Ontdek en proef het Groene Hart

Het Groene Hart, een regio met veel unieke kenmerken. Een regio om te ontdekken aan de hand van verschillende steden en natuurgebieden, maar nog veel belangrijker, een regio om te proeven. Waar veel ambachtelijke producten gemaakt worden en waar je niet om het ‘gele goud’ heen kunt. Ontdek en proef het Groene Hart!

Waar ligt het Groene Hart?

Het Groene Hart blijkt na het bekijken van de kaart een gebied te zijn dat ingeklemd is tussen steden als Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Het gebied heeft niet voor niets de naam Groene Hart, het is een strook van natuur waar je rust en ruimte terugvindt. Wandelen, fietsen en varen doe je midden in de natuur en je passeert dorpen en steden met geschiedenis.

De molens van Kinderdijk behoren bijvoorbeeld tot Werelderfgoed, vestingstadjes als Oudewater en Schoonhoven of de Hollandse Oude Waterlinie, de streek is vol met historie. Een ander belangrijke reden om af te reizen naar het Groene Hart is het ‘gele goud’. Je vindt Cheese Valley midden in de regio. Kaassteden als Woerden en Gouda bevinden zich in het Groene Hart. Kortom een streek met natuur, historie en culinaire mogelijkheden. 

Wat te doen in het Groene Hart?

Biologische Boeren Buren Wandelroute in Noordeloos

In het dorpje Noordeloos is in samenwerking met verschillende boerenbedrijven een wandelroute uitgestippeld. Het doel? Kennismaken met verschillende lokale producten die rechtstreeks van de boerderij komen. Er zijn twee verschillende routes die je kunt lopen, een van 1,5 kilometer en een van 4,5 kilometer. Je loopt dwars door de weilanden en overal waar je kijkt zie je de natuur en contouren van kleine dorpen. 

Bij het beginpunt vind je Symbiose, de plek waar je producten van de boerderijen kunt kopen. Normaliter is een pasje nodig voor 5 euro, zo kun je 24-7 toegang krijgen tot het self-service winkeltje, maar vaak loopt er wel iemand op het erf die je even wil helpen. 

Edit: Mocht je net als ik je niet helemaal op je gemak voelen om door een weiland met koeien te lopen, dan kun je een groter rondje maken rondom Noordeloos en de boerderijen bezoeken 
Lees meer: Biologische Boeren Buren Wandelroute

Ontdek Vianen 

Een stad die ik tot voor kort alleen kende van een van de belangrijkste verkeersknooppunten van Nederland. Vianen blijkt al in de vroege jaren een hypermoderne stad te zijn. De structuur van de oude binnenstad was een voorbeeld voor steden als Naarden en Elburg.

Tegenwoordig noemt de stad zich Vrijstad Vianen. Het motto verwijst naar de 17e eeuw toen de stad bekend stond als Vrijstad. Naar Vianen gaan was de uitdrukking waarmee aangegeven werd dat de stad open stond voor misdadigers. Een beetje vergelijkbaar met het huidige Liechtenstein en Monaco. 

De hoofdstraat van het centrum is de Voorstraat, waar vele winkels en restaurants zich bevinden. Het typische voorbeeld van Vianen als bastidestad komt hier goed naar voren. Statige huizen met tuinen die naar achteren lopen waar destijds schuren en koetshuizen stonden. 

Veel van deze geschiedenis is nog steeds te vinden in Vianen. Je kunt een 3,2 kilometer lange wandeling maken in de stad. Enkele plekken die je niet mag missen:

  • Lekpoort
  • Stadsmuur
  • Het pompje 
  • Hofpoort; een van de laatste overblijfselen van kasteel Batestein
  • Voorstraat 

De leukste plek om te lunchen en dineren in Vianen: Restaurant de Vrijstad

Restaurant De Vrijstad siert inmiddels meer dan 25 jaar de Voorstraat in Vianen. Het huidige concept is pas in de loop der jaren toegepast, sinds het overgenomen is door zonen Arjan en René de Groot. Daarvoor was het meer een bistro / bruin café, waar je er meerdere van vindt in Vianen. Een restaurant zoals Vrijstad op dit moment is, is er niet. 

Een menukaart is er eigenlijk niet. Je kunt kiezen uit 3,4,5 of 6 gangen waarbij de gerechten allemaal een verrassing zijn. Intoleranties, allergieën of voorkeuren kunnen aangegeven worden. De producten zijn hierdoor allemaal vers en komen uit de omgeving. Het concept slaat aan blijkt na het verhaal van Arjan de Groot. Bijna iedere avond zitten ze vol en ook tijdens de lunch is het gezellig druk. 

Ondanks dat het een verrassingsmenu is, is er in de keuken wel een leidraad waar ze zich aan houden. Iedere 1,5 maand verandert voor de chef de menukaart. Is het dan mogelijk om meerdere keren per maand te eten bij Vrijstad? Ja zeker, met voorkeuren kun je alsnog iedere keer verschillend eten. 

Een kleine selectie van de gangen die voorbij kwamen:

  • Tartelette stoof, paprika cremeux van rode peper en kappertje boven op
  • Rode biet met schuim met geitenkaas, zilveruitje en blauwe bes 
  • Zuurdesem brood met boerenboter
  • Tartaar van wortel met sambal, zoetzure komkommer en rettich, bavarois van ponzu  (soja) afgemaakt met crème fraiche
  • Zwijn haas met spek en jus
  • Gepofte pompoen met gember, bavarois van 5 spijs, duindoornbes ijs met sinaasappel, gel van  passievrucht 

Restaurant de Vrijstad

Hotspot in Vianen: Flinn winkelcafé

Zoek je nog een plekje voor een stop tijdens je wandeling door Vianen? Dan ben je bij Flinn Winkelcafé aan het juiste adres. Een leuke menukaart met diverse broodjes en taartjes. Perfecte plek om even koffie te drinken met een taartje. Vergeet ook niet om de stellages met leuke hebbedingetjes te bekijken.
Flinn Winkelcafé

Struin door Woerden met een gids

Een stad ontdekken met een gids brengt je tot leuke ontdekkingen van de stad. Dingen die je zelf voorbij loopt, blijkt na het volgen van een rondleiding door Woerden. Dat kaas belangrijk was en is voor Woerden wist ik al, maar dat het de vijfde kaasstad van Nederland blijkt qua omzet niet. Je ziet de herinneringen aan de kaas-industrie nog terug in de stad. Huizen die nog tralies voor de ramen hebben, blijken vroeger vaak kaaspakhuizen te zijn geweest. Tralies die ervoor moesten zorgen dat de kostbare kaas niet gestolen werd en waardoor er toch nog gelucht kon worden. 

Woerden was lange tijd een vestingstad en veel gebouwen herinneren daar nog aan. Rondom het Kerkplein staan nog enkele van deze gebouwen. Nog interessanter blijkt de parkeergarage te zijn aan het Kerkplein. De Castellum parkeergarage herbergt een schip uit de 2e eeuw na Christus. Woerden 7 ligt tentoongesteld in de garage. Enkele andere schatten die gevonden zijn bij de bouw van parkeergarage liggen in het museum van Woerden

Loop je door Woerden, kijk dan vooral eens naar de gevels van verschillende panden. Hier zie je af en toe een schilderij van Woerdens trots; Leo van Gestel. Een schilder uit de tijd van Mondriaan. Ook in het oude stadhuis, wat nu het museum is, hangen schilderijen van hem. En nu je toch bij het oude stadhuis bent, bekijk ook hier de gevel van het pand. De leeuw linksboven heeft nog een balk in zijn bek en rechts zie je nog een betonnen paal. De een bedoelt om iemand op de hangen, de andere te stenigen voor de schandpaal.

Tip: Ben je op zaterdag in Woerden? Bezoek dan ook de Boerenstreekmarkt die als sinds 1410 gehouden wordt op het Kerkplein. In de zomermaanden is er een speciale Kaasmarkt met alle ins en outs van de kaas- industrie. 

Woerdens Eigenwijze Foodtour

Hoewel de naam aangeeft dat het om lokale food producten gaat, is niets minder waar blijkt direct na de eerste stop. Woerdens Eigenwijze Foodtour gaat om unieke producten die gemaakt zijn in Woerden en omgeving. Producten waar de eigenaren trots op zijn, en terecht. Woerdens Eigenwijze Foodtour is hierdoor een combinatie geworden van het ontdekken van de stad en daarbij ook leuke en unieke winkels. 

Hoe werkt de tour? Je krijgt bij het eerste punt een kaart mee voor alle locaties en een papier waar je de munten uit kunt halen. Bij iedere stop lever je een munt in en krijg je er een speciaal Woerdens product voor terug. Zo kreeg ik bijvoorbeeld zelfgemaakte zeep, pannenkoekenmeel van de molen, Woerdense fudge, zelfgemaakte bonbons maar natuurlijk kan ook kaas niet ontbreken in dit rijtje met typische Woerdense producten. 
Boek hier je foodtour

Ontdek het Groene Hart

Lunchen bij de Woerdenaar in Woerden

Onthaasten, lokaal en biologisch zijn de keywords voor het succes van de Woerdenaar. De Woerdenaar is een leuke tent in het centrum van de stad. Het interieur straalt rust uit. De menukaart geeft je opties voor een aantal biologische gerechten. Een salade van avocado met feta gaat er goed in na een ochtend struinen door Woerden. Terwijl ik geniet van mijn salade merk ik ondertussen dat het personeel aandacht heeft voor de klant, er wordt een praatje gemaakt met iedereen die ook aan het lunchen is. 
De Woerdenaar

Dineren bij Midas in Woerden

Een redelijk populaire plek om te dineren is bij Midas in Woerden. Op een avond zit het er gezellig vol. De menukaart is een variatie tussen burgers, vleesgerechten en salades. Voor de vegetariërs zijn er een paar opties. Het personeel is gastvrij en helpt waar mogelijk.

Midas Woerden

Ontdek het Groene Hart

Overnachten in het Groene Hart 

Er zijn tal van opties om te overnachten in het Groene Hart. Een goede uitvalsbasis voor het ontdekken van het Groene Hart – en eventueel omringende steden is Woerden. De meeste hotels in Woerden liggen op loopafstand van het centrum en het station. Zelf overnachtte ik in Woerden bij Best Western op een paar minuten lopen vanuit het centrum. Comfortabele kamers en een goed ontbijt vind je bij Best Western. 

Een andere, iets avontuurlijkere optie is overnachten in een Hihahut. Waar je precies overnacht in het gebied is een verrassing. Op een tandem ontdek je de regio en uiteindelijk kom je aan bij een van de vele toffe accommodaties om te overnachten. Overnachten in een Hihahut is lekker back to basic en wakker worden midden in de natuur, is zeker een aanrader.
Lees meer: Hihahut

Hihahut

Extra tip: Bezoek de molens van Kinderdijk

In Kinderdijk vind je een van de meest iconische bezienswaardigheden van Nederland. De molens van Kinderdijk zijn inmiddels Werelderfgoed. Je kunt via het 18 kilometer lange Kinderdijkpad langs de molens wandelen en af en toe een molenmuseum bezoeken. Je loopt midden in de natuur met overal contouren van molens omringd door rietkragen, weilanden en water.

Lees meer over Nederland

Disclaimer: Mijn trip is tot stand gekomen in samenwerking met het Groene Hart, Beleef Woerden en Tussen Lek en Linge Ik deel niets anders dan mijn persoonlijke mening.

Over Marjolein

Hoe ik van afvinken naar beleven ging

Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.

Veel liefs, Marjolein

Meer over mij

Gerelateerde verhalen

Buy me a coffee

Buy me now

Samenwerken? Leuk!

Bekijk de mogelijkheden

Ontvang de nieuwste slow travel tips, inspirerende routes en unieke overnachtingen in je inbox.