Ik kom al jaren in de Duitse deelstaat Saksen. Bezocht de stad Dresden, maar verkende ook kleinere steden en dook verschillende keren de natuur in. Precies wat Saksen zo’n interessante regio maakt, de afwisseling tussen allerlei facetten. Waar ik in Dresden kennismaakte met een stad waar veel royals invloed hadden, blijkt de andere grote stad in Saksen, Leipzig, vooral beïnvloed te zijn door de locals.
Leipzig blijkt hip, rauw, authentiek te zijn, maar heeft ook te maken met gentrificatie, zie ik tijdens mijn bezoek. Hypezig wordt de stad ook wel genoemd, het is de snelst groeiende stad van de afgelopen 25 jaar in percentage qua inwoners. Dat heeft invloed op een stad die vooral gezien kan worden als progressief. Daardoor is Leipzig een leuke mix geworden met oude bekende bezienswaardigheden, maar ook met nieuwe leuke plekken. Alle tips voor Leipzig op een rijtje.
Met 91 meter is het Völkerschlachtdenkmal een indrukwekkende vertoning. Het Monument to the Battle of the Nations herinnert aan oktober 1813, toen in Leipzig de grootste ‘open battle’ plaatsvond van de geschiedenis.
Napoleon en zijn bondgenoten stonden tegenover de Russen, Pruisen, Oostenrijkers en Zweden en op deze dag werd Napoleon verslagen. Exact 100 jaar later werd dit monument gebouwd, daarmee de grootste van Europa.
Hoewel we op een redelijk drukke zondagmiddag bij het monument aankomen, maakt het ondanks de mensen indruk. Ik weet dat het monument natuurlijk groot is met 91 meter, maar toch ben ik even stil. Het voelt een beetje vreemd, maar het monument is van binnen te bekijken en zelfs te beklimmen, iets dat we besluiten te doen.
Maar voordat we beginnen met klimmen, komen we in een koepel. Vier enorme beelden staren ons aan, een plafond waar zoveel details in zitten dat het lastig is om alles te zien. Het blijkt goed om de tijd te nemen om dit te bekijken, wat mogelijk is vanaf verschillende hoogtes. Voor het uitzicht buiten moeten we 313 treden beklimmen. Af en toe redelijk claustrofobisch in kleine trapgangen, maar het uitzicht maakt veel goed.
Panometer
Kunst in 360 graden. Dat is de Panometer in Leipzig. Een groot doek van 32 bij 110 meter beeldt de stad Rouen uit. Geschilderd door kunstenaar Yadegar Asisi, geïnspireerd door Monet.
Bij binnenkomst kijk ik mijn ogen uit, het is mijn eerste keer in een Panometer. Om mij heen zie ik een enorm schilderij. Werkelijk prachtig. In het midden staat een stellage, vanaf hier kun je de details op verschillende niveaus bekijken. Op ieder level zie ik weer andere details. Muziek helpt bij het creëren van de sfeer en ik zie mensen neerploffen op de bankjes of de zitzakken om alles in zich op te nemen. Boek hier je tickets voor de Panometer.
Thomaskirche & Bach & Mendelssohn
Het was Mendelssohn die Johann Sebastian Bach weer tot leven bracht. Inmiddels is de componist niet meer weg te denken uit de geschiedenis. De Thomaskirche speelde een belangrijke rol in het leven van Bach. Overigens ook in die van Martin Luther waar ik vorig jaar bij het Wartburg Kasteel in aanraking kwam.
De kerk werd tussen 1212 en 1222 gebouwd en ingenomen als abdijkerk. Buiten de kerk vind je een standbeeld van Bach en in de kerk ligt zijn graf. De glas in lood ramen laten de belangrijkste personen zien in de geschiedenis van de kerk. De kerk is gratis te bezoeken, net als het Bach Museum dat vlakbij zit.
Baumwollspinnerei & Kunstkraftwerk
Vlakbij elkaar in de wijk Plagwitz liggen deze twee ‘alternatieve’ plekken die herinneren aan de industrie tijd van vroeger. De Baumwollspinnerei was de grootste katoenspinnerij van Europa en tot 1992 werd dit hier nog gedaan. Nu is het een creatieve plek met galerijen en kunst. Kunstkraftwerk is er voor alle digitale kunst en cultuur. Er zijn video installaties en 360 graden projecten die je kunt bezoeken.
Fietsen in Leipzig
Hoewel ik normaal vaak lopend een stad verken, is Leipzig bij uitstek geschikt om per fiets te ontdekken. Veel locals hebben een fiets, er zijn vaak speciale fietspaden en het is er vlak. Redenen om de fiets te pakken. Via de app Nextbike kun je op verschillende plekken een fiets pakken. Je ziet direct waar fietsen staan, je scant de QR code en kunt op pad.
Wij pakten de fiets naar de wijk Plagwitz, een van de wijken van Leipzig. Hier verkenden we de buurt in een uurtje of twee en fietsten toen terug naar het centrum via het kanaal. Een hele mooie route om te fietsen.
Waterstad Leipzig – Klein Venetië?
We lopen en fietsen op een zonnige dag door Leipzig en wat mij opvalt is hoeveel mensen buiten zijn. Niet alleen fietsend en op kleedjes in parken, ook op het water. Iets wat volgens onze gids Fabian het hele jaar door kan, het vriest amper in Leipzig.
Het Karl Heine Kanaal is een van de plekken waar je actief kunt zijn op het water. Overigens ook op de paden naast het kanaal is het goed vertoeven. Bij Bootsverleih Klingerweg kun je terecht voor bootverhuur. En ben je dan toch in de buurt, de Sächsische brug is in de avonden met mooi weer een plek waar velen zich verzamelen en waar altijd wel iets te doen is.
Leipzig wordt ook wel klein Venetië genoemd. Er blijken veel kleine kanalen te zijn, ook op plekken die inmiddels niet zichtbaar zijn. Er is een wijk dat Venice Quarter genoemd wordt. De huizen hangen hier over het water en het doet inderdaad een klein beetje denken aan Venetië.
Barthels Hofje
Leipzig is altijd een vreemde eend in de deelstaat Saksen geweest, het was een van de meest voortvarende en linkse steden. Een voorbeeld daarvan is de tweejaarlijkse trade die er gehouden werd, al sinds 1165. Vanuit heel Europa kwamen mensen naar Leipzig om handel te drijven.
Het Barthels hofje is nog een voorbeeld uit de tijd dat men met paard en wagen naar Leipzig kwam. Hier werden de spullen voor de trade opgeslagen. Je kon het hofje inrijden met paard en wagen er aan de andere kant weer uit – through yards. Het is een van de weinige plekken die herinnerd aan deze periode, de anderen zijn afgebroken.
Tot 1895 gebeurde dit op deze manier, toen kwam de Munster Messe op. Het werd een fair met samples die mensen konden bestellen in plaats van alle producten in een keer meenemen. Een mooi voorbeeld van hoe inventief Leipzig was, aan de andere kant verloor de stad door deze manier van denken ook veel belangrijke gebouwen.
Rathaus
Het raadhuis van Leipzig is imposant om te zien. Van de buitenkant lijkt het op een kasteel. Iets dat het ook was voordat het gesloopt werd en ze daarna het nieuwe raadhuis bouwden op de oude muren van het gebouw. Er woonden nooit mensen in het raadhuis. Het gebouw is enorm groot omdat men altijd uitging dat Leipzig een stad van miljoenen zou worden, dit aantal heeft het nooit gehaald. Bij het cafe onder het raadhuis kun je Lotteraner bier drinken, dit is een prijswinnend biertje.
De verschillende wijken van Leipzig
Niet alleen het centrum is leuk, hier vind je de toeristische bezienswaardigheden, duik juist de wijken in voor de authentieke ervaringen. Er is genoeg te doen in deze wijken:
Centrum
Je kunt de vormen van de oude stad van Leipzig nog goed zien. Waar vroeger de stadsmuur stond, ligt nu een groene strook. Binnen deze strook liggen een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Denk aan de Thomaskirche met daarbij in de buurt het Bach Museum. Maar ook het oude Rathaus staat binnen deze oude grenzen van de stad.
De wijk Plagwitz
In het westen vind je de wijk Plagwitz, een buurt waar veel industrie zat, maar waar nu voornamelijk expats wonen. Je vindt er nog streetart, veel start-ups en de gemiddelde leeftijd van de wijk ligt een stuk lager dan in de rest van Leipzig. Het meest interessante stuk vind je tussen het kanaal en de tramhalte Felsenkeller, de Karl Heine Straße. Hier zitten leuke winkels, restaurantjes en cafés. Net na het kanaal, maar voor het treinspoor heb je links en rechts nog veel toffe street art.
Centrum Noordwest – rondom de Waldstrasse
Wandelen door deze buurt voelde alsof ik in Parijs was. De bouwstijl is enigszins vergelijkbaar. De wijk wordt voornamelijk bewoond door de upper-class. Het zijn vooral de gebouwen die indruk maken, 600 ervan zijn beschermd. Naast de Leipzig Zoo zijn er verder geen grote bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
Parijs van Leipzig
Centrum Zuid & Connewitz
Ten zuiden van het centrum is vooral de Karl Liebknecht Straße de grote publiekstrekker. De straat, die vroeger verbonden was met de Via Imperii (de handelsweg van noord naar zuid), heeft veel leuke cafés, restaurants en shops. Daarnaast is er ook nog street art te vinden. Zelf deden we Kaffee und Kuchen bij Cafe NiMo in een zijstraat van de Karl Liebknecht Strasse, onze eerste kennismaken met het hippe en jeugdige Leipzig.
Neustadt Neuschonefeld
Waar Plagwitz de afgelopen jaren de hipste wijk was, is daar veel sprake van gentrification zoals ze dat noemen. De wijk is inmiddels duurder geworden en voor bepaalde doelgroepen onbetaalbaar. Volgens onze gids is de wijk Neustadt de opvolger van Plagwitz.
Rondom de Eisenbahnstraße komen de eerste leuke cafés en restaurants al tevoorschijn. Er wonen veel studenten in de wijk waardoor er altijd wel iets te doen is. De wijk wordt ook wel vergeleken met Little Neukoln in Berlijn.
De banden van een tank vlakbij het marktplein
Net naast de Leipzig Markt vind je een bezienswaardigheid die je snel over het hoofd ziet. Er lopen twee strepen naast elkaar in het goud. Onze gids vertelt dat het een monument is voor de mensen die hier en in de omgeving vermoord worden toen het Sovjetleger op 17 mei 1953 de stad binnenviel. De twee strepen geven de banden van een tank weer.
Groene plekken in Leipzig
Er is veel groen in en rondom Leipzig te vinden. Rondom de stad liggen verschillende bossen. Maar ook in de stad zelf liggen verschillende parken en zelfs een bos. Het Clara -Zetkin Park is favoriet bij locals. Op zonnige dagen lopen de parken vol met mensen die sporten of op een kleedje liggen, Leipzig is een echte buitenstad.
Panorama toren
Leipzig zien vanaf 120 meter hoogte? Dat kan op de Panorama Toren. Vanaf hier heb je een bijna 360 graden uitzicht over de stad. Ga je net voor zonsondergang, dan zie je de lampjes langzaam aangaan.
Tijdens ons bezoek was het absoluut niet druk op de toren, slechts een enkeling stond boven. Wel handig is het om cash mee te nemen, je kunt namelijk alleen met cash naar boven. Er is een klein café boven waar je een drankje kunt doen.
Restaurant tip
Met meer dan 1400 restaurants en cafés zijn er genoeg mogelijkheden om uit eten te gaan. Een van de aanraders is Auerbachs Keller, het oudste restaurant van Duitsland. Het was Goethe die hier vaak kwam toen hij studeerde. Je vindt er een Duitse menukaart.
Daarnaast bezochten we in de wijk Plagwitz Cafe Kater en in het zuiden van het centrum Cafe NiMo.
Auerbachs Keller
De stad uit
Zoals gedacht, 1,5 dag in Leipzig is niet voldoende. Er is zoveel meer te zien, niet alleen in de stad, maar ook in de omgeving. Neem dus vooral meer tijd bij een bezoek aan Leipzig. Je kunt namelijk stad en natuur prima combineren. Maar ook geschiedenis is dichtbij. Twee leuke opties om te bezoeken net buiten de stad zijn:
Cospudener See & natuur
In het zuiden van Leipzig ligt het 400 hectare grote Cospudener See. Volgens onze gids de plek om de stad uit te gaan en de natuur te ontdekken. Jaarlijks komen er zo’n 600.000 bezoekers. De grootste publiekstrekker is het 10,4 kilometer lange geasfalteerde pad rondom het meer, ideaal om te wandelen, fietsen of skaten. En wil je echt actief zijn? Dan kun je via een kanaalverbinding vanuit Leipzig op de waterfiets de 6km afleggen. Relaxen kan op het twee kilometer lange zandstrand aan de noordoever.
Geschiedenis in Colditz
Colditz is in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plek geweest. In het kasteel werden krijgsgevangen opgesloten die al vele ontsnappingen op hun naam hadden. In Colditz zouden ze niet kunnen ontsnappen. Na een bezoek aan het kasteel blijkt dit niet helemaal waar te zijn. Je kunt de verhalen horen via een interactieve HistoPad tour door het kasteel.
In 1910 was Leipzig de 3e grootste stad na Berlijn en Hamburg
Rondom Leipzig lagen vroeger veel moerrassen
Leipzig heeft het grootste station van Europa
Rond het treinstation werd het meeste gebombardeerd in de oorlog, hoe verder weg hoe meer originele gebouwen
Alle meren rondom de stad zijn aangelegd
Handig om te weten
Overnachten in Leipzig kan in het Intercity Hotel. Het hotel zit naast het station, ideaal voor als je net als ik Leipzig met de trein bezoekt. En Leipzig met de trein is prima te doen. Ik kon vanaf Leer de directe trein naar Leipzig nemen en stond in iets meer dan 5 uur in Leipzig. Die kun je het beste boeken via NS Internationaal. En wil je net als ons een toffe rondleiding van Fabian? Dat kan via Free Walking Tour Leipzig of via Leipzig Erleben.
Disclaimer: deze reis kwam tot stand in samenwerking met Saksen Toerisme, ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.