Op avontuur dicht bij huis, wandel eens het Pieterpad

Laatste update maart 2024 – Waar ik eigenlijk al jaren roep om een deel van het Pieterpad te lopen, kwam het er eigenlijk nooit van. De afgelopen jaren nam ik er nooit de tijd voor. Tijd om dat te veranderen. Zeker wanneer je vanuit huis twee routes kunt lopen. Waar ik eigenlijk de intentie had om maar een etappe te lopen, werden het er uiteindelijk vier. Vier etappes in het noorden van Nederland, gewoon dicht bij huis. Mijn ervaringen en tips voor het wandelen van het noordelijke deel van het Pieterpad, etappes 1 t/m 4 in Groningen en Drenthe.

Het noordelijke deel van het Pieterpad, nieuwe plekken ontdekken dicht bij huis

Waar ik de laatste tijd steeds vaker dicht bij huis nieuwe plekken ontdek, gebeurde dat ook tijdens het lopen van het Pieterpad. Zelf woon ik in Groningen en mijn ouders in Zuidlaren. Twee plekken die ik dacht redelijk te kennen. Tot afgelopen jaar. Je kunt dicht bij huis zoveel nieuwe plekken nog ontdekken, vandaar mijn intentie om het Pieterpad te gaan lopen. Voor mij dicht bij huis en ideaal om je eigen omgeving opnieuw te ontdekken.

Doordat ik eigenlijk van plan was om alleen etappe drie te lopen, heb ik de eerste vier etappes door elkaar gelopen en twee etappes in tegengestelde richting. Want ook dat kan gewoon, je hoeft hem niet in volgorde te lopen, je bent vrij om je eigen keuzes te maken.

Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4

Pieterpad etappe 1 – wandelen van Pieterburen naar Winsum

Het Pieterpad begint zoals de meesten wel weten in Pieterburen, een klein dorpje in de provincie Groningen. Ook wel bekend van het Zeehondencentrum. Pieterburen is te bereiken per auto, maar niet heel handig als je meerdere etappes van het Pieterpad wil gaan lopen (overigens als je alleen etappe een gaat lopen, dan is een auto wel een optie). Met het openbaar vervoer reis je vanaf station Groningen met de trein naar Winsum en vanaf daar met de bus naar Pieterburen.

De route loopt langs dorpen als Eenrum, Mensingeweer om vervolgens in Winsum uit te komen. Het landschap is vaak open en de wind heeft vrij spel, net als de zon of regen. Je loopt door akkers, langs boerderijen en kanalen. Af en toe een dorpje gaf in ons geval de mogelijkheid om even de in de schaduw te lopen. Eindigen doe je in Winsum waar je kunt starten met etappe 2. Een gevorderde loper kan doorlopen richting Groningen, maar weet dat het pas een eerste etappe is, er volgen nog een aantal hierna.

In Pieterburen kun je alleen terecht bij horeca gelegenheden voor eten en drinken. Op de hoofdstraat zitten een paar cafe’s, er is geen supermarkt om inkopen te doen. Voordat je start is het handig om wat dingen van huis mee te nemen. Onderweg kom je weinig eetgelegenheden tegen, gelukkig is dit deel ‘maar’ twaalf kilometer. De eerste echte, en leuke, mogelijkheden vind je in Winsum. Op het eindpunt vind je Jongens uit de Buurt en Eetcafe J&A. Wij ploften bij de eerste op het terras en genoten van het uitzicht over het water.

De totale afstand van etappe 1 is 12 kilometer

Opties om te overnachten bij de eerste etappe van het Pieterpad

Zelf had ik het geluk om makkelijk af te reizen naar Groningen en daardoor hoefde ik niet gebruik te maken van overnachtingen onderweg. Wil je de route in een keer lopen (of delen) dan zijn er bij etappe 1 de volgende mogelijkheden om te overnachten:

Mijn ervaring met het wandelen van etappe 1

Ik liep de eerste etappe als derde in de reeks. Ik had al ervaren hoe het wandelen gaat via het Pieterpad. De route was goed aangegeven onderweg en het was voor mij een redelijk eenvoudige etappe naar Winsum. Je loopt veel in de open ruimte, dus een beetje redelijk weer is fijn. Ondanks de vele open ruimtes heb je wel variatie onderweg, af en toe een dorp of een bruggetje maakt de route toch net wat gevarieerder.

Lees meer: De mooiste dorpen in Groningen

Pieterpad etappe 1

Pieterpad etappe 2 – wandelen van Winsum naar Groningen

Etappe twee gaat verder in Winsum (overigens liep ik deze andersom). Winsum is prima te bereiken vanuit Groningen met de trein. In ongeveer een kwartier ben je in Winsum. Eindigen doe je in Groningen op het Zuiderdiep.

Je verlaat al snel Winsum en gaat via een voetpad door de akkervelden naar Garnwerd. Garnwerd is eigenlijk de enige plek van betekenis onderweg. Tussen deze twee plekken is het uitzicht voor weids. Een korte stop in Garnwerd is de moeite waard. Al is het maar voor een korte plas pauze en om even wat te eten en te drinken. Hierna kom je tot aan Groningen geen plekken tegen waar dat kan. Je volgt eigenlijk het Reitdiep kanaal richting de stad. Dat houdt in dat het landschap open is. Er zijn weinig plekken om even rustig te zitten als het weer niet optimaal is.

Op Winsum, Garnwerd en Groningen na zijn er geen mogelijkheden om te eten en drinken. In Winsum kun je bij de supermarkt inkopen doen voordat je start. Na ongeveer zes kilometer heb je in Garnwerd twee opties: Garnwerd aan Zee en Cafe Hammingh Garnwerd. Beiden opties zijn leuk om even te pauzeren. Daarna heb je pas in Groningen de mogelijkheid om iets te eten of drinken. Een leuke optie op het Zuiderdiep is Wadapartja Groningen.

De totale afstand van etappe 2 is 19km – ik kwam zelf op 22 doordat er een wijziging in de route zit net voordat je Groningen binnenloopt.

Opties om te overnachten bij de tweede etappe van het Pieterpad

Wil je de route in een keer lopen (of delen) dan zijn er bij etappe 2 de volgende mogelijkheden om te overnachten:

Mijn ervaringen met het wandelen van etappe 2

Deze etappe liep ik als laatste. Van anderen hoorde ik al dat het een van de minderen was qua landschap. Je loopt inderdaad in een vrij eentonig landschap tussen Winsum en Groningen. Ik startte in Groningen waar ik eerst via de app route.nl liep. Als snel kwam ik erachter dat er verschillen zaten tussen beide routes. Gelukkig zijn de markeringen wel goed aangegeven en kon ik die volgen. Net Groningen uit loop je een stuk om omdat er een brug weg is. De route voelt daardoor wat verwarrend. Overigens was dit het enige deel waar ik blaren aan over hield.

Pieterpad etappe 2

Pieterpad etappe 3 – wandelen van Groningen naar Zuidlaren

De route vanuit mijn hometown lopend naar de woonplaats van mijn ouders. Een route die ik al vele malen heb afgelegd, maar nog nooit lopend. Ondanks dat ik van beide de omgeving redelijk goed ken, een route met veel nieuwe plekken. En dat is de reden geweest dat het niet bij een etappe is gebleven.

De start in Groningen is makkelijk te bereiken met het OV, want de route start op het station. Ook het eindpunt van deze etappe is met het openbaar vervoer te doen. Op de Brink in Zuidlaren stoppen bussen vanuit Groningen.

De route begint langs een mooi stukje Paterswoldsemeer. Hoewel het net als de vorige etappe vrij open is, gaat de weg slingerend naar Haren. Af en toe een variatie door wat huizen, een molen of een sluis, maakt het een fijn stuk van het Pieterpad. In Haren loop je parallel aan de drukke straat en ontdekte ik een nieuw stuk van Haren. Via het bosrijke Appelbergen loop je uiteindelijk weer het bos in bij Noordlaren. Via wietplantages loop je uiteindelijk Zuidlaren in. Een hele gevarieerde etappe.

In Groningen heb je genoeg mogelijkheden tot eten en drinken. Eenmaal onderweg kom je op de route Paviljoen Sassenhein in Haren tegen. De volgende op de route is Paviljoen Appelbergen. Deze is op ongeveer de helft van de route en vond ik de meest logische keuze voor een korte pauze. Kort daarna loop je langs Herberg de Blankenhoeve. In Zuidlaren eindig je op de Brink waar vele mogelijkheden zijn tot eten en drinken. Zo kun je terecht bij wielercafe Klasbak, ’t Olle Stee of Grand Cafe Zuidlaren.

De totale afstand van de derde etappe is 21 kilometer, inmiddels is de route in Noordlaren iets aangepast en wandel je een stukje door het Noordlaarderbos

Opties om te overnachten bij de derde etappe van het Pieterpad

Wil je de route in een keer lopen (of delen) dan zijn er bij etappe 2 de volgende mogelijkheden om te overnachten:

Mijn ervaring met het wandelen van etappe 3

Het was mijn eerste etappe van het Pieterpad, maar direct een die naar meer smaakte. Ondanks de vele keren dat ik gereisd heb tussen Groningen en Zuidlaren kwam ik veel nieuwe dingen tegen. Het is een afwisselende route met bos, hei en langs het water. De route stond goed aangegeven op een tweetal keren na. Gelukkig heb je dan altijd wel een kaart bij de hand of zijn er medelopers op het pad.

Pieterpad etappe 3

Pieterpad etappe 4 – wandelen van Zuidlaren naar Rolde

De laatste van de meest noordelijke vier etappes. Deze start op de Brink in Zuidlaren die goed te bereiken is met het openbaar vervoer. Meestal gaat er twee keer per uur een bus vanuit Groningen die kant op. Om Rolde te bereiken dien je vanuit Assen de bus te nemen.

De route, die ik overigens vanuit Rolde liep, start op de Brink in Zuidlaren. Je loopt door de woonwijken van het dorp om zo uiteindelijk richting de hei te gaan. Daarna is de route veelal afwisselend met bos en heide. Het laatste stuk gaat over Balloërveld. En dat is op warme dagen pittig. Je loopt hier door mul zand om uiteindelijk Rolde te bereiken.

In Zuidlaren heb je de mogelijkheid om boodschappen te doen voor onderweg of te gaan eten bij de vele horecagelegenheden. Onderweg heb je een tweetal mogelijkheden voor eten en drinken totdat je weer in Rolde bent. Bij Cafe Restaurant Drentsche Aa Schipborg kun je al vrij snel pauzeren. Overigens is het wel een mooie locatie voor een kopje koffie. Daarna kom je in Gasteren de Pannenkoekenboerderij tegen. Dit is ongeveer op helft van de route, dus een ideale stop.

De totale afstand van etappe vier is 18 kilometer

opties om te overnachten etappe 4 Pieterpad

Wil je de route in een keer lopen (of delen) dan zijn er bij etappe 2 de volgende mogelijkheden om te overnachten:

Mijn ervaring met het wandelen van etappe 4

Deze etappe liep ik vanaf Rolde naar Zuidlaren. En achteraf gezien was ik daar blij om. Het was een warme dag en zelfs om 10.00 uur was het al warm op Balloërveld. Het mulle zand, maakt dit stuk ook tot relatief zwaar. Gelukkig werd het voor ons makkelijker daarna. We maakten een korte stop bij de Pannenkoekenboerderij in Gasteren om wat te drinken en liepen daarna door richting Schipborg. Een leuke en afwisselende wandeling.

Moet je het Pieterpad per se op hoge wandelschoenen lopen? Nee absoluut niet. Zelf wandel ik tegenwoordig op trailschoenen, een stuk lichter en minder warm ook. Ze drogen sneller waardoor je de volgende dag droge schoenen hebt. Ben je benieuwd wat ik nog meer mee neem tijdens het wandelen? Bekijk dan mijn gear lijst, hierin staan handige reisspullen, maar ook dingen die ik fijn vind tijdens het wandelen.

Zin om nog meer etappes van het Pieterpad te gaan lopen? Lees dan vooral deze tips voor het Pieterpad voordat je gaat starten. Vind je het leuk om met een reisgids te lopen en onderweg bezienswaardigheden te bekijken? Bekijk dan dit handige boekje van Nivon.

Pieterpad etappe 4
Pieterpad etappe 4

Over Marjolein

Hoe ik van afvinken naar beleven ging

Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.

Veel liefs, Marjolein

Meer over mij

Gerelateerde verhalen

Buy me a coffee

Buy me now

Samenwerken? Leuk!

Bekijk de mogelijkheden

Ontvang de nieuwste slow travel tips, inspirerende routes en unieke overnachtingen in je inbox.