Rijdend met de trein door de Oostvaardersplassen, kijkend naar buiten of je ook wilde dieren kunt spotten. Het mooiste stukje met de trein richting Amsterdam. Een verdere kennismaking met Flevoland had ik eigenlijk nog niet. De jongste provincie van Nederland, opgebouwd vanuit het niets. Een provincie die nooit af is, dat blijkt wel na het bezoek aan de Marker Wadden. Tips voor een weekend Flevoland.
In een gebied dat 100 jaar geleden nog zee was, vind je de provincie Flevoland. Eerder vooral bekend van steden als Almere en Lelystad, tegenwoordig ook natuurlijke publiekstrekkers als de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden. Een provincie dat aan de tekentafel ontworpen is, waar architecten hun sporen hebben achter gelaten. Maar ook een provincie met een rijke geschiedenis. Want ondanks dat het drooggelegd is, zijn er in die periode al meer dan 400 scheepswrakken gevonden. Ook de natuur in de Oostvaardersplassen doet denken aan het leven van eeuwen geleden. En dat maakt Flevoland zo leuk om te ontdekken. Natuur, nieuwe steden, actief op het water en geschiedenis, de redenen om Flevoland te ontdekken.
Wat te doen tijdens een weekend Flevoland?
Sloep varen in Almere
Begin je weekend op het water. In Flevoland vind je vele mogelijkheden tot watersporten. Niet alleen kun je terecht op het Markermeer en IJsselmeer, ook in de steden heb je genoeg mogelijkheden om actief te zijn op het water. Een van de plekken waar dat kan is Almere, een waterrijke stad. Een ideale plek om met een sloep, motorbootje of kano te varen.
Start in de Noorderplassen net buiten het centrum en volg een van de vaarroutes die er zijn in Almere. Een sloep huren kan bij De Kapitein. Via de Noorderplassen kun je in ongeveer 1,5 uur varen naar het centrum. Ondertussen passeer je het natuurgebied rondom de Noorderplassen, vaar je door een sluis via het Beatrixpark naar het Weerwater. Hier ben je in het centrum van Almere. Een leuke fact over het Weerwater, de naam zegt het al, het gebied is na drooglegging weer water geworden.
Of je goed moet kunnen varen om deze route af te kunnen leggen? Niet per se, met de sloep kun je niet heel hard en na even oefenen lukt het om redelijk recht te blijven, de sluis te passeren en aan te meren in Almere. Je hebt dus geen vaarbewijs nodig. De sloepen van de Kapitein zijn duurzaam en 100% elektronisch, je hoort helemaal geen motor wanneer je aan het varen bent. Huur met mooi weer een sloep en verken de wateren van Almere.
Het centrum van Almere verkennen met een architectuurrondleiding
De meeste mensen die richting Almere reizen komen vanaf het station en lopen het centrum in. Dat Almere bekend staat om goed winkelen is niet zo raar, het is de beste winkelstad van Nederland. Er zijn ruim 400 winkels te vinden. Maar Almere heeft meer te bieden. Almere is jong, het bestaat pas 40 jaar en is grotendeels op de tekentafel van Rem Koolhaas geboren.
Niet alleen is de stad gemaakt voor bussen en fietspaden, ook onder de grond speelt er van alles af. Pas wanneer je door het nieuwe deel van het centrum loopt en verder gaat kijken dan de winkels vallen de details je op. Zo staan alle prullenbakken in een rechte lijn in het centrum, afval wordt ondergronds opgehaald, en zie je nooit fietsers en auto’s bovengronds. Het voordeel van het ontwerpen van een nieuwe stad.
Ook zijn veel gebouwen in het centrum architectonische hoogstandjes. De nieuwe bibliotheek is niet alleen een plek om boeken te lezen, maar meer een warenhuis met een nieuwscafé, een theater en allerlei platformen die doen denken aan de rijstvelden in Indonesië. Wandel door het nieuwe centrum en ontdek aan vele gebouwen details die net even anders zijn. Kronkels, kleurrijke glazen wanden, de wanden van de citymall die doen denken aan klei en gebouwen die niet helemaal recht zijn.
Wanneer je door Almere gaat wandelen, vergeet dan niet om af en toe naar beneden te kijken. In het centrum heb je een Walk of Fame. Her en der in de stad liggen tegels die belangrijke gebeurtenissen belichten in de geschiedenis van Almere. Zo zie je op tegel 19 dat Almere een nieuw netnummer krijgt in 1992 of dat Annemarie Jorritsma in 2015 afscheid neemt na 12 jaar burgemeester te zijn geweest in de stad. Via een QR code krijg je specifieke informatie over de gebeurtenissen.
Vegan lunchen in Almere
Lunchen in Almere kun je bij verschillende cafes doen. Wil je iets bijzonders? Ga dan lunchen bij The Black Cockatoo, het eerste 100% vegan lunchcafé in Almere. Hier vind je een menukaart met bijzondere gerechten die biologisch en lokaal zijn geproduceerd. Naast lunchen kun je bij The Black ook genieten van (glutenvrije) taarten of een High Tea.
In de hele provincie vind je verschillende kunstwerken of eigenlijk verborgen schatten. Ze staan op verrassende plekken in het landschap in Flevoland. Soms moet je het ook gewoon weten dat er kunstwerken zijn. Zo vind je namelijk in de buurt van Almere het kunstwerk de Groen Kathedraal. In een bos vind je een open vlakte zo groot als de Kathedraal van Reims, terwijl in het open veld ernaast de bomenrij dezelfde afmetingen heeft als de Kathedraal.
Een ander bekend kunstwerk is de Exposure in Lelystad. Aan de kust van Lelystad staat een bijna 26 meter hoge hurkende man. De man bestaat uit 1800 staven metaal en kijkt uit over het Markermeer.
Op zoek naar een leuke plek om de dag af te sluiten? Dat kan bij De Rede in Lelystad. In de Bataviahaven, op steenworp afstand van Bataviastad, vind je dit gezellige cafe. Een uitgebreide menukaart met vis, vlees en vega maakt het lastig om te kiezen. Met mooi weer kun je plaats nemen op het terras en genieten van alle bezigheden in de haven, met minder mooi weer is het binnen ook goed vertoeven.
Een van de meest besproken natuurgebieden in Nederland zijn toch wel de Oostvaardersplassen. Het natuurgebied tussen Lelystad en Almere is in totaal zo’n 5600 hectare groot en ontstaan na de drooglegging van Flevoland. Sinds 2018 maakt het onderdeel uit van Nationaal Park Nieuw Land. Men probeert de natuur zijn gang te laten gaan en helpt af en toe waar nodig.
Wil je het gebied ontdekken? Je kunt natuurlijk zelf een van de vele wandelpaden af lopen, maar eigenlijk is het veel leuker en interessanter om met een van de excursies mee te gaan. Een van die opties is de vroege vogelwandeling. Om half 8 ’s ochtends ga je op pad met een van de vrijwilligers van Staatsbosbeheer op pad. Wandelen doe je deels over de gebaande paden, maar een klein stukje wandel je in een gebied waar alleen Staatsbosbeheer mag komen.
Hoewel het een vogelwandeling is, leer je veel over het ontstaan en het leven in de Oostvaardersplassen. Natuurlijk wordt de wandeling regelmatig onderbroken wanneer er een roofvogel wordt gespot. Met een beetje geluk kun je de ‘huismus’ van Flevoland ontdekken in dit gebied: de zeearend. Maar ook de andere vogels en eventuele runderen maken veel goed tijdens de wandeling. Boordevol nieuwe weetjes en vogelkennis kom je terug na de wandeling. Lees meer: Tips voor de Oostvaardersplassen
Een van de nieuwste trekpleisters van Flevoland is de Marker Wadden. Sinds het voorjaar van 2019 is het toegankelijk voor bezoekers. Er zijn in totaal vijf eilanden, waarvan er vier met rust gelaten worden. Je kunt dus alleen een bezoek brengen aan het hoofdeiland. Eigenlijk voornamelijk als daggast, maar Landal heeft inmiddels een paar huisjes voor de geluksvogels die er mogen overnachten. Op twee havenmeesters na, is het eiland na de laatste boot volledig uitgestorven, heerlijk wat een rust.
Met een gids van Natuurmonumenten kun je het eiland verkennen, overigens kan dit ook gewoon op eigen initiatief. Maar wil je meer weten dan is een excursie de moeite waard. Ontdek het ontstaan, het leven en de flora en fauna van de Marker Wadden. Bekijk verschillende vogelhutten en ervaar vooral de rust van het eiland. Spot de mooiste vogels en wie weet ben je de eerste die een bepaalde vogelsoort ontdekt op de nieuwe Marker Wadden.
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.