunten in Slowaaks Paradijs

Naast de redelijk uitdagende wandelingen in het Slowaaks Paradijs zijn er ook een aantal hoogtepunten te vinden om te bezoeken:

  • Ravijn Zemjarski Kotlina
  • Such Bela
  • Prielom Hornadu
  • Valley Sokolia Dolina
  • Dobinska Ice Cave
  • Devils Hole
  • Dry White George

Eten en drinken in de regio

Wanneer je gaat verblijven in deze regio, is een huisje het meest handige verblijf om te boeken. Hier heb je de mogelijkheid om zelf te koken na een dag in de natuur. Er zijn enkele restaurants, maar niet in overvloed. In Hrabusice zat één restaurant waar we een keer gegeten hebben. In een stadje als Poprad heb je al meer opties, maar daarvoor dien je vanaf Hrabusice nog 15 kilometer te rijden.

Slowaaks Paradijs

Beste periode

Wij bezochten het Slowaaks Paradijs in de maand juni en troffen prachtig weer tijdens ons verblijf. Over het algemeen is de beste periode voor een bezoek april tot en met juni. De zomermaanden kan het erg druk zijn om te wandelen. Het park is nog open van september -november.

Overnachten in de buurt van het Slowaaks Paradijs

In Hrabusice kozen we ervoor om te overnachten in een prachtige houten bungalow. Vanaf het terras hadden we uitzicht op de bergen van het Slowaaks Tatra aan de ene kant en het Slowaaks Paradijs aan de andere kant.

Lees meer over Slowakije

Over Marjolein

Hoe ik van afvinken naar beleven ging

Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.

Veel liefs, Marjolein

Meer over mij

Gerelateerde verhalen

Buy me a coffee

Buy me now

Samenwerken? Leuk!

Bekijk de mogelijkheden

Ontvang de nieuwste slow travel tips, inspirerende routes en unieke overnachtingen in je inbox.