Wanneer we door Weimar lopen merken we direct hoe belangrijk de stad was voor kunstenaars en schrijvers. In Weimar kun je niet om grote namen of kunststromingen heen. Weimar blijkt een fijne stad om geschiedenis te snuiven en op ontdekking te gaan. Benieuwd wat je kunt doen in Weimar?
Voor de een een bekende stroming, voor de ander minder bekend. Voor mij onbekend totdat ik een bezoek bracht aan het Bauhaus Museum in Weimar. Het nieuwe museum geeft een indruk van wat Bauhaus precies is en welke invloed het heeft gehad in Weimar. De stroming is uitgevonden door Walter Gropius in Weimar in 1919. Het doel was het hervormen van kunstonderwijs. Hij liet kunst en ambachten samenkomen. Je zou het ook kunnen zien als een van de eerste vormen van massaproductie. De stroming duurde overigens maar tot 1933 toen de eerste tekenen van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland zichtbaar werden.
In de stad vind je de Bauhaus University, die niets meer te maken heeft met de Bauhaus stroming, maar je kunt er wel een rondleiding volgen die je meer vertelt over Bauhaus.
Goethe’s huis & Goethe’s tuin huis
Een van de belangrijkste inwoners van Weimar was Goethe. Hij woonde bijna 50 jaar in het huis aan het Frauenplan in Weimar. Hij verbouwde het huis regelmatig, waaronder de overgang tussen de twee huizen. Dit huis was de plek waar hij zijn werk schreef. Zijn studeerkamer is nog hetzelfde gebleven na zijn dood in 1832. Een eye-catcher is de tuin achter huis die hij samen met zijn vrouw Christiane Vulpius onderhield. Via een audio-tour kun je meer te weten komen over de plek waar een van Duitslands belangrijkste schrijvers woonde.
In het Park an der Ilm vind het eerste huis van Goethe in Weimar, zijn tuinhuis. Al snel te klein voor het bezoek dat hij ontving, vandaar een verhuizing naar zijn laatste huis. Het tuinhuis is te bezoeken. Je vindt er enkele meubels uit de tijd dat hij hier woonde. Je kunt ook door de tuin van het huis wandelen.
Hertogin Anna Amalia Bibliotheek
Een van de mooiste bibliotheken die ik ooit heb gezien is de Hertogin Anna Amalia Bibliotheek. Anna Amalia, moeder van hertog Carl August, liet deze bibliotheek tussen 1761 en 1766 bouwen. In de Rococo Hall vind je 52 boekenkasten met ongeveer 1 miljoen boekdelen. Deze staan hier trouwens niet alleen voor de sier, je kunt ze ‘lenen’ en bekijken in de studiezaal. Een brand in 2004 zorgde ervoor dat het museum tijdelijk dicht moest. Gelukkig kon met behulp van giften een deel van de boeken gerestaureerd worden.
Er mogen jaarlijks maar 90.000 bezoekers in de Rococo zaal, dit vanwege conservatorische redenen. Een bezoek dient ook gedaan te worden op speciale pantoffels die beschikbaar zijn. Per dag mogen er ongeveer 290 mensen naar binnen. Deze volgen een speciale audiotour. Vele kaarten zijn ruim van tevoren uitverkocht (soms vijf maanden van tevoren), op de dag zelf gaan er ongeveer 50 in de verkoop. Deze kun je vanaf 9.00 uur bij de kassa kopen.
Park an der Ilm
Een fijne plek om te wandelen is het Park an der Ilm. Het is de plek waar locals komen om te wandelen, hardlopen of met mooi weer picknicken. Het park werd in 1778 aangelegd met medewerking van Goethe.
Andere musea in Weimar om te bezoeken:
Liszthuis; voormalige hoftuin van Frans Liszt
Goethe en Schiller Archief
Stadsmuseum Weimar; verschillende tentoonstellingen over Weimar
Schillerhuis; het laatste woonhuis van Friedrich Schiller
Huis van Weimarrepubliek; oprichting, ontwikkeling en ondergang eerste parlementaire democratie in Duitsland
Schillermuseum; tentoonstelling over het leven van Friedrich Schiller
Haus am Horn; enige haus gebouwd in Bauhaus Architectuur
UNESCO Werelderfgoed
Het historische centrum van Weimar behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Tot het klassieke UNESCO Werelderfgoed behoren 13 plekken in Weimar. Hieronder vallen bijvoorbeeld Goethe’s woonhuis en tuinhuis, Hertogin Anna Amalia Bibliotheek, Belvedere kasteel en het Park an der Ilm. Ook het Bauhaus behoort tot UNESCO Werelderfgoed.
Belvedere kasteel
Net iets buiten het centrum van Weimar vind je het Belvedere kasteel. Gebouwd door hertog Ernst August in 1724-1732. Het kasteel bevindt zich op een enorme oppervlakte van 43 hectare groot. De tuinen van het kasteel zijn prachtig om door heen te wandelen. In de tijd van Ernst August aangelegd in Franse stijl, eind 18e eeuw veranderd naar Engelse stijl. In het kasteel kun je een collectie van kunsthandwerk en meubels zien.
Buchenwald
Een andere bezienswaardigheid net buiten Weimar is voormalig concentratiekamp Buchenwald. Op de Ettersberg werd in 1937 gestart met de bouw van een concentratiekamp. Een kamp bijna volledig afgesloten van de buitenwereld. In de oorlog werd begonnen met de bouw van een crematorium en het kamp stroomde vol met gevangenen uit heel Europa.
Je kunt Buchenwald bezoeken, het terrein is toegankelijk en je ziet enkele restanten van barakken of andere gebouwen uit de oorlog. Vanaf Weimar zie je op de Ettersberg het DDR monument uitsteken boven de bomen. Deze werd in 1958 gebouwd ter herinnering aan het kamp.
Overnachten in Weimar
Een fijne plek om te overnachten in Weimar is Hotel Schillerhof Weimar. Het hotel bestaat nog niet lang en de kamers zien er prachtig uit. Persoonlijk vond ik het echt een fijn hotel om te overnachten en het ligt super centraal.
Waar ligt Weimar?
Weimar ligt in het midden van Duitsland, in de deelstaat Thüringen. De stad telt ongeveer 65.000 inwoners, van wie er 5000 student zijn. Weimar is perfect te combineren met een bezoek aan Erfurt en Eisenach.
Disclaimer: Deze reis kwam tot stand met samenwerking van Weimar, ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.
Over Marjolein
Hoe ik van afvinken naar beleven ging
Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen.