Een paar jeugdherinneringen heb ik aan Odense in Denemarken, meer niet. Ik weet dat ze een mooie dierentuin hebben en dat het de stad van Hans Christian Andersen is. Dat het een stad is waarvan ik achteraf zei: “hier zou ik wel willen wonen”, had ik niet gedacht. In Odense voelde ik mij thuis, altijd een graadmeter om een stad te beoordelen. Het heeft een leuke binnenstad en natuurlijk kunnen ook hier de schattige straten met gekleurde huizen niet ontbreken. Het is de stad waar H.C. Andersen geboren werd hiermee de stad op de kaart zette. In Odense vind je dan ook genoeg bezienswaardigheden rondom de schrijver. En het leuke is dat je de stad door zijn voetsporen kunt volgen. Tips voor bezienswaardigheden in Odense Denemarken.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Odense is naar mijn idee het museum van de schrijver. Hierin vind je alles rondom H.C. Andersen (1805-1875) tentoongesteld. Hij was een kunstenaar die sprookjes, romans en toneelstukken schreef. Natuurlijk kunnen de beroemde sprookjes van de schrijver hier niet ontbreken in het museum, want dat is toch wel waarmee hij vooral beroemd is geworden. Hij schreef in totaal meer dan 150 sprookjes, waaronder de meest bekende Het Lelijke Eendje. Voor het museum kun je een 5-1 ticket kopen waarmee je de andere bezienswaardigheden in Odense rondom H.C. Andersen ook kunt bezoeken.
Leer meer over de jeugd van H.C. Andersen in Odense
Vlakbij het museum is het geboortehuis te vinden. In wat vroeger het armste deel van Odense was staat een geel kleurig hoekhuis. In de buurt woonde vroeger de laagste sociale klasse van de stad. Soldaten, dagloners. armelui en bedelaars omringden de woning van de familie Andersen die overigens gedeeld werd met vijf andere gezinnen. Sinds 1908 hoort het huis bij het museum.
Even verderop ligt het plein waar vroeger theatervoorstellingen werden gehouden: Sortebrodre Torv. Hier werd de jonge Hans Christian betoverd door de wereld van fantasie en vertellingen. Hij kon dan wel niet veel voorstellingen bekijken en daarom verzamelde hij de aanplakbiljetten. Wanneer je een stukje verder loopt, kom je langs het armenhuis. Hier zat de vroegere school van Hans gevestigd. Het onderwijs was er slecht en Hans Christian besteedde vooral veel tijd aan het schrijven van nieuwe verhalen.
Geboortehuis: Hans Jensens Stræde 45
De groene oase van Odense
Dwars door Odense kronkelt de Odense A. In het centrum is rondom de rivier een groen stuk te vinden dat populair is bij de inwoners. Ook wij namen hier een lunchpauze met een broodje van bakker Lagkagehuset. Het is een fijn stukje Odense waar iedereen komt om te relaxen of met de kinderen komt spelen. Hier staat ook het standbeeld van Hans Christian met op de achtergrond de Dom van Odense. Het standbeeld kijkt uit op het diepste stuk van de rivier, waarvan vroeger werd gezegd dat er een watergeest leefde. Deze plek inspireerde tot het schrijven van Het Klokkediep.
Tip: je kunt Odense ook vanaf het water bekijken met deze riviercruise!
Volg de voetstappen van Hans Christian in Odense
In Odense zijn ongeveer dertien plekken die herinneren aan het leven van Hans Christian destijds. Een heleboel plekken zijn bewaard gebleven in oorspronkelijke staat. Zo is het ouderlijk huis waar Hans Christian van zijn tweede tot veertiende woonde ook nog te bezichtigen. Het huis is samengevoegd met de naastgelegen panden en behoort tot het museum. Andere plekken in de stad waar Hans Christian nog herinneringen aan heeft zijn de Domkerk, het stadhuis, het ziekenhuis en het kasteel.
En wil je deze allemaal bezoeken? Dan is het leuk om de voetstappen van Hans Christian te volgen in Odense. Zijn maat 47 vind je namelijk overal terug in de stad. Een route van ongeveer drie kilometer met voetstappen leidt je langs de belangrijke plekken in zijn leven.
Overal in de stad duiken figuren op uit de sprookjes van H.C. Andersen. In een route van ongeveer 3,5 kilometer kun je een vijftien tal beelden tegenkomen. Van beelden van Hans Christian zelf tot aan een vrouw met eieren of een papieren bootje, het is een leuke variatie in het stadsbeeld van Odense.
Foodmarkets in Odense
Een van de publiekstrekkers in upcoming deel Odense Havn is Storms Pakhuis. Een oud pakhuis dat nu omgetoverd is tot een foodmarket. Wij waren er iets te vroeg in de ochtend, dus de meeste restaurantjes waren nog aan het opstarten. Een fijne plek met veel streetfood mogelijkheden. Er zijn zo’n 24 verschillende mogelijkheden om te eten en te drinken.
Wij overnachtten niet in Odense, maar in Kerteminde. Een plek net boven Odense op zo’n twintig kilometer van Odense. Hierdoor konden wij de auto laten staan en met de bus richting de stad. Ideaal, want zo hoefden we geen parkeerplek te zoeken en konden relaxt genietend Odense binnenrijden. Wil je wel met de auto naar Odense? Vanuit ons Bed en Breakfast kregen we de tip om te parkeren bij het Spoorwegmuseum, hier zijn meerdere parkeerplekken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in Odense zelf te overnachten, er zijn genoeg leuke hotels in de stad. Een aantal opties zijn:
Odense is een stad op het eiland Funen. Het is de op twee na grootste stad van Denemarken. Bij de meeste mensen vooral bekend geworden als de geboorteplaats van Hans Christian Andersen. Hij heeft letterlijk zijn voetsporen nagelaten in de stad. Er zijn vele musea in de stad. Het is een schattige stad door de vele kleurrijke huisjes en de kasseien in de stad.
Odense is een populaire stad vanwege de geschiedenis in de stad en vanwege het feit dat je de voetstappen van Hans Christian Andersen kunt volgen. Daarnaast heeft de stad nog meer te bieden. Schattige straten, leuke cafe’s en foodmarkets zorgen voor de levendige sfeer in de stad.
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.